Boże Narodzenie na słodko

Przygotowanie świątecznej uczty oznacza długie godziny spędzone w kuchni – mieszanie, pieczenie, gotowanie i ciągłe doglądanie garnków. A jeszcze trzeba skończyć pracę, zrobić zakupy, posprzątać… Nadmiar obowiązków potrafi odebrać przyjemność z wigilijnych przygotowań. Na szczęście istnieje urządzenie, które znacznie usprawnia gotowanie i pieczenie. Przedstawiamy 3 świąteczne przepisy z Airfryera.

Przedstawiamy przepisy na: tradycyjny makowiec, gołąbki i wykwintną polędwicę wieprzową z sosem śliwkowym /123RF/PICSEL

Szybko i pysznie? To możliwe

Zbliżają się święta Bożego Narodzenia, chcemy, żeby w te dni na naszych stołach pojawiły się wyjątkowe dania. Jednocześnie brakuje nam czasu, nadmiar obowiązków nas przytłacza, a sama myśl o staniu do późna nad garnkami powoduje, że rozważamy opcję zamówienia dań w firmie cateringowej. Ale co z jakością? Co ze świąteczną atmosferą? Roztaczającym się po kuchni zapachem makowca? Nie musimy rezygnować ani z wyjątkowego smaku, ani ze wspólnej radości z przygotowań. Pomoże nam w tym Airfryer. Model Philips Ovi Smart 2.0 pozwala przygotować świąteczne klasyki szybciej, zdrowiej i wygodniej niż w tradycyjny sposób. Dzięki technologii cyrkulacji gorącego powietrza możemy smażyć, piec, grillować i podgrzewać niemal bez tłuszczu – zachowując smak i aromat potraw, a jednocześnie dbając o lekkość, zdrowie… czas!

Trzy przepisy na świąteczne dania

Zajrzeliśmy do aplikacji HomeID w poszukiwaniu przepisów na bożonarodzeniowe potrawy. Znajdziemy tam mnóstwo dań – to nieocenione źródło inspiracji przy planowaniu świątecznego menu. Okazuje się, że urządzenie jest w stanie pomóc w przygotowaniu czasochłonnych potraw. Poniżej przedstawiamy zatem przepisy na: tradycyjny makowiec, aromatyczne gołąbki i wykwintną polędwicę wieprzową z sosem śliwkowym. To propozycje, które z jednej strony nawiązują do klasyki polskiego stołu, a z drugiej – dzięki Philips Ovi – wychodzą lżejsze, szybsze, ale równie efektowne.

Makowiec z chrupiącą skórką

Mak zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 30 minut, po tym czasie odcedzamy wodę i mielimy nasiona drobno /materiały promocyjne

Święta bez makowca? Trudno to sobie wyobrazić. Ten wypiek jest symbolem dostatku i pomyślności, a w wielu domach zajmuje honorowe miejsce na stole. W wersji z Airfryera przygotujemy go bez wysiłku – ciasto pięknie wyrośnie, a nadzienie będzie pachniało miodem, bakaliami i skórką pomarańczową.

Składniki:

  • 150 ml letniego mleka,
  • 15 g świeżych drożdży,
  • 120 g cukru,
  • 2 jajka,
  • 300 g mąki,
  • 10 g cukru waniliowego,
  • 40 g miękkiego masła,
  • 2 łyżki rumu,
  • 3 łyżki wody,
  • 50 g rodzynek,
  • 250 g maku niebieskiego,
  • 50 g masła,
  • 1 łyżka miodu,
  • 2 łyżeczki skórki pomarańczy.

Przygotowanie:

Rozpuszczamy drożdże w letnim mleku z łyżką cukru i odstawiamy na 5 minut. Oddzielamy żółtko od białka, żółtko zachowujemy do ciasta. Do aktywnych drożdży dodajemy mąkę, cukier waniliowy, masło, żółtko, rum i dwie szczypty soli. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie, formujemy kulę i wkładamy ją do natłuszczonej miski. Przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę, by podwoiło objętość.

W międzyczasie rodzynki moczymy w mieszance rumu i wody. Mak zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 30 minut, po tym czasie odcedzamy wodę i mielimy nasiona drobno. Na patelni rozpuszczamy masło z cukrem, dodajemy mak, rodzynki z płynem i miód. Gotujemy około 10 minut, aż masa zgęstnieje, po czym studzimy. Dodajemy białko, całe jajko i skórkę pomarańczową.

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt 30x40, rozprowadzamy masę makową i zwijamy w roladę. Dzielimy na dwie części, układamy w koszyku Philips Ovi Smart 2.0 posypanego płatkami migdałowymi, smarujemy mlekiem i nakłuwamy widelcem. Następnie zamykamy szufladę i pozostawiamy do wyrośnięcia jeszcze na 30 minut. Pieczemy w temperaturze 150°C przez 36 minut. Po upieczeniu zostawiamy w urządzeniu na 10 minut, następnie studzimy na kratce.

