Spis treści:
Pachnące, świeżutkie i rozpływające się w ustach. Chałka, brioche, ślimaki cynamonowe czy francuskie brioche - czy może być coś lepszego? Przygotowanie tego typu przysmaków wcale nie jest problematyczne. Wiele osób rezygnuje z ich upieczenia, gdyż obawia się braku doświadczenia kulinarnego. Nic bardziej mylnego. I ty możesz mieć własne słodkie bułki na śniadanie. Przepisy, które znajdziesz poniżej, zawsze się udają.

Pieczywo drożdżowe na śniadanie - na słodko czy na słono?
Drożdżowe bułeczki z kruszonką, chałka, a może słodkie bułeczki z cynamonem? Niezależnie od tego, co wybierzesz, pamiętaj o dodatkach. Oczywiście dla wielu osób tego typu bułeczki są tak pyszne same w sobie, że nie potrzebują nic więcej. I trudno byłoby się z tym nie zgodzić. Warto jednak spróbować wersji z dodatkami.
Co ciekawe, większość tych przysmaków, a właściwie wszystkie, można jeść zarówno na słodko, jak i na słono. Wszystko zależy od naszych preferencji kulinarnych. Brioche spożywane jest często z dżemem, ale też tylko z masłem. Niektórzy podają też takie delikatne bułeczki na obiad czy jako danie podczas domowej imprezy. Rzeczywiście tego typu pieczywo jest bardzo delikatne i rozpływa się w ustach np. razem z konfiturą z cebuli i gruszek, kruchą czerwoną kapustą oraz rwaną wieprzowiną.
Wróćmy jednak do śniadań, bo o nich właśnie mowa. Wszelkiego rodzaju konfitury, dżemy, pasty i kremy czekoladowe doskonale będą pasować do słodkich bułeczek z kruszonką czy nawet ślimaczków cynamonowych. Takie śniadanie posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Pasuje nie tylko na leniwe, niedzielne poranki, ale również na co dzień. Twoje pociechy z pewnością ci podziękują, gdy spakujesz im słodką bułeczkę z masłem i dżemem do przedszkola czy szkoły.
Słodkie bułki na śniadanie - przepisy
Na portalu kulinarnym Smaker.pl znajdziesz szereg różnego rodzaju przepisów na chałki i francuskie brioche czy słodkie bułeczki z kruszonką. Wybraliśmy dla was kilka wręcz kultowych przepisów, które zawsze się udają. Od którego zaczniesz?
1. Słodkie bułeczki z cynamonem - przepis
Oczywiście słodkie bułeczki z cynamonem to nie tylko pomysł na śniadanie, ale np. na popołudniowy deser. Sprawdzą się również na świątecznym stole, czy do kawy podczas wizyty rodziny lub przyjaciół. Chyba nie udało nam się jeszcze spotkać osoby, która nie lubiłaby tego typu wypieku.
Ślimaki cynamonowe, a właściwie Cinnamon Rolls, bo tak oryginalnie nazywają się te słodkie bułeczki, to po prostu wielkie drożdżówki ze sporą ilością, jak nietrudno się domyślić, cynamonu. Te tradycyjne pochodzą z Ameryki i polane są lukrem albo posmarowane słodkim serkiem. Poniżej znajdziesz wersję „czystą” - zdecyduj sam, czy chcesz dodać do nich lukier, czy serek.
Składniki
Składniki na ciasto drożdżowe:
- szklanka ciepłego mleka,
- 2 jajka,
- 80 g roztopionego masła,
- pół szklanki cukru,
- 15 g drożdży świeżych,
- 4,5 szklanki mąki pszennej.
Składniki na cynamonowy wkład:
- łyżka roztopionego masła,
- saszetka cynamonu,
- szklanka cukru,
- skórka otarta z jednej cytryny.
Wykonanie: piekarnik nagrzej do 200 stopni. Przygotuj prostokątną formę do pieczenia. Zrób ciasto. W dużej misce połącz mleko i drożdże. Dodaj cukier i roztopione masło i wymieszaj. Następnie dorzuć jajka i ponownie wymieszaj najlepiej mikserem. Na koniec wsyp mąkę i wyrób ciasto. Jeżeli będzie zbyt luźne, dosyp mąki. Wyrabiaj ciasto dość długo, aby było gęste i łatwo odchodziło od ręki. Odstaw przykrytą masę na około półtorej godziny w ciepłe miejsce.
