Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pisza do mnie widzowie z podziękowaniem za przepisy na ciasta bez użycia piekarnika. Widząc potrzebę na takie rozwiązania przedstawiam Wam dzisiaj nowy przepis, tym razem na domowy chleb. Mam nadzieje, ze i ten przepis Wam się przyda i sprawdzi.
Deserek, który możemy potraktować również jako rubaszną kolację lub wesołe śn...
Odsłon: 76
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 2881
Kiedy myślimy o swoich urodzinach, często chcemy zabłysnąć czymś wyjątkowym i...
Odsłon: 310
Deserek, który możemy potraktować również jako rubaszną kolację lub wesołe śn...
Odsłon: 76
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 2881
Kiedy myślimy o swoich urodzinach, często chcemy zabłysnąć czymś wyjątkowym i...
Odsłon: 310
Składniki
Zrobić rozczyn: do miski wlać wodę, wkruszyć do niej drożdże, cukier i łyżkę maki. Dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 10 – 15 minut.
Kiedy drożdże zaczną pracować do miski przesiać make i dodać sol. Całość wyrobić na gładkie elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto przełożyć do miski, której dno wysmarować olejem. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w cieple miejsce na 1 1/2 godziny.
Kiedy ciasto podwoi swoja objętość, wyjąć je z miski na stolnice i pare razy zagnieść. Głęboka patelnie, z grubym dnem, posmarować olejem i ułożyć na niej wyrobione ciasto. Ciasto równomiernie rozprowadzić po dnie patelni. Patelnie z ciastem nakryć pokrywka i odstawić w cieple miejsce do ponownego wyrośnięcia, na 30 minut.
Po tym czasie, ciągle nakryta patelnie postawić na małym grzaniu i powoli smażyć chleb. Chleb smażyć około 20 minut z każdej strony, cały czas sprawdzając czy się nie przypala. Gotowy chleb wystudzić na kratce. Smacznego!