Chleb z patelni na drożdżach, z serem lub z jajkiem. Przepis, który musisz znać!

Świeży chleb to produkt, bez którego trudno wyobrazić sobie smaczne i sycące śniadanie. Nie masz czasu upiec go w tradycyjny sposób lub udać się do piekarni? Kołem ratunkowym w takich sytuacjach jest szybki chleb z patelni na drożdżach, z serem lub z jajkiem, który zachwyci absolutnie każdego!

Fot. 123RF/Picsel

Z tego artykułu dowiesz się:

Upieczenie pysznego chleba to nie lada wyzwanie, zwłaszcza dla mniej doświadczonych kucharzy. Aby upichcić go w tradycyjny sposób, wystarczy sprawdzony przepis, trochę wolnego czasu i niewielka wprawa w gotowaniu.

Okazuje się, że produkt ten można przygotować w znacznie szybszy sposób i nie wpłynie to negatywnie na jego chrupkość oraz smak. Mowa o chlebie z patelni w różnych wariantach, które z powodzeniem mogą zastąpić klasyczny wypiek.

Chleb z patelni bez drożdży, z drożdżami, bezglutenowy, z serem lub z jajkiem - opcji jest tak wiele, że z pewnością znajdziesz coś dla siebie. Aby go wyczarować, zaopatrz się w kilka podstawowych składników, patelnię oraz odrobinę dobrych chęci. Do dzieła!

 

Sprawdź także: Chlebek watykański - czy przyniesie szczęście?

Chleb z patelni na drożdżach - klasyk, który zawsze wychodzi

Chleb z patelni, zwany patelniakiem, doskonale sprawdza się jako baza do kanapek i dodatek do rozmaitych potraw. Przepis jest niezwykle prosty i wymaga użycia zaledwie kilku produktów, które z pewnością znajdziesz w swojej kuchni.

Domowy chleb z patelni na drożdżach to przysmak, który wychodzi zawsze i każdemu. Do jego przyrządzenia potrzebujesz ciepłej wody, mąki pszennej, soli, świeżych lub suszonych drożdży oraz oleju, który posłuży ci do posmarowania dna patelni oraz samego wypieku. Jak go zrobić?

Realizację przepisu rozpocznij od wyrobienia ciasta. Wsyp sól i drożdże do wody, a tę wlej do miski z mąką i ugniataj do momentu, aż ciasto osiągnie elastyczną, pozbawioną grudek konsystencję. Podziel je na dwie równe części, uformuj z nich kule i odstaw na bok, aby zwiększyły swoją objętość.

Gdy ciasto będzie gotowe, rozgrzej olej na patelni. Ważne, aby nie wlewać na nią zbyt dużo tłuszczu, a jedynie delikatnie posmarować jej dno. Ciasto smaż na średnim ogniu pod przykryciem, smarując je olejem przed przekręceniem na drugą stronę. Po około 15 minutach chleb powinien nabrać złocistego koloru. Zaczekaj, aż nieco wystygnie i spożywaj go z dowolnymi składnikami.

Chleb z patelni - bez piekarnika

Chleb bez piekarnika

Domowy chleb z patelni na drożdżach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Aromatyczny chleb z patelni z serem

Chleb z patelni z serem to prawdziwy rarytas dla fanów intensywnych smaków. W tej odsłonie jest bardzo aromatyczny, chrupiący i po prostu pyszny! Stanowi on idealny dodatek do sałatek i zup, a do tego doskonale komponuje się z rozmaitymi sosami, zwłaszcza pomidorowym.

Przygotowanie patelniaka z serem nie jest ani czasochłonne, ani nadmiernie skomplikowane. Możesz przyrządzić go dokładnie tak samo jak klasyczną wersję, dodając do niego dowolny ser. Dobrym wyborem będzie ser żółty, który znajdziesz w każdym sklepie spożywczym.

Ser możesz dodać do wypieku już przy wyrabianiu ciasta. Wystarczy zetrzeć go na tarce i wymieszać z pozostałymi składnikami. Jeśli chcesz, żeby twój przysmak był jeszcze bardziej serowy, możesz posypać nim wierzch ciasta po umieszczeniu go na patelni. Najlepiej zrobić to pod koniec obróbki termicznej, aby produkt się rozpuścił i lekko zarumienił, a nie przypalił. Palce lizać!

Chleb z patelni z jajkiem

Chleb z patelni z jajkiem to najlepszy sposób na uratowanie lekko czerstwego pieczywa przed wyrzuceniem go do kosza. Przysmak ten kojarzy się jeszcze z czasami dzieciństwa, kiedy mamy i babcie serwowały smażone jajeczne przekąski na śniadanie lub podwieczorek. Jak go zrobić?

Do przygotowania potrawy potrzebujesz klasycznego chleba z patelni na drożdżach. Wystarczy podzielić go na kilka części, a następnie obtoczyć kromki w surowym, roztrzepanym jajku. Wcześniej warto je posolić i dodać inne ulubione przyprawy.

Rozgrzej tłuszcz na patelni i smaż pieczywo do momentu, aż się zarumieni. Jeśli chcesz jeszcze bardziej uatrakcyjnić jego smak, oprósz je serem w trakcie obróbki termicznej. Po przełożeniu kromek na talerz posyp je szczypiorkiem i zjedz jeszcze gorące. Smacznego!

