Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb bez piekarnika. Czy to jest możliwe?

Chleb bez piekarnika. Czy to jest możliwe?

Autor:

Przepisów i artykułów: 131 Ocena: 1504

Dodano:

Odsłon: 787

Pisza do mnie widzowie z podziękowaniem za przepisy na ciasta bez użycia piekarnika. Widząc potrzebę na takie rozwiązania przedstawiam Wam dzisiaj nowy przepis, tym razem na domowy chleb. Mam nadzieje, ze i ten przepis Wam się przyda i sprawdzi.

Składniki

  • 400 g maki pszennej typ 650
  • 220 ml letniej wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 lyzka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 lyzka oleju
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Chleb bez piekarnika. Czy to jest możliwe?

Przygotowanie

  1. Zrobić rozczyn: do miski wlać wodę, wkruszyć do niej drożdże, cukier i łyżkę maki. Dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 10 – 15 minut.

  2. Kiedy drożdże zaczną pracować do miski przesiać make i dodać sol. Całość wyrobić na gładkie elastyczne ciasto.
    Wyrobione ciasto przełożyć do miski, której dno wysmarować olejem. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w cieple miejsce na 1 1/2 godziny.

  3. Kiedy ciasto podwoi swoja objętość, wyjąć je z miski na stolnice i pare razy zagnieść.

    Głęboka patelnie, z grubym dnem, posmarować olejem i ułożyć na niej wyrobione ciasto. Ciasto równomiernie rozprowadzić po dnie patelni. Patelnie z ciastem nakryć pokrywka i odstawić w cieple miejsce do ponownego wyrośnięcia, na 30 minut.

  4. Po tym czasie, ciągle nakryta patelnie postawić na małym grzaniu i powoli smażyć chleb.

    Chleb smażyć około 20 minut z każdej strony, cały czas sprawdzając czy się nie przypala.

    Gotowy chleb wystudzić na kratce.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń