Cały świat w zapiekance!

Danie, które w zasadzie robi się samo. Jest smaczne, sycące, tanie i doskonałe zarówno na zimne, jak i ciepłe dni. Można je zrobić niemal ze wszystkiego, a za każdym razem mamy ochotę na dokładkę.

Fot. 123RF/Picsel

Uniwersalny, szybki i smaczny pomysł na obiad.


Zapiekanki dzielimy na dwie grupy - casserole i fritaty. Casserole bierze swą nazwę od naczynia żaroodpornego, które po francusku właśnie tak się nazywa. Charakteryzuje się tym, że w owym naczyniu zapiekamy co chcemy, łącząc kolejne warstwy żółtym serem. Fritaty z kolei powstają częściej na patelni, gdzie dowolną ilość i dowolne rodzaje składników zalewamy rozkłóconymi ze śmietaną lub kroplą mleka jajkami. Wysmażamy takie danie jak omlet, a wierzch podpiekamy w piekarniku.

 

Za co lubimy zapiekanki?

Powód pierwszy

Prostota wykonania. Jeśli mamy dobry przepis na zapiekankę postępujemy zgodnie z instrukcjami, które zazwyczaj ograniczają się do pokrojenia składników na kawałki, ułożenia ich warstwami oraz zasypania serem. Jeśli nie mamy pomysłu, to w zasadzie postępujemy tak samo, kroimy na kawałki to, co mamy pod ręką, układamy i zasypujemy serem. Do takiej zapiekanki możemy włożyć niemal wszystko - nawet resztki z poprzedniego obiadu lub co tylko zalega w naszej lodówce. Zapiekanki są zatem nie tylko proste w wykonaniu, ale i ekonomiczne.

 

Powód drugi
Zmywanie. Klasyczny obiad wymaga wykorzystanie przynajmniej dwóch, trzech naczyń. W jednym garnku gotujemy makaron, ziemniaki, czy ryż. Na patelni smażymy kotlety, a w kolejnym rondlu robimy sos. Zapiekanka wymaga użycia jednego naczynia - żaroodpornej formy. Obiad to zmycie 4 talerzy, 8 sztućców, 2 garnków i jednej patelni. Zapiekanka to zmycie talerzy, sztućców i jednego naczynia. Bilans zmywania wypada zatem na korzyść zapiekanek!

 

Powód trzeci
Czas. Jakby na to nie patrzeć większość zapiekanek robimy w 30-40 minut. Wracamy do prostoty - pokrojenie składników i ułożenie to góra 10 minut, w których jeszcze zdążymy sprzątnąć blat. Następne 30 minut to zapiekanie, a to praktycznie robi się samo.

 

Powód czwarty
Zdrowie. Dziś niemal każdy zwraca uwagę na zdrowe potrawy. Najlepiej gdyby odchudzały, dbały o młody wygląd, piękną skórę, dobry wzrok i chroniły przed rakiem. Zapiekanki potrafią to wszystko, pod warunkiem, że zadbamy o odpowiedni dobór składników. Przede wszystkim jednak zapiekanie ma jedną prozdrowotną zaletę. Z naczynia nic nie ucieka, a to znaczy, że wszystkie bogate w witaminy i składniki odżywcze soki zostaną w daniu.


Powód piąty
Smak. Nie wiemy jak to działa, ale zrumienione, gorące danie z przypieczonym serem zawsze smakuje lepiej niż zwykły obiad. Już sam sposób podania sprawia, że zaostrza nam się apetyt. Dymiące forma z zapiekanką, delikatnie chrupiący wierzch pękający pod ostrzem noża, ciągnący się ser przy nakładaniu, aromat składników... to po prostu musi smakować dobrze. I smakuje, zarówno w chwili podania, na zimno, jak i odgrzane na drugi dzień w pracy. A przekona się o tym każdy, kto wypróbuje choćby jeden z poniższych przepisów.

 

 

Zapiekanka warzywna. Kliknij!

 

Zapiekanka z boczkiem. Kliknij!

 

Zapiekanka chlebowa z patelni. Kliknij!

 

Chcesz gotować jak Nigella Lawson. Magda Gessler lub Gordon Ramsey? Kliknij!

BR

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
6
Śniadania Jajecznica ze szczypiorkiem

Prosta, delikatna jajecznica z dodatkiem mleka i szczypiorku doskonała na szy...

Odsłon: 84

15 min
4
60 min
5
15 min
4
15 min
2
30 min
1

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

24
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

315
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

10
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25