Chleb z patelni bezglutenowy

Osoby zmagające się z celiakią lub nieceliakalną nadwrażliwością na gluten również mogą pozwolić sobie na chleb z patelni. Bezglutenowy wypiek przyrządza się podobnie jak ten w klasycznej wersji - przepis nie uwzględnia oczywiście mąki pszennej i innych produktów, które zawierają gluten.

Czego dokładnie potrzebujesz do wyczarowania patelniaka bez glutenu? Na twojej liście powinna znaleźć się mąka kukurydziana i ryżowa, sól, suszone drożdże oraz napój roślinny. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby sięgnąć również po ulubione zioła i przyprawy.

Pierwszym krokiem w realizacji przepisu jest delikatne podgrzanie napoju roślinnego na wolnym ogniu - ważne, żeby nie był zbyt gorący. Gdy osiągnie odpowiednią temperaturę, dosyp do rondelka drożdże i gotową miksturę odstaw na bok na około 15 minut.

Wymieszaj mąkę ryżową i kukurydzianą z pozostałymi składnikami i dodaj do nich wcześniej podgrzany napój z drożdżami. Wymieszaj zawartość miski łyżką, a następnie wyrabiaj ciasto ręcznie - tak jak w przypadku tradycyjnego chleba z patelni na drożdżach.

Rozwałkuj ciasto na taką wielkość, aby zmieściło się na patelni. Posmaruj jej dno olejem i umieść na niej swój wyrób. Podsmażaj chleb przez kilka minut, przewracając go co jakiś czas na drugą stronę. Gdy się zarumieni, przełóż go na talerz i zaczekaj, aż nieco ostygnie.

Chleb z patelni bez drożdży

Chleb z patelni bez drożdży smakuje równie wyśmienicie, co jego drożdżowy odpowiednik, choć przygotowuje się go nieco inaczej. Pierwsze różnice zauważyć można już w początkowym etapie, czyli przy łączeniu komponentów i wyrabianiu ciasta.

Bazą wypieku jest mąka pszenna z gęstym jogurtem naturalnym, sodą, proszkiem do pieczenia oraz solą. Możesz oczywiście dodać swoje ulubione zioła i przyprawy, które jeszcze bardziej uatrakcyjnią jego smak i aromat. Wystarczy wszystko ze sobą dokładnie wymieszać, żeby pozbyć się grudek.

Gdy masa będzie gotowa, uformuj z niej placek wielkości patelni. Tym razem nie należy natłuszczać jej dna olejem - umieść chleb na suchym, dobrze rozgrzanym naczyniu i podsmażaj do momentu, aż nabierze lekko brązowego koloru. Pamiętaj, aby co kilka minut go obracać, żeby równomiernie się zarumienił.

Proziaki z ziołami - bułki z patelni

Bułki z patelni

Bułki z patelni (proziaki) / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jeśli nie chleb z patelni na drożdżach, to może smażone bułeczki?

Chleb z patelni na drożdżach to nie jedyna opcja na smaczną i szybką przekąskę, które zastąpi ci klasyczne pieczywo. Doskonałą alternatywą dla powyższego wypieku są smażone bułeczki, które wyczarujesz z mąki pszennej, jogurtu naturalnego, świeżych drożdży, soli, cukru oraz ciepłego mleka.

Innym przykładem przysmaku z patelni są cienkie chlebki, które można przyrządzić na wiele różnych sposobów i podawać z rozmaitymi dodatkami, np. sosami lub warzywnymi pastami.

Zobacz także:

Wojna Rosja-Ukraina. Śledź relację na żywo »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Nasiona chia - starożytny sposób na zdrowie »

Olejek z kurkumy. Koi nerwy, łagodzi ból, leczy trądzik i łupież »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Zupa krewetkowa

Masz ochotę na odrobinę tajskich dań w swoim domu? Zupa krewetkowa to idealna...

Odsłon: 18

60 min
0
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Sałatki Sałatka jarzynowa z marynowaną papryką i pieczarkami

Sałatka jarzynowa, ale nietradycyjna. Choć wcale nie mniej smaczna od tradycy...

Odsłon: 21

30 min
0
Przekąski Krążki cukinii w serowej panierce

Panierowane krążki cukinii wzbogaciłam dodaniem plasterka sera żółtego pod zw...

Odsłon: 41

30 min
0
Desery Leśny mech

Dzisiaj zapraszam na klasykę letnich imprez rodzinnych, czyli ciasto leśny me...

Odsłon: 71

>60 min
0

Polecane artykuły

Ewa gotuje 453. odcinek programu Ewa Gotuje

W sobotę 21 maja Ewa Wachowicz podzieliła się z widzami przepisem na wyśmienity chłodnik pomidorowy z pieczonymi burakami, który w prosty sposób mo...

0
Ewa gotuje Wiosenne smaki w kuchni Ewy Wachowicz

Koniec maja to idealny moment na sięgnięcie do lekkich wiosennych potraw. W 453. odcinku programu „Ewa gotuje”, Ewa Wachowicz zdradziła przepisy na...

0
Informacje Dlaczego warto mieć miód w kuchni?

20 maja obchodzimy Światowy Dzień Pszczół. Pszczoły to pożyteczne owady, które dają bogactwa, z których korzystasz na co dzień. Najbardziej popular...

0
Informacje Trzy sposoby gotowania bobu. Sprawdź, jak robić to dobrze

Pyszne warzywo, którego nie może zabraknąć latem w naszej kuchni. Jak ugotować ziarna bobu, aby w pełni cieszyć się ich smakiem? Sprawdźcie!

0