Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich. Przy ich pomocy wyczarujesz smaczne i sycące pozycje, które zaskoczą nawet najbardziej wybredne podniebienia. Jakie dania z resztek z grilla wykonać?

Co zrobić z resztek z grilla? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Należysz do fanów grillowania, ale nie lubisz, gdy po całonocnym biesiadowaniu zostaje dużo resztek, z którymi nie wiadomo co zrobić? Wiedz, że jest na to doskonały i praktyczny sposób, wystarczy wykorzystać je do zaserwowania całkowicie nowych pozycji, które spodobają się nawet najbardziej wybrednym smakoszom. Jakie dania z resztek z grilla są najsmaczniejsze? Jeśli brakuje ci pomysłów, postaw na jedną z naszych opcji. 

Sprawdź także: Grillujesz na aluminiowych tackach. Lepiej zrezygnuj. Oto, czym możesz je zastąpić

Grillowany kurczak w sosie 

Jednym z najpopularniejszych rodzajów mięsa wybieranych na grilla jest kurczak. Niezależnie od tego, czy postawisz na udka, pierś czy polędwiczki, możesz wykorzystać je na drugi dzień do wykonania grillowanego kurczaka w sosie. Składniki do niego należy wybrać na podstawie charakteru marynaty, w której przyrządzane było mięso.

Jeśli szukasz neutralnego rozwiązania, postaw na sos warzywny lub pieczarkowy. Aby go wykonać, podsmaż posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek na patelni, a potem dorzuć poszatkowane pieczarki. Gdy warzywa nieco się zarumienią, wlej na patelnię śmietanę kremówkę i dodaj posiekany koperek oraz sól i pieprz. Duś je przez kilka minut, a następnie dorzuć pokrojone w kostkę mięso z grilla. Tak otrzymane danie doskonale komponuje się z szeregiem dodatków, w tym białym i brązowym ryżem, pieczonymi ziemniakami oraz domowej roboty frytkami. 

Leczo z grillowanej kiełbasy 

Nie masz pomysłu na danie z resztek z grilla? Z pewnością wczoraj przyrządzałeś na jego ruszcie kiełbasę – w końcu trudno o rodzinne spotkanie w ogrodzie bez tego produktu. Jeśli dokładnie tak jest, możesz uznać, że problem z obiadem masz z głowy, ponieważ przy jej pomocy z łatwością przyrządzisz leczo. Wystarczy, że na rozgrzanej patelni podsmażysz takie warzywa jak cebula, czosnek, cukinia i papryka. Gdy te nieco zmiękną, dorzuć do nich drobno pokrojoną kiełbasę i dopraw według uznania – nie zapomnij o słodkiej i ostrej papryce. Duś wszystko przez 20 minut, delikatnie mieszając co jakiś czas. 

Sałatka z grillowanych warzyw 

Twoją ulubioną grillowaną przystawką są warzywa? W takim razie wiedz, że możesz z nich wyczarować smakowitą sałatkę. W tym wypadku możesz dosłownie dać ponieść się fantazji. Niezależnie od tego, jakie produkty zostały ci z poprzedniego dnia, łatwo wzbogacisz je o zielone warzywa liściaste, w tym szpinak, rukolę czy roszponkę, nasiona i orzechy, w tym migdały, pistacje, pestki dyni i słonecznika czy orzeszki ziemne, a także uzupełnisz o odpowiedni dressing. Jeśli lubisz proste rozwiązania, wybierz domowy winegret, który zrobisz z oliwy z oliwek, miodu, cytryny oraz odrobiny octu.

Fani wyrazistych smaków powinni postawić na salsę czosnkowo-paprykową na bazie oliwy z oliwek, przeciśniętego przez praskę czosnku oraz papryczki chili. Dla odważnych proponujemy poszatkować ją w całości – razem z błonkami, w których kryje się największa ostrość. 

Tortilla z grillowanym mięsem 

Następną pozycją na danie z resztek z grilla jest tortilla z grillowanym mięsem. To bardzo praktyczna opcja, ponieważ możesz w niej połączyć produkty zarówno mięsne, jak i roślinne. Przy dobrych wiatrach nie będziesz potrzebować żadnych dodatkowych składników – zatem obejdzie się bez wizyty w sklepie.

Jak wykonać tortillę? Do jej usmażenia potrzebujesz mąki pszennej lub kukurydzianej, gorącej wody, oleju oraz soli morskiej. Wyrób ciasto na bazie tych składników – pamiętaj, aby robić to, aż do uzyskania jednolitej masy. Następnie odstaw je na kilkanaście minut, aby wszystkie składniki dokładnie połączyły się ze sobą. Podziel je na osiem-dziesięć równych części, z których uformujesz cienkie placki. Smaż je po kilkanaście sekund z każdej strony. Zawiń przygotowane składniki w gotowe tortille i na końcu przypiecz je w opiekaczu. Możesz dodać do środka nieco ulubionego sera. 

Forszmak z grillowanym mięsem 

Jesteś fanem kuchni kresowej? W takim razie koniecznie wykonaj forszmak z grillowanym mięsem. Do tej receptury świetnie sprawdzi się połączenie karkówki, kiełbasy i kurczaka.

Podsmaż boczek i cebulę na patelni, a potem zalej je bulionem i dodaj koncentrat pomidorowy. Kiedy ten lekko się podgotuje dorzuć pokrojone w paseczki ogórki kiszone. Jeśli lubisz dania z ziemniakami, możesz również dołożyć je do tej potrawy. Pamiętaj jednak, aby ugotować je wcześniej, ponieważ proces gotowania wydłuży się ze względu na kwaśny odczyn pomidorów. Tradycyjny forszmak podawany jest w wydrążonym bochenku chleba, jednak ty możesz zaserwować go w dekoracyjnych miseczkach. Kropką nad i tego dania będzie kleks ze śmietany i koperkowa posypka. 

 Pierogi z grillowanym mięsem 

Jeśli nie wyobrażasz sobie tygodnia bez pierogów, mamy dla ciebie coś specjalnego. Wykorzystaj  resztki, które pozostały z biesiadowania przy grillu, i zamień je w przepyszne pierogi. Możesz pokusić się o wyczarowanie zarówno opcji wegetariańskiej, jak i tej na bazie grillowanego mięsa. Chcesz nieco zaszaleć? Wobec tego spróbuj wykonać włoską odmianę tego dania, jaką jest ravioli. Aby to zrobić, połącz resztki z grilla z serkiem ricotta, parmezanem i aromatycznymi ziołami, a wyczarujesz coś na kształt tego przysmaku. Podawaj je ze startym żółtym serem, sosem czosnkowym lub oliwą z oliwek ze świeżymi ziołami.

Pamiętaj, że ciasto na ravioli przyrządza się z mąki, ciepłej wody, jajek oraz oliwy z oliwek. Pierożki gotuj we wrzącej i osolonej wodzie. Smacznego! 

Frittata z grillowanym mięsem 

Brakuje ci pomysłu na danie z resztek z grilla? Na pomoc przyjdzie ci frittata – i to zarówno jeśli chodzi o pozycję obiadową, jak i śniadaniową. Aby zaserwować pożywną frittatę, potrzebujesz swoich ulubionych składników, nieco sera, resztek z grilla oraz jajek. My polecamy dorzucić do niej brokuła, którego należy ugotować w osolonej wodzie.

Do miski wbij kilka jajek, roztrzep je i zmiksuj na gładką masę. Dolej nieco słodkiej śmietany lub jogurtu naturalnego i pomieszaj. Na końcu wsyp trochę sera pleśniowego, dołóż brokuła i dorzuć resztki z grilla. Dopraw według uznania – na przykład solą, pieprzem oraz posiekanym koperkiem lub natką pietruszki. Do frittaty możesz także dołożyć takie składniki jak drobno pokrojone pomidorki koktajlowe, kapary czy oliwki. Wszystko dokładnie wymieszaj, a potem wylej na głębszą patelnię i smaż, aż brzegi zaczną się ścinać. Na końcu wstaw frittatę do piekarnika rozgrzanego do około 200 stopni na dziesięć minut.  

Źródło: smaker.pl

Opracowała: Redakcja Smaker.pl 

Zobacz także:

Śniadanie latem robię w 2 minuty. Nie idzie w boczki, mam po nim wagon energii »

Hit wszystkich przyjęć, a ostatnio grilla. Przepis na sałatkę, która znika ze stołu pierwsza »

Zapomnij o Chmurce, teraz króluje księżniczka. To malinowe ciasto będzie hitem lata »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto Merkucjo

Ciasto Merkucjo to połączenie mocno czekoladowego Murzynka z delikatnym serni...

Odsłon: 3443

60 min
5
Dania główne Pierogi ruskie do zamrożenia

Prosty przepis na dużą ilość pierogów, które można zamrozić i przygotować póź...

Odsłon: 482

>60 min
4
Zupy Zupa gulaszowa z fasolką

Przygotowanie tej zupy to prawdziwa uczta dla miłośników domowych smaków. To...

Odsłon: 619

60 min
3
30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Co jeść na kolację, żeby szybko zasnąć? Posiłki na dobry sen

Kolacja to jeden z najważniejszych posiłków dnia, ponieważ to właśnie od niej w dużej mierze zależy, jak będzie wyglądał twój nocny wypoczynek. Co...

1
Informacje Wyjątkowe dania z borowikami. Idealne na rodzinny obiad i przyjęcie

Borowik, najszlachetniejszy z grzybów, idealnie komponuje się zarówno w prostych, jak i wykwintnych potrawach - od zup i sosów po dania główne. Dzi...

4
Informacje Owsianka na kolację. Poprawia jakość snu, chroni przed cukrzycą

Owsianka to przysmak, który kojarzy się głównie ze śniadaniem. Tymczasem okazuje się, że doskonale sprawdza się ona również jako ostatni posiłek dn...

20
Ewa gotuje Szybki obiad u Ewy Wachowicz. Nowe przepisy, które warto sobie zapisać

W 521. odcinku programu "Ewa Gotuje" gospodyni zaprezentowała nam pomysły na szybkie i ciekawe dania obiadowe. Bo kto powiedział, że nie mając czas...

17