Dania jednogarnkowe

Lato kojarzy się z wysoką temperaturą, lodami i goframi na wyjazdach. W tym roku nigdzie nie wyjeżdżasz? Nic straconego! Upiecz dla siebie i dla bliskich domowe gofry jak znad Bałtyku! Potrzebujesz tylko kilku składników, dobrego sprzętu i świeżych owoców.

Fot. 123RF/Picsel

Składniki na ciasto

Truskawki są bardzo smaczne, a do tego zdrowe. Te owoce są bogatym źródłem witaminy C, wspomagają odporność organizmu. Wzmacniają kości, dlatego powinny być elementem diety dzieci. Truskawki pozytywnie wpływają na układ pokarmowy, wspomagają trawienie. Mają mało kalorii, ale sycą na długo, dzięki czemu pomagają w procesie odchudzania. Truskawki wpływają również pozytywnie na kondycję skóry. Do wykonania gofrów na około 12 sztuk potrzebujesz: 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej, 3 łyżki cukru pudru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczyptę soli, 2 szklanki mleka, 1/3 szklanki roztopionego masła, 2 jajka i 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii. Jajko, mleko, wanilię oraz roztopione masło zmiksuj na gładką masę, a następnie dorzuć do niej suche składniki - mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i sól. Miksuj tak długo, aż uzyskasz jednolite ciasto. Gofry piecz w mocno rozgrzanej gofrownicy i pamiętaj, aby powierzchnię do wypiekania posmarować odrobiną oleju. Do kolejnych sztuk nie natłuszczaj już gofrownicy.

Jaki sprzęt do wypieków?

Wybieraj takie modele urządzeń, które mają moc 800-1300 W. W tym tkwi cały sekret chrupkości! Zwróć uwagę na powłokę. Musi być nieprzywierająca, teflonowa lub ceramiczna. Regulacja temperatury i termostat ułatwią Ci zadanie, a wielkość płyty i nietypowe formy wyczarują ciekawe kształty wypieków! Na rynku znajdziesz różne modele - klasyczne, vintage, a nawet takie, które upieką gofry w kształcie serduszka lub kociej łapki! Gofrownice w niskiej cenie czekają na Ciebie w sklepie Media Expert!

Jak ozdobić gofry?

Gofry możesz ozdobić dla siebie i bliskich wedle upodobań. Pulchne, miękkie i chrupiące na zewnątrz gofry najlepiej udekorować bitą śmietaną, owocami i polać dużą ilością czekolady. Sprawdzą się także dżemy, konfitury, sosy owocowe, żelki, ciasteczka, posypki czekoladowe i cały wachlarz innych słodkości. Cenisz sobie bogactwo na wypieku, a może masz ochotę na minimalizm? W tym przypadku gofry wystarczy posypać cukrem pudrem lub udekorować kilkoma truskawkami i borówkami.

Weź udział w konkursie i wygraj 1000 zł!


10 cennych rad!

  • Nie otwieraj gofrownicy w trakcie pieczenia gofrów
  • Gofry bez proszku do pieczenia nie urosną
  • Składniki sypkie i mokre łącz osobno, dalej dodając do mokrych sypkie
  • Nie odkładaj ciasta na potem, upiecz od razu wszystkie gofry
  • Gofrownica musi być mocno nagrzana do 180/ 190 stopni.
  • Mąka tortowa jest najlepsza do wypieku gofrów
  • Dodatki kładź na gofry chwilę przed zjedzeniem, inaczej wypiek zrobi się miękki
  • Żółtko i cukry nadają ciastu złotą barwę, a sztywne białko je napowietrza
  • Nie kładź gofrów jeden na drugim - na pewno zaparują i będą gumowe
  • Suchy gofr ma 140 kcal, z kolei solidna porcja z bitą śmietaną, owocami i czekoladą potrafi mieć o 500 kcal. Na urlopie daj się zapomnieć i schrup gofra marzeń!

 

Zainspiruj się i sprawdź przepisy na pyszne gofry!

1. Gofry bananowe

Fot. wiola1100 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

2. Gofry owsiane

Fot. mimiwiki na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

3. Gofry "szarlotkowe"

Fot. ToSP na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Zdrowe gofry

Fot. ciacho50 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Chrupiące gofry

Fot. Pieprzyczfantazja na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

6. Fit gofry z płatków owsianych

Fot. Smacznie30 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

7. Puszyste gofry

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dodatki polenta

Polenta przyszła do nas z kuchni włoskiej. Składa się głównie z wody oraz kas...

Odsłon: 31

>60 min
1
Desery mrożony deser czekoladowy

Wspaniały deser składający się z połączenia czekolady, jajek, bitej śmietany...

Odsłon: 42

>60 min
1
30 min
3
Dania główne Ryż z indykiem

danie szybkie, proste i pyszne czyli takie jakie lubimy najbardziej

Odsłon: 60

15 min
1
Przekąski Nadziewane papryczki

Nadziewane papryczki to doskonałe przekąski na zimno, które kolorowo prezentu...

Odsłon: 1041

15 min
4
Ciasta Seromakowiec

Ciasto idealne na święta i karnawał. Zawiera w sobie najsmaczniejsze tradycyj...

Odsłon: 2599

60 min
15

Polecane artykuły

Informacje Działa jak prebiotyk i antyoksydacyjnie. To mleko powinni pić alergicy i kobiety po 50.

Mleko kozie to istna skarbnica zdrowia