Makowiec można polać lukrem z cukru pudru i mleka, udekorować skórką pomarańczową lub orzechami.

Gołąbki w pomidorowym sosie

Z farszu formujemy wałeczki i zawijamy je w liście kapusty, podwijając brzegi /materiały promocyjne

Gołąbki to potrawa, którą zwykle przygotowuje się w dużym garnku i gotuje przez długi czas. Dzięki Philips Ovi Smart 2.0 możemy znacznie skrócić ten proces. To idealne danie obiadowe na pierwszy dzień świąt.

Składniki:

  • 8 liści kapusty kiszonej,
  • 1 mała cebula,
  • 350 g mielonej wołowiny,
  • 150 g ugotowanego ryżu,
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki,
  • 4 szczypty czosnku w proszku,
  • 250 ml wody,
  • 200 ml passaty pomidorowej,
  • 5 gałązek natki pietruszki.

Przygotowanie:

Z liści kapusty wycinamy grube części łodygi. Mieszamy mięso mielone z ryżem, posiekaną cebulą, papryką i czosnkiem w proszku. Dolewamy wodę, doprawiamy solą i pieprzem. Z farszu formujemy wałeczki i zawijamy je w liście kapusty, podwijając brzegi.

Układamy gołąbki w akcesorium do pieczenia. Passatę mieszamy z wodą, posiekaną natką pietruszki i doprawiamy solą i czosnkiem. Tak przygotowanym sosem polewamy gołąbki, następnie wsuwamy naczynie do airfryera. Pieczemy godzinę w temperaturze 160°C, w połowie czasu delikatnie obracamy gołąbki.

Efekt? Miękkie liście, soczyste wnętrze oraz gęsty sos, który pachnie świętami.

Polędwica wieprzowa z sosem śliwkowym

Polędwicę podajemy z pieczoną fasolką szparagową i grillowanymi śliwkami /materiały promocyjne

Wykwintne mięso z owocowym akcentem to propozycja, która doda elegancji świątecznej uczcie. Polędwica jest delikatna, a w połączeniu z aromatycznym sosem śliwkowym tworzy niezapomniane wrażenie smakowe.

Składniki:

  • 600 g polędwicy wieprzowej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu,
  • 1 łyżka oleju roślinnego,
  • 1 czerwona cebula,
  • 200 ml czerwonego wina,
  • 100 ml wody,
  • 100 g suszonych śliwek,
  • 5 gałązek świeżego tymianku.

Przygotowanie:

Oczyszczamy polędwicę z błon, kroimy na dwie części i doprawiamy solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso ze wszystkich stron przez około 5 minut.

Do akcesorium do pieczenia wkładamy pokrojoną w cienkie plasterki cebulę, czerwone wino, wodę, śliwki i tymianek. Wstawiamy do airfryera i podgrzewamy przez 10 minut w 160°C. Następnie dodajemy obsmażoną polędwicę i pieczemy kolejne 15 minut.

Po upieczeniu mięso odkładamy na 10 minut, by odpoczęło. Sos blendujemy na gładką konsystencję, usuwając gałązki tymianku. Polędwicę kroimy w plastry i polewamy sosem.

Podajemy z pieczoną fasolką szparagową i grillowanymi śliwkami.

Philips Ovi Smart 2.0 to urządzenie, które potrafi sprawić, że przedświąteczny stres zniknie, pojawi się za to radość z przygotowań. Dzięki niemu pieczenie makowca, gotowanie gołąbków czy duszenie polędwicy staje się prostsze, szybsze i zdrowsze. Zamiast spędzać cały dzień w kuchni, możemy spotkać się z rodziną i wypić cynamonowe latte przy choince.

Materiał promocyjny

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Czeskie sznycle

Czeskie sznycle to klasyczne kotlety z drobiowego mięsa, ale w bardzo nietypo...

Odsłon: 15595

30 min
15
Wędliny Boczek faszerowany

Boczek faszerowany mięsem mielonym sprawdzi się zarówno na ciepło jako danie...

Odsłon: 40

60 min
0
30 min
11
Desery Ciasteczka owsiane z jabłkiem i cynamonem

Przepis na pyszne, pożywne i aromatyczne ciasteczka owsiane z jabłkiem i cyna...

Odsłon: 4469

15 min
15
Dania główne Łosoś pieczony

Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...

Odsłon: 367

30 min
2
Przekąski Schab z ananasem w galarecie

Plastry duszonego schabu przybrane ananasem, polane galaretą to doskonała prz...

Odsłon: 23583

60 min
30