Ewa_Gotuje

Barwna księżniczka mórz. Gdy zamówisz w restauracji, musisz wiedzieć, jak ją jeść

Choć bardzo łatwo pomylić ją z krewetką, to w menu będą to osobne dania. Langustynka to prawdziwy skarb dla miłośników owoców morza, a także cenne źródło białka i minerałów. Sprawdź, czym różni się krewetka od langustynki i z czym podawać tego skorupiaka.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Langustynki, inaczej nazywane homarcami, to morskie skorupiaki. Osiągają nawet do 20 centymetrów długości i przybierają pomarańczowo-czerwoną barwę, czasem z domieszką szarości wzdłuż korpusu. Są chętnie wyławiane ze względu na wyjątkowy smak mięsa i wartości odżywcze. 

Sprawdź także: Co zrobić, żeby patelnia nie śmierdziała po smażeniu?

Czym różni się krewetka od langustynki?

Langustynki bardzo często mylone są z innymi wodnymi skorupiakami. We Włoszech nazywane są nawet scampi, czyli krewetkami. Wyglądem faktycznie je przypominają - oba gatunki posiadają pancerz i 10 odnóży. Co więcej, zarówno krewetki, jak i langustynki to zwierzęta o krótkim cyklu życiowym, które w dorosłości grupują się w ławicach, przez co łatwiej je wyławiać.

Czym różni się krewetka od langustynki? Choć z zewnątrz wyglądają podobnie, to z bliska już nie są identyczne. Langustynki mają długie czułki, które często osiągają znacznie dłuższe rozmiary niż ich korpus. Mają też inne przednie odnóża (pierwsze trzy pary zakończone są szczypcami). Jeśli chcesz szybko odróżnić je od krewetek, spójrz na ich rozmiar - są znacznie większe. Także ich wewnętrzna anatomia odbiega od siebie - homarce mają inne skrzela niż krewetki.

Co więcej, rozmnażają się w odmienny sposób i występują na różnych terytoriach. Langustynki można znaleźć praktycznie wyłącznie w morzach, a krewetki częściej również w oceanach i na płytkich wodach. Kulinarnie, krewetki są bardziej wyraziste w smaku, a ich mięso jest bardziej soczyste. Homarce mają twardszy miąższ i bardziej delikatny aromat.

Langustynka - wartości odżywcze

Wartości odżywcze w 100 gramach langustynki przedstawiają się następująco: 

  • kaloryczność: 97,4 kcal,
  • białko: 19,6 g,
  • węglowodany: 1,98 g,
  • tłuszcze: 0,92 g,
  • woda: 75,3 g,
  • witamina C: 3 mg,
  • witamina E: 1,5 mg,
  • witamina B1: 0,13 mg,
  • witamina B3: 2 mg,
  • witamina B9: 17 μg,
  • witamina B12: 0.9 μg,
  • wapń: 48,3 mg,
  • żelazo: 1.98 mg,
  • jod: 141 μg,
  • fosfor: 144 mg,
  • potas: 213 mg,
  • sód: 287 mg.

Jak obierać langustynkę?

Gdy zamówisz homarce w restauracji, dobrze by było wiedzieć, jak je zjeść. Najczęściej podane są w maśle lub z innym sosem, zawsze w pełnej skorupie. Jak więc obierać langustynkę? Podobnie jak homar, skorupiak ten ma jadalne szczypce, dlatego kupując, warto wybierać te z największymi okazami. Warto rozcinać je małym nożykiem.

Pancerz najlepiej zdjąć palcami, odłupując najpierw odwłok od głowy. Trzeba jednak przyznać, że jest dużo twardszy niż u krewetek. Dlatego właśnie najpierw lepiej chwycić odwłok palcami i po bokach ścisnąć go, aby chrupnął. Wówczas już naprawdę prosto pancerz odejdzie od mięsa. Pamiętaj też o oczyszczeniu langustynek - pośrodku znajduje się jelito, które może całkowicie zepsuć danie.

Jak jeść langustynkę w domu? Przede wszystkim należy ją najpierw ugotować. Do naczynia z wrzątkiem wrzuć langustynki, zakryj i gotuj przez siedem, osiem minut. Uważaj, aby ich nie przegotować, bo staną się gumowate i niesmaczne. Po tym czasie wyłów je z garnka i przełóż na większy talerz. Jak sprawdzić, czy są gotowe? Odwróć zawinięty odwłok do góry nogami i zobacz, czy nabrał białego koloru (surowy jest bardziej transparentny). Podawaj z ulubionymi dodatkami, a następnie obierz i oczyść.

Z czym podawać langustynkę?

Langustynka jest nieco słodsza od krewetki, więc warto ją podawać z warzywami i owocami. Szczególnie często występuje w daniach kuchni hiszpańskiej i włoskiej. Jak przyrządzić langustynkę, żeby była pyszna? Na patelni roztop masło i wrzuć pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe. Gdy zmniejszą objętość, dodaj odwłoki langustynek. Smaż przez kilka minut, wstrząsając patelnią, aby masło i pomidory mieszały się z owocami morza. Zalej jeszcze białym winem wytrawnym do smaku i duś przez kolejne pięć minut pod przykryciem. Wyłów langustynki na talerz, a sos odrobinę zredukuj. Polej homarce i zajadaj.

Z czym podawać langustynki? Świetnie sprawdzi się czosnek, pietruszka czy bazyliowe pesto. Połącz je z makaronem czy dorzuć do orzeźwiającej sałatki. Jeśli nie chcesz jeść głów i szczypiec langustynek, wykorzystaj je do przyrządzenia zupy lub wywaru z owoców morza.

Langustynka - przepisy

Wypróbuj sprawdzone przepisy naszych użytkowników na dania z langustynkami, a w komentarzu podziel się, w jakiej formie i z jakimi dodatkami najczęściej jesz langustynki:

Langustynki w czerwonym curry

 Langustynki w czerwonym curry Zobacz przepis

Langustynki w czerwonym curry / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Langustynki smażone z czosnkiem w sosie winnym

 Langustynki smażone z czosnkiem w sosie winnym Zobacz przepis

Langustynki smażone z czosnkiem w sosie winnym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Mikstury na odporność. Pięć sprawdzonych receptur »

Zalej kwiaty gorącą wodą. Jak zrobić napar z chryzantem? »

Sok z pigwy na odporność i nie tylko »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
7
30 min
1
Sałatki Sałatka pieczarkowa

Przygotuj sałatkę pieczarkową na kolację lub spotkanie z przyjaciółmi. W tym...

Odsłon: 133306

15 min
144
15 min
14
Dania główne Placki z kalarepy

Kalarepa, to bardzo dobre warzywo, z którego można zrobić również pyszne placki.

Odsłon: 3906

60 min
4

Polecane artykuły

Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

1
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

1
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

5
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

3