Najlepsze przepisy na ogórki

Sponsorowane

Boeuf strogonow z wieprzowiny – jak przyrządzić i gdzie kupić składniki?

Strogonow z wieprzowiny to idealny pomysł zarówno na codzienny obiad, jak i na odwiedziny gości. Sycąca potrawa smakuje i małym, i dużym, a na dodatek można ją podawać na kilka sposobów, więc nie znudzi się nawet przez kilka dni. Jak przygotować strogonowa?

Strogonow najlepiej wygląda w głębokim talerzu, nałożony na wierzch ryżu czy kaszy / materiały promocyjne

Boeuf strogonow z wieprzowiny – niezbędne składniki

Oryginalny przepis wymaga użycia do strogonowa wołowiny, ale po pierwsze jest ona droższa, a po drugie nie każdy ją lubi. Właśnie dlatego sporo osób wybiera boeuf strogonow z wieprzowiny. Do przygotowania posiłku potrzeba przede wszystkim mięsa. W tym przypadku dobrze sprawdzi się polędwica, która idealnie zmięknie w trakcie gotowania i nie utraci swojej soczystości.

Poza tym w daniu nie może zabraknąć pieczarek i warzyw. Najlepiej użyć cebuli i papryki, ale pasować będzie również marchewka czy cukinia. Do zagęszczenia sosu używa się koncentratu pomidorowego, a do wytworzenia aromatycznego gulaszu trzeba mieć jeszcze bulion. Najlepiej sprawdzi się ten przygotowany samodzielnie, ale można skorzystać także z gotowych rozwiązań np. bulionu w słoiczku.

Do gotowania trzeba przygotować jeszcze olej, ulubione przyprawy (obowiązkowo pieprz i sól), a także nieco mąki. Znaczną część składników do tego dania każdy ma w swojej kuchni, ale w razie jakichkolwiek braków można skorzystać z opcji zakupów spożywczych online. InPost Fresh to aplikacja umożliwiająca zrobienie zakupów w dwóch opcjach – „Świeże Zakupy” z Carrefoura i Makro, a także „Tysiące Produktów” w ramach marketplace.

Warto też zaznaczyć, z czym można podawać boeuf strogonow z wieprzowiny. Jako dodatek do gulaszu sprawdzą się różnego rodzaju kasze, makarony, a także ziemniaki. Idealnym połączeniem będzie jeszcze ryż. Poza tym warto zaserwować do posiłku świeżą surówkę czy ogórki konserwowe, które idealnie uzupełnią wielowymiarowy smak dania.

Boeuf strogonow z wieprzowiny – jak przygotować to danie?

W pierwszej kolejności warto zająć się mięsem. Wieprzowinę należy pokroić na małe kawałki, które mogą być nieco podłużne, a przy okazji oczyścić ją z wszelkich chrząstek czy innych mankamentów. Mięso powinno się przerzucić do miski, polać nieco olejem lub oliwą, a następnie obficie posypać ulubionymi przyprawami. Dokładnie otoczone kawałki mięsa mogą spędzić w takiej marynacie nawet kilka godzin.

W tym czasie warto dokładnie umyć pieczarki i warzywa, a następnie wszystkie pokroić w drobne kawałki. Do rondla na rozgrzany olej w pierwszej kolejności trzeba wrzucić mięso, a po kilku minutach dodać cebulę. Następnie do naczynia trafiają kolejne warzywa i po kilkuminutowym podsmażaniu zalewa się je bulionem i koncentratem pomidorowym. Gdy składniki chwilę się ze sobą pogotują, można dodać nieco mąki i dokładnie wymieszać.

Całość należy gotować do momentu, aż wszystkie składniki staną się miękkie. Pod koniec duszenia warto ugotować kaszę, ryż, ziemniaki czy inny dodatek, z którym będzie się serwować danie. Strogonow najlepiej wygląda w głębokim talerzu, nałożony na wierzch ryżu czy kaszy. Można udekorować potrawę świeżą natką pietruszki.

Artykuł sponsorowany

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Krokiery z farszem drobiowym

Pyszne, chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku krokiety z pełnym smaku far...

Odsłon: 23

60 min
0
60 min
1
Wędliny Tuszonka z łopatki wieprzowej.

Jest to konserwa zrobiona z pokrojonej w większą kostkę łopatki wieprzowej, n...

Odsłon: 192

>60 min
5

Polecane artykuły

Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

3
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

26