Najlepsze przepisy na dania z dyni

Bosacka ocenia „paragony grozy". Zobacz, ile wydasz na majowym wyjeździe

Podczas majówki Polacy najchętniej odpoczywają w swoich ogrodach, rozpoczynają sezon grillowy lub udają się na rodzinny wyjazd w popularne, turystyczne miejsca. Katarzyna Bosacka przyjrzała się, ile rodacy wydają na żywność podczas takiej majowej wycieczki. Skomentowała tzw. „paragony grozy", które nadesłali jej internauci.

Screen z: Facebook @EkoBosackaTV

Katarzyna Bosacka to dziennikarka, która prowadzi kanały internetowe EkoBosackaTV oraz "Wiem co jem", dotyczące zdrowego jedzenia i ekologicznej żywności. Jej medialną aktywność obserwuje wielu Polaków, którzy chętnie dyskutują na tematy podejmowane przez prowadzącą. 

Przy okazji weekendu majowego, Katarzyna Bosacka postanowiła przyjrzeć się tzw. „paragonom grozy", o których zrobiło się głośno już rok temu. Czym są takie rachunki? To nic innego, jak paragony z zawyżonymi cenami, które wystawiają restauratorzy w popularnych, turystycznych miejscowościach, gdy rozpoczyna się sezon urlopowy. 

Dziennikarka poprosiła internautów o przysłanie rachunków z lokali, w których zajadali się pysznościami podczas majowego wyjazdu nad morze lub w góry. Gospodyni programów chciała w ten sposób sprawdzić, ile Polacy wydają na wycieczce na posiłki.  

Poniżej znajdziecie zdjęcia paragonów, jakie otrzymała Katarzyna Bosacka:

Choć wiadomo, że ceny w sklepach z powodu inflacji idą wciąż w górę, to Katarzyna Bosacka podsumowała kilka rachunków, które jej zdaniem były zawyżone. Zwróciła uwagę m.in. na koszty trzech gofrów. Turyści w Pobierowie nad morzem zapłacili za nie 51 złotych. Jedna sztuka deseru z popularnym kremem czekoladowym i truskawkami kosztowała aż 21 złotych. Dziennikarka przeanalizowała również posiłki zjedzone w Sopocie (za dwa kawałki ryby, sałatkę i grzanki wystawiono rachunek na 135,40 zł), Krakowie (za dwa kawałki sernika, dwie kawy, herbatę i ciasteczka turyści zapłacili prawie 83 złote) i Międzyzdrojach (obiad dla trzech osób kosztował ponad 212 zł). 

Pod postem dziennikarki, udostępnionym na portalu Facebook, rozgorzała dyskusja pomiędzy użytkownikami. Wielu z nich popierała Katarzynę Bosacką, przywołując swoje doświadczenia cenowe z różnych regionów Polski, ale znaczna część wskazywała też na produkty, które wybierali turyści. Wskazywali, że cena 14 złotych za zwykłą grzankę nad morzem to dużo, ale zamawiający wybrał grzankę z łososiem, a wtedy cena jest już bardziej rozsądna. Na paragonie w Międzyzdrojach również widać zamówione produkty, m.in. smażoną rybę czy kilogram frytek. Niektórzy uważają, że cena 70 złotych na osobę w przypadku takiego obiadu nad morzem to wcale nie tak dużo. 

Katarzyna Bosacka napisała na końcu wiadomości nieco bardziej optymistycznie, że oscypki w Zakopanem podrożały o jeden, dwa złote, więc różnica nie jest aż tak odczuwalna. Dziennikarka podsumowała obserwacje Polaków swoim pragnieniem niskich cen:

Mamy Majówkę i do tego piękną pogodę – czego chcieć więcej...? 🙏🏼 No może tego, żeby podczas wypoczynku można było znaleźć coś pysznego w dobrej, nie za wysokiej cenie 🤪😋

Na końcu poprosiła czytelników, by podsyłali jej nie tylko „paragony grozy", ale również rachunki z miejsc, w którym da się zjeść w rozsądnych lub zaskakująco niskich cenach. Czy odnieśliście podobne wrażenie, jak Katarzyna Bosacka? Czy przychylacie się może bardziej do zdania części internautów, że koszty ponoszone na wyjeździe urlopowym w maju naturalnie będą wyższe? Podzielcie się opinią w komentarzu pod artykułem!

Zobacz także:

Matura 2022: Arkusz CKE i odpowiedzi z języka polskiego »

Matura 2022: Arkusz CKE i odpowiedzi z matematyki »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Jak długo przechowywać ugotowane jajka? »

Jak zapobiec pękaniu pomidorów? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Puszysty sernik z ciastkami OREO

Prosty w przygotowaniu, o kremowej konsystencji , puszysty i smaczny sernicze...

Odsłon: 150

30 min
9
Przetwory Marynowana dynia

Marynowana dynia, jest interesującym dodatkiem do różnych dań pod warunkiem,...

Odsłon: 43

>60 min
1
60 min
1
Sałatki Sałatka z tuńczykiem i jabłkami

Sałatka z tuńczykiem i jabłkami to fantastyczna sałatka na każdą okazję, któr...

Odsłon: 833

15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Cukinia na trzy sposoby. Te pyszności mogą jeść nawet cukrzycy

Cukinia jest zdrowym i lekkostrawnym warzywem, w dodatku, co ważne dla cukrzyków, ma niski indeks glikemiczny, co czyni ją idealnym składnikiem dla...

1
Ewa gotuje Jesienna kuchnia Ewy Wachowicz. Nie zabrakło grzybów i rozgrzewającej zupy

Ewa Wachowicz w 519. odcinku kulinarnego programu "Ewa Gotuje" wprowadziła do swojej kuchni jesienne składniki. Nie mogło zabraknąć zupy kremu czy...

2
Informacje Zupa-krem, leczo, kotleciki. Sycące zupy i potrawy z dyni

Dynia to niekwestionowany symbol jesieni, a jej wszechstronność w kuchni pozwala na przygotowanie z niej wyjątkowo sycących i aromatycznych dań. Od...

16
Informacje Pyszne ciasta z gruszkami. Wybierz dobrą odmianę, zawsze się uda

Gruszki to doskonały wybór, jeśli szukacie owoców, które wzbogacą wasze wypieki o naturalną słodycz i delikatny aromat. Niezależnie od tego, czy pl...

2