Spis treści:
- Grillowany kurczak w sosie
- Leczo z grillowanej kiełbasy
- Sałatka z grillowanych warzyw
- Tortilla z grillowanym mięsem
- Forszmak z grillowanym mięsem
Należysz do fanów grillowania, ale nie lubisz, gdy po całonocnym biesiadowaniu zostaje dużo resztek, z którymi nie wiadomo co zrobić? Wiedz, że jest na to doskonały i praktyczny sposób, wystarczy wykorzystać je do zaserwowania całkowicie nowych pozycji, które spodobają się nawet najbardziej wybrednym smakoszom. Jakie dania z resztek z grilla są najsmaczniejsze? Jeśli brakuje ci pomysłów, postaw na jedną z naszych opcji.
Sprawdź także: Grillujesz na aluminiowych tackach. Lepiej zrezygnuj. Oto, czym możesz je zastąpić
Grillowany kurczak w sosie
Jednym z najpopularniejszych rodzajów mięsa wybieranych na grilla jest kurczak. Niezależnie od tego, czy postawisz na udka, pierś czy polędwiczki, możesz wykorzystać je na drugi dzień do wykonania grillowanego kurczaka w sosie. Składniki do niego należy wybrać na podstawie charakteru marynaty, w której przyrządzane było mięso.
Jeśli szukasz neutralnego rozwiązania, postaw na sos warzywny lub pieczarkowy. Aby go wykonać, podsmaż posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek na patelni, a potem dorzuć poszatkowane pieczarki. Gdy warzywa nieco się zarumienią, wlej na patelnię śmietanę kremówkę i dodaj posiekany koperek oraz sól i pieprz. Duś je przez kilka minut, a następnie dorzuć pokrojone w kostkę mięso z grilla. Tak otrzymane danie doskonale komponuje się z szeregiem dodatków, w tym białym i brązowym ryżem, pieczonymi ziemniakami oraz domowej roboty frytkami.
Leczo z grillowanej kiełbasy
Nie masz pomysłu na danie z resztek z grilla? Z pewnością wczoraj przyrządzałeś na jego ruszcie kiełbasę – w końcu trudno o rodzinne spotkanie w ogrodzie bez tego produktu. Jeśli dokładnie tak jest, możesz uznać, że problem z obiadem masz z głowy, ponieważ przy jej pomocy z łatwością przyrządzisz leczo. Wystarczy, że na rozgrzanej patelni podsmażysz takie warzywa jak cebula, czosnek, cukinia i papryka. Gdy te nieco zmiękną, dorzuć do nich drobno pokrojoną kiełbasę i dopraw według uznania – nie zapomnij o słodkiej i ostrej papryce. Duś wszystko przez 20 minut, delikatnie mieszając co jakiś czas.
Sałatka z grillowanych warzyw
Twoją ulubioną grillowaną przystawką są warzywa? W takim razie wiedz, że możesz z nich wyczarować smakowitą sałatkę. W tym wypadku możesz dosłownie dać ponieść się fantazji. Niezależnie od tego, jakie produkty zostały ci z poprzedniego dnia, łatwo wzbogacisz je o zielone warzywa liściaste, w tym szpinak, rukolę czy roszponkę, nasiona i orzechy, w tym migdały, pistacje, pestki dyni i słonecznika czy orzeszki ziemne, a także uzupełnisz o odpowiedni dressing. Jeśli lubisz proste rozwiązania, wybierz domowy winegret, który zrobisz z oliwy z oliwek, miodu, cytryny oraz odrobiny octu.
Fani wyrazistych smaków powinni postawić na salsę czosnkowo-paprykową na bazie oliwy z oliwek, przeciśniętego przez praskę czosnku oraz papryczki chili. Dla odważnych proponujemy poszatkować ją w całości – razem z błonkami, w których kryje się największa ostrość.
Tortilla z grillowanym mięsem
Następną pozycją na danie z resztek z grilla jest tortilla z grillowanym mięsem. To bardzo praktyczna opcja, ponieważ możesz w niej połączyć produkty zarówno mięsne, jak i roślinne. Przy dobrych wiatrach nie będziesz potrzebować żadnych dodatkowych składników – zatem obejdzie się bez wizyty w sklepie.