Zrób nadzienie - cukier, cynamon i skórkę cytrynową wymieszaj i odstaw. Ciasto wyłóż na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkuj na prostokątny placek. Ciasto posmaruj roztopionym masłem i posyp równo cynamonem z cukrem. Zwiń roladę wzdłuż krótszego boku dość ciasno. Ostrym nożem pokrój plastry (około trzycentymetrowe). Układaj w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w gorącym piekarniku przez około 15 minut, aż się zarumienią. Wyjmij i posmaruj roztopionym masłem i zostaw na około 5 minut.
2. Francuskie brioche - najlepszy przepis
Brioche, czyli brioszka, to lekkie, rumiane pieczywo o maślanym aromacie. Doskonale pasuje do słodkich i wytrawnych dodatków. Jest leciutka, lekko pachnie masłem i w sumie przypomina nasze polskie, uwielbiane ciasto drożdżowe.
Składniki
- 30 g świeżych drożdży,
- pół szklanki ciepłego mleka,
- 380 g mąki tortowej,
- 50 g cukru,
- szczypta soli,
- 3 jajka,
- 170 g miękkiego masła,
- do posmarowania jajko lub jajko z mlekiem.
Wykonanie: drożdże wymieszaj z ciepłym mlekiem, cukrem i łyżeczką mąki. Odstaw na 15 minut. Mąkę przesiej, dodaj cukier, sól, rozczyn. Delikatnie zmiksuj albo po prostu wymieszaj. Wbijaj po jednym jajku, cały czas miksując lub mieszając. Wyrób ciasto bardzo dokładnie, a następnie dodaj masło i wyrabiaj kolejne minuty. Musisz uzyskać efekt gładkiego oraz błyszczącego ciasta. Przykrytą miskę z ciastem wstaw do lodówki na całą noc.
Rano wyjmij z lodówki i wyłóż na stolnicę oprószoną mąką. Chwilę powygniataj i zostaw na około godzinę, aby ciasto się zagrzało. Dwie małe foremki tekstowe wysmaruj tłuszczem lub wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto pokrój nożem na 16 części i uformuj z nich kuleczki. Układaj w foremkach. Pozostaw do wyrośnięcia na około półtorej godziny. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 180 stopni, a wyrośnięte ciasto delikatnie posmaruj jajkiem lub jajkiem wymieszanym z mlekiem. Piecz około 20 minut do uzyskania złotego koloru. Następnie przestudź i oderwij ciepłą bułeczkę dla siebie.
3. Słodkie bułeczki z kruszonką - przepis
Uwielbiane nie tylko przez dzieci, ale także z przez dorosłych. Słodkie bułeczki z kruszonką zawsze sprawdzą się na śniadanie. Zresztą czy są na świecie ludzie, którzy nie lubią kruszonki?
Składniki
Składniki na zaczyn:
- 100 ml mleka lekko ciepłego,
- 20 g świeżych drożdży,
- łyżeczka cukru,
- 50 g mąki pszennej.
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 600 g mąki pszennej,
- 200 ml lekko ciepłego mleka,
- 80 g cukru,
- 100 g masła,
- 2 jajka o temperaturze pokojowej.
Składniki na kruszonkę:
- 50 g zimnego masła,
- 50 g cukru,
- 3 łyżeczki cukru waniliowego,
- 70 g mąki pszennej.
Dodatkowo:
- jajko do posmarowania bułeczek.
Wykonanie: zrób zaczyn - mleko wymieszaj z cukrem, drożdżami i mąką. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut.
Zrób ciasto: roztop masło i odstaw na bok. Mąkę wsyp do dużej miski, dodaj cukier, jajka i wyrośnięty zaczyn, jak również lekko ciepłe mleko i lekko ciepłe masło. Wyrób ciasto robotem kuchennym. Miskę z ciastem przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na półtorej godziny.
W międzyczasie zrób kruszonkę - w misce rozgnieć składniki ręką, aż powstanie kruszonka. Gotową włóż do lodówki. Ciasto zagnieć, podziel na 16 części, uformuj bułki. Ułóż je równo na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw (przykryte) na około 20 minut. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni góra-dół. Wyrośnięte bułeczki posmaruj jajkiem i kruszonką. Piecz około 30 minut do zarumienienia.
Słodkie bułeczki maślane

Słodkie bułeczki maślane / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Najprostszy przepis na pączki. Usmażysz je przy pomocy dwóch łyżek »
Miód im ciemniejszy, tym zdrowszy. Ten stosuj dla serca, wątroby i żołądka »
Warzywa z niskim indeksem glikemicznym. Sprawdź, które warto jeść »