Najlepsze przepisy na ogórki

Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich. Przy ich pomocy wyczarujesz smaczne i sycące pozycje, które zaskoczą nawet najbardziej wybredne podniebienia. Jakie dania z resztek z grilla wykonać?

Co zrobić z resztek z grilla? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Należysz do fanów grillowania, ale nie lubisz, gdy po całonocnym biesiadowaniu zostaje dużo resztek, z którymi nie wiadomo co zrobić? Wiedz, że jest na to doskonały i praktyczny sposób, wystarczy wykorzystać je do zaserwowania całkowicie nowych pozycji, które spodobają się nawet najbardziej wybrednym smakoszom. Jakie dania z resztek z grilla są najsmaczniejsze? Jeśli brakuje ci pomysłów, postaw na jedną z naszych opcji. 

Sprawdź także: Grillujesz na aluminiowych tackach. Lepiej zrezygnuj. Oto, czym możesz je zastąpić

Grillowany kurczak w sosie 

Jednym z najpopularniejszych rodzajów mięsa wybieranych na grilla jest kurczak. Niezależnie od tego, czy postawisz na udka, pierś czy polędwiczki, możesz wykorzystać je na drugi dzień do wykonania grillowanego kurczaka w sosie. Składniki do niego należy wybrać na podstawie charakteru marynaty, w której przyrządzane było mięso.

Jeśli szukasz neutralnego rozwiązania, postaw na sos warzywny lub pieczarkowy. Aby go wykonać, podsmaż posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek na patelni, a potem dorzuć poszatkowane pieczarki. Gdy warzywa nieco się zarumienią, wlej na patelnię śmietanę kremówkę i dodaj posiekany koperek oraz sól i pieprz. Duś je przez kilka minut, a następnie dorzuć pokrojone w kostkę mięso z grilla. Tak otrzymane danie doskonale komponuje się z szeregiem dodatków, w tym białym i brązowym ryżem, pieczonymi ziemniakami oraz domowej roboty frytkami. 

Leczo z grillowanej kiełbasy 

Nie masz pomysłu na danie z resztek z grilla? Z pewnością wczoraj przyrządzałeś na jego ruszcie kiełbasę – w końcu trudno o rodzinne spotkanie w ogrodzie bez tego produktu. Jeśli dokładnie tak jest, możesz uznać, że problem z obiadem masz z głowy, ponieważ przy jej pomocy z łatwością przyrządzisz leczo. Wystarczy, że na rozgrzanej patelni podsmażysz takie warzywa jak cebula, czosnek, cukinia i papryka. Gdy te nieco zmiękną, dorzuć do nich drobno pokrojoną kiełbasę i dopraw według uznania – nie zapomnij o słodkiej i ostrej papryce. Duś wszystko przez 20 minut, delikatnie mieszając co jakiś czas. 

Sałatka z grillowanych warzyw 

Twoją ulubioną grillowaną przystawką są warzywa? W takim razie wiedz, że możesz z nich wyczarować smakowitą sałatkę. W tym wypadku możesz dosłownie dać ponieść się fantazji. Niezależnie od tego, jakie produkty zostały ci z poprzedniego dnia, łatwo wzbogacisz je o zielone warzywa liściaste, w tym szpinak, rukolę czy roszponkę, nasiona i orzechy, w tym migdały, pistacje, pestki dyni i słonecznika czy orzeszki ziemne, a także uzupełnisz o odpowiedni dressing. Jeśli lubisz proste rozwiązania, wybierz domowy winegret, który zrobisz z oliwy z oliwek, miodu, cytryny oraz odrobiny octu.

Fani wyrazistych smaków powinni postawić na salsę czosnkowo-paprykową na bazie oliwy z oliwek, przeciśniętego przez praskę czosnku oraz papryczki chili. Dla odważnych proponujemy poszatkować ją w całości – razem z błonkami, w których kryje się największa ostrość. 

Tortilla z grillowanym mięsem 

Następną pozycją na danie z resztek z grilla jest tortilla z grillowanym mięsem. To bardzo praktyczna opcja, ponieważ możesz w niej połączyć produkty zarówno mięsne, jak i roślinne. Przy dobrych wiatrach nie będziesz potrzebować żadnych dodatkowych składników – zatem obejdzie się bez wizyty w sklepie.

Jak wykonać tortillę? Do jej usmażenia potrzebujesz mąki pszennej lub kukurydzianej, gorącej wody, oleju oraz soli morskiej. Wyrób ciasto na bazie tych składników – pamiętaj, aby robić to, aż do uzyskania jednolitej masy. Następnie odstaw je na kilkanaście minut, aby wszystkie składniki dokładnie połączyły się ze sobą. Podziel je na osiem-dziesięć równych części, z których uformujesz cienkie placki. Smaż je po kilkanaście sekund z każdej strony. Zawiń przygotowane składniki w gotowe tortille i na końcu przypiecz je w opiekaczu. Możesz dodać do środka nieco ulubionego sera. 

Forszmak z grillowanym mięsem 

Jesteś fanem kuchni kresowej? W takim razie koniecznie wykonaj forszmak z grillowanym mięsem. Do tej receptury świetnie sprawdzi się połączenie karkówki, kiełbasy i kurczaka.

Podsmaż boczek i cebulę na patelni, a potem zalej je bulionem i dodaj koncentrat pomidorowy. Kiedy ten lekko się podgotuje dorzuć pokrojone w paseczki ogórki kiszone. Jeśli lubisz dania z ziemniakami, możesz również dołożyć je do tej potrawy. Pamiętaj jednak, aby ugotować je wcześniej, ponieważ proces gotowania wydłuży się ze względu na kwaśny odczyn pomidorów. Tradycyjny forszmak podawany jest w wydrążonym bochenku chleba, jednak ty możesz zaserwować go w dekoracyjnych miseczkach. Kropką nad i tego dania będzie kleks ze śmietany i koperkowa posypka. 

 Pierogi z grillowanym mięsem 

Jeśli nie wyobrażasz sobie tygodnia bez pierogów, mamy dla ciebie coś specjalnego. Wykorzystaj  resztki, które pozostały z biesiadowania przy grillu, i zamień je w przepyszne pierogi. Możesz pokusić się o wyczarowanie zarówno opcji wegetariańskiej, jak i tej na bazie grillowanego mięsa. Chcesz nieco zaszaleć? Wobec tego spróbuj wykonać włoską odmianę tego dania, jaką jest ravioli. Aby to zrobić, połącz resztki z grilla z serkiem ricotta, parmezanem i aromatycznymi ziołami, a wyczarujesz coś na kształt tego przysmaku. Podawaj je ze startym żółtym serem, sosem czosnkowym lub oliwą z oliwek ze świeżymi ziołami.

Pamiętaj, że ciasto na ravioli przyrządza się z mąki, ciepłej wody, jajek oraz oliwy z oliwek. Pierożki gotuj we wrzącej i osolonej wodzie. Smacznego! 

Frittata z grillowanym mięsem 

Brakuje ci pomysłu na danie z resztek z grilla? Na pomoc przyjdzie ci frittata – i to zarówno jeśli chodzi o pozycję obiadową, jak i śniadaniową. Aby zaserwować pożywną frittatę, potrzebujesz swoich ulubionych składników, nieco sera, resztek z grilla oraz jajek. My polecamy dorzucić do niej brokuła, którego należy ugotować w osolonej wodzie.

Do miski wbij kilka jajek, roztrzep je i zmiksuj na gładką masę. Dolej nieco słodkiej śmietany lub jogurtu naturalnego i pomieszaj. Na końcu wsyp trochę sera pleśniowego, dołóż brokuła i dorzuć resztki z grilla. Dopraw według uznania – na przykład solą, pieprzem oraz posiekanym koperkiem lub natką pietruszki. Do frittaty możesz także dołożyć takie składniki jak drobno pokrojone pomidorki koktajlowe, kapary czy oliwki. Wszystko dokładnie wymieszaj, a potem wylej na głębszą patelnię i smaż, aż brzegi zaczną się ścinać. Na końcu wstaw frittatę do piekarnika rozgrzanego do około 200 stopni na dziesięć minut.  

Źródło: smaker.pl

Opracowała: Redakcja Smaker.pl 

Zobacz także:

Śniadanie latem robię w 2 minuty. Nie idzie w boczki, mam po nim wagon energii »

Hit wszystkich przyjęć, a ostatnio grilla. Przepis na sałatkę, która znika ze stołu pierwsza »

Zapomnij o Chmurce, teraz króluje księżniczka. To malinowe ciasto będzie hitem lata »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Bigos z cukinii z boczkiem

Sezon na cukinię w pełni, więc pora na smaczny, lekki bigos z cukinii. U mnie...

Odsłon: 8400

30 min
12
Desery Wiśniowy lodowiec

Ciasto/deser bez pieczenia. Z wykorzystaniem wiśni/pulpy wiśniowej, która z...

Odsłon: 393

30 min
13
Dodatki Groszek cukrowy

Nie lubię oleistych dań, więc podaję prosty sposób na groszek cukrowy bez sma...

Odsłon: 69

15 min
2
30 min
4
Sałatki sałatka brokułowa z jajkiem

Łatwa,szybka sałatka z gotowanego brokuła i jajek na twardo, w sam raz na let...

Odsłon: 130

30 min
4

Polecane artykuły

Informacje Prawie bez kalorii, samo zdrowie. Domowe dżemy z zamiennikiem cukru

Alternatywy dla tradycyjnych, przesyconych przetworów stają się coraz bardziej popularne. Jedną z nich jest ksylitol - naturalny słodzik o niskiej...

10
Informacje Sanepid ostrzega: nie jedz tego mięsa. Wykryto w nim bakterie salmonelli i coli

Niebezpieczne bakterie znalazły się w partii tatara wołowego. Uruchomiono procedury usunięcia rzeczonych towarów ze sklepów. Główny Inspektorat Sa...

2
Informacje Sałatki z pomidorkami koktajlowymi. Proste, pyszne i aromatyczne

Pomidorki koktajlowe to pyszny dodatek do wielu dań i bomba witaminowa, po którą warto regularnie sięgać. Świetnie sprawdzą się one solo i w rozmai...

6
Informacje Sałatki z ogórków na zimę. Top 11 najlepszych przepisów do słoików

Trwa sezon na ogórki, to najlepszy moment, aby zabrać się za przygotowanie przetworów na zimę. Jeśli skończyłeś już zaprawiać te w wersji kiszonej...

2