Dania jednogarnkowe

Podczas majówki Polacy najchętniej odpoczywają w swoich ogrodach, rozpoczynają sezon grillowy lub udają się na rodzinny wyjazd w popularne, turystyczne miejsca. Katarzyna Bosacka przyjrzała się, ile rodacy wydają na żywność podczas takiej majowej wycieczki. Skomentowała tzw. „paragony grozy", które nadesłali jej internauci.

Screen z: Facebook @EkoBosackaTV

Katarzyna Bosacka to dziennikarka, która prowadzi kanały internetowe EkoBosackaTV oraz "Wiem co jem", dotyczące zdrowego jedzenia i ekologicznej żywności. Jej medialną aktywność obserwuje wielu Polaków, którzy chętnie dyskutują na tematy podejmowane przez prowadzącą. 

Przy okazji weekendu majowego, Katarzyna Bosacka postanowiła przyjrzeć się tzw. „paragonom grozy", o których zrobiło się głośno już rok temu. Czym są takie rachunki? To nic innego, jak paragony z zawyżonymi cenami, które wystawiają restauratorzy w popularnych, turystycznych miejscowościach, gdy rozpoczyna się sezon urlopowy. 

Dziennikarka poprosiła internautów o przysłanie rachunków z lokali, w których zajadali się pysznościami podczas majowego wyjazdu nad morze lub w góry. Gospodyni programów chciała w ten sposób sprawdzić, ile Polacy wydają na wycieczce na posiłki.  

Poniżej znajdziecie zdjęcia paragonów, jakie otrzymała Katarzyna Bosacka:

Choć wiadomo, że ceny w sklepach z powodu inflacji idą wciąż w górę, to Katarzyna Bosacka podsumowała kilka rachunków, które jej zdaniem były zawyżone. Zwróciła uwagę m.in. na koszty trzech gofrów. Turyści w Pobierowie nad morzem zapłacili za nie 51 złotych. Jedna sztuka deseru z popularnym kremem czekoladowym i truskawkami kosztowała aż 21 złotych. Dziennikarka przeanalizowała również posiłki zjedzone w Sopocie (za dwa kawałki ryby, sałatkę i grzanki wystawiono rachunek na 135,40 zł), Krakowie (za dwa kawałki sernika, dwie kawy, herbatę i ciasteczka turyści zapłacili prawie 83 złote) i Międzyzdrojach (obiad dla trzech osób kosztował ponad 212 zł). 

Pod postem dziennikarki, udostępnionym na portalu Facebook, rozgorzała dyskusja pomiędzy użytkownikami. Wielu z nich popierała Katarzynę Bosacką, przywołując swoje doświadczenia cenowe z różnych regionów Polski, ale znaczna część wskazywała też na produkty, które wybierali turyści. Wskazywali, że cena 14 złotych za zwykłą grzankę nad morzem to dużo, ale zamawiający wybrał grzankę z łososiem, a wtedy cena jest już bardziej rozsądna. Na paragonie w Międzyzdrojach również widać zamówione produkty, m.in. smażoną rybę czy kilogram frytek. Niektórzy uważają, że cena 70 złotych na osobę w przypadku takiego obiadu nad morzem to wcale nie tak dużo. 

Katarzyna Bosacka napisała na końcu wiadomości nieco bardziej optymistycznie, że oscypki w Zakopanem podrożały o jeden, dwa złote, więc różnica nie jest aż tak odczuwalna. Dziennikarka podsumowała obserwacje Polaków swoim pragnieniem niskich cen:

Mamy Majówkę i do tego piękną pogodę – czego chcieć więcej...? 🙏🏼 No może tego, żeby podczas wypoczynku można było znaleźć coś pysznego w dobrej, nie za wysokiej cenie 🤪😋

Na końcu poprosiła czytelników, by podsyłali jej nie tylko „paragony grozy", ale również rachunki z miejsc, w którym da się zjeść w rozsądnych lub zaskakująco niskich cenach. Czy odnieśliście podobne wrażenie, jak Katarzyna Bosacka? Czy przychylacie się może bardziej do zdania części internautów, że koszty ponoszone na wyjeździe urlopowym w maju naturalnie będą wyższe? Podzielcie się opinią w komentarzu pod artykułem!

Zobacz także:

Matura 2022: Arkusz CKE i odpowiedzi z języka polskiego »

Matura 2022: Arkusz CKE i odpowiedzi z matematyki »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Jak długo przechowywać ugotowane jajka? »

Jak zapobiec pękaniu pomidorów? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dodatki Patent na obieranie jajek

Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...

Odsłon: 233

15 min
8

Przepis dnia

Dania główne Leniwe z sosem żurawinowym

Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...

Odsłon: 2559

30 min
33
Sałatki Sałatka jarzynowa tradycyjna

Tradycyjną sałatkę jarzynową podajemy najczęściej na święta lub duże uroczyst...

Odsłon: 404

30 min
3
Zupy Rosół drobiowo - wołowy

Rosół to jedna z najpopularniejszych i cenionych zup polskiej kuchni. Jest py...

Odsłon: 134

15 min
6
>60 min
5

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

0
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

7