Spis treści:
- Ciasta z owocami
- Ciasta z truskawkami
- Ciasta z borówkami
- Ciasta z malinami
- Ciasta ze śliwkami
- Ciasta z jabłkami
Przypomnij sobie aromat biszkoptowego czy drożdżowego ciasta, w którym zatopiona jest duża porcja malin, truskawek czy jeżyn. Dla wielu to najprzyjemniejsze wspomnienie z dzieciństwa, gdy pyszne ciasta z owocami piekła mama lub babcia. Dziś bardzo łatwo można odwzorować smaki z najmłodszych lat, przygotowując sernik bez pieczenia z truskawkami czy jogurtowiec z borówkami. Przepisy nie są skomplikowane i wymagają łatwo dostępnych produktów. Przekonaj się, jak zrobić owocowe desery.
Sprawdź także: Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję
Ciasta z owocami
Najlepsze ciasta z owocami to takie, które są lekkie jak piórko i dosłownie rozpływają się w ustach przy każdym kęsie. Bazują na puszystym spodzie, najczęściej przygotowanym z drożdżowego, biszkoptowego lub kruchego ciasta. W letnim deserze nie może też zabraknąć delikatnego kremu - z mascarpone, śmietanki, a czasem budyniu. Wierzch najczęściej pokrywają owoce, galaretka lub cukier puder. Sekretem udanych ciast z owocami, którymi tak chętnie każdy zajada się latem, jest połączenie delikatnego smaku, lekkiej konsystencji i niezwykłej soczystości deseru.
Ciasta z truskawkami
Truskawki to jedne z pierwszych owoców, którymi można cieszyć się latem. Pojawiają się już w czerwcu, jednak sezon na nie trwa dość krótko. Trzeba więc wykorzystać je, gdy są dostępne, np. przygotowując ciasto z truskawkami i mascarpone. To bardzo lekka i puszysta propozycja, idealna na gorące dni. Owoców możesz użyć też do przełamania mlecznego smaku sernika lub do nadania soczystości zwykłemu, biszkoptowemu spodowi.
Ciasto z truskawkami i mascarpone
Zobacz przepisCiasto z truskawkami i mascarpone / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Sernik bez pieczenia z truskawkami
Zobacz przepisSernik bez pieczenia z truskawkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Puszyste ciasto z truskawkami
Zobacz przepisPuszyste ciasto z owocami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Ciasta z borówkami
Czy wiesz, że borówki to jedne z najzdrowszych owoców? Są niskokaloryczne i zawierają mnóstwo witamin, minerałów i antyoksydantów. W połączeniu z masą budyniową lub śmietankową, kruchym czy jogurtowym spodem będą bazą wielu ciast z owocami. Przepisy, które znajdziesz poniżej, sprawdzą się przy różnych okazjach. Placek z borówkami nada się na śniadanie czy niedzielny deser. Z kolei, gdy w rodzinie masz cukrzyków - podaj im bez obaw specjalne ciasto jogurtowe dla diabetyków.
Borówkowy budyniowiec
Zobacz przepisBudyniowiec z borówkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Ciasto jogurtowe z borówkami dla cukrzyków
Zobacz przepisCiasto jogurtowe z borówkami dla cukrzyków / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Ciasta z malinami
Soczyste maliny, zwłaszcza te prosto zerwane z krzaczka, wyjątkowo mocno kojarzą się z latem. Choć można je zajadać samodzielnie jako zdrową przekąskę, warto użyć ich także jako składnika deseru. Dlaczego? Bo dodadzą mu soczystości i pysznego aromatu. Wystarczy garść, aby zmienić tradycyjnego murzynka w jeszcze lepsze ciasto z owocami. Możesz też zdecydować się na lżejszą przekąskę - z kremową, malinową pianką albo proste w przygotowaniu ciasto ucierane, które dosłownie rozpłynie się w ustach.
Ciasto ucierane z malinami
Zobacz przepisCiasto ucierane z malinami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Ciasta ze śliwkami
Sezon na śliwki rozpoczyna się pod koniec lipca i trwa aż do początku października. Przy korzystnych warunkach atmosferycznych owocami można cieszyć się jednak wcześniej. Pamiętaj, żeby do ciast wybierać niezbyt soczyste okazy - w przeciwnym razie zamiast puszystego spodu, może wyjść zakalec. Do wypieków możesz użyć całych owoców lub przygotowanych z nich przetworów. Postaw na łatwe desery, które idealnie pasują do popołudniowej kawy. Śliwki wspaniale smakują np. w połączeniu z czekoladą albo piankową bezą.
Łatwe ciasto ze śliwkami
Zobacz przepisŁatwe ciasto ze śliwkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Kruche ciasto cynamonowe ze śliwkami
Zobacz przepisKruche ciasto cynamonowe ze śliwkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Ciasta z jabłkami
Każdy wie, że jabłka z polskich sadów są najsmaczniejsze, dlatego warto wykorzystać je do zrobienia pysznego ciasta z owocami. W gorące dni najlepiej sprawdzą się przepisy na jabłecznik bez pieczenia czy sernik z jabłkami na zimno. Nie będziesz musiał uruchamiać piekarnika, a jedynie wykazać się odrobiną cierpliwości, gdy deser będzie tężał w lodówce. Jeśli jednak lubisz tradycyjne ciasta z owocami - jak pulchny, babciny jabłecznik - poniżej również znajdziesz pomocne inspiracje.
Pulchny jabłecznik z dawnych lat
Zobacz przepisPulchny jabłecznik z dawnych lat / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Jabłecznik jaśniepański
Zobacz przepisJabłecznik jaśniepański / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Ciasto korzenne z jabłkami
Zobacz przepisCiasto korzenne z jabłkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródło: smaker.pl
Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Zapomnij o Chmurce, teraz króluje księżniczka. To malinowe ciasto będzie hitem lata »
Hit wszystkich przyjęć, a ostatnio grilla. Przepis na sałatkę, która znika ze stołu pierwsza »
Śniadanie latem robię w 2 minuty. Nie idzie w boczki, mam po nim wagon energii »