Jak wykonać tortillę? Do jej usmażenia potrzebujesz mąki pszennej lub kukurydzianej, gorącej wody, oleju oraz soli morskiej. Wyrób ciasto na bazie tych składników – pamiętaj, aby robić to, aż do uzyskania jednolitej masy. Następnie odstaw je na kilkanaście minut, aby wszystkie składniki dokładnie połączyły się ze sobą. Podziel je na osiem-dziesięć równych części, z których uformujesz cienkie placki. Smaż je po kilkanaście sekund z każdej strony. Zawiń przygotowane składniki w gotowe tortille i na końcu przypiecz je w opiekaczu. Możesz dodać do środka nieco ulubionego sera.
Forszmak z grillowanym mięsem
Jesteś fanem kuchni kresowej? W takim razie koniecznie wykonaj forszmak z grillowanym mięsem. Do tej receptury świetnie sprawdzi się połączenie karkówki, kiełbasy i kurczaka.
Podsmaż boczek i cebulę na patelni, a potem zalej je bulionem i dodaj koncentrat pomidorowy. Kiedy ten lekko się podgotuje dorzuć pokrojone w paseczki ogórki kiszone. Jeśli lubisz dania z ziemniakami, możesz również dołożyć je do tej potrawy. Pamiętaj jednak, aby ugotować je wcześniej, ponieważ proces gotowania wydłuży się ze względu na kwaśny odczyn pomidorów. Tradycyjny forszmak podawany jest w wydrążonym bochenku chleba, jednak ty możesz zaserwować go w dekoracyjnych miseczkach. Kropką nad i tego dania będzie kleks ze śmietany i koperkowa posypka.
Pierogi z grillowanym mięsem
Jeśli nie wyobrażasz sobie tygodnia bez pierogów, mamy dla ciebie coś specjalnego. Wykorzystaj resztki, które pozostały z biesiadowania przy grillu, i zamień je w przepyszne pierogi. Możesz pokusić się o wyczarowanie zarówno opcji wegetariańskiej, jak i tej na bazie grillowanego mięsa. Chcesz nieco zaszaleć? Wobec tego spróbuj wykonać włoską odmianę tego dania, jaką jest ravioli. Aby to zrobić, połącz resztki z grilla z serkiem ricotta, parmezanem i aromatycznymi ziołami, a wyczarujesz coś na kształt tego przysmaku. Podawaj je ze startym żółtym serem, sosem czosnkowym lub oliwą z oliwek ze świeżymi ziołami.
Pamiętaj, że ciasto na ravioli przyrządza się z mąki, ciepłej wody, jajek oraz oliwy z oliwek. Pierożki gotuj we wrzącej i osolonej wodzie. Smacznego!
Frittata z grillowanym mięsem
Brakuje ci pomysłu na danie z resztek z grilla? Na pomoc przyjdzie ci frittata – i to zarówno jeśli chodzi o pozycję obiadową, jak i śniadaniową. Aby zaserwować pożywną frittatę, potrzebujesz swoich ulubionych składników, nieco sera, resztek z grilla oraz jajek. My polecamy dorzucić do niej brokuła, którego należy ugotować w osolonej wodzie.
Do miski wbij kilka jajek, roztrzep je i zmiksuj na gładką masę. Dolej nieco słodkiej śmietany lub jogurtu naturalnego i pomieszaj. Na końcu wsyp trochę sera pleśniowego, dołóż brokuła i dorzuć resztki z grilla. Dopraw według uznania – na przykład solą, pieprzem oraz posiekanym koperkiem lub natką pietruszki. Do frittaty możesz także dołożyć takie składniki jak drobno pokrojone pomidorki koktajlowe, kapary czy oliwki. Wszystko dokładnie wymieszaj, a potem wylej na głębszą patelnię i smaż, aż brzegi zaczną się ścinać. Na końcu wstaw frittatę do piekarnika rozgrzanego do około 200 stopni na dziesięć minut.
Źródło: smaker.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Śniadanie latem robię w 2 minuty. Nie idzie w boczki, mam po nim wagon energii »
Hit wszystkich przyjęć, a ostatnio grilla. Przepis na sałatkę, która znika ze stołu pierwsza »
Zapomnij o Chmurce, teraz króluje księżniczka. To malinowe ciasto będzie hitem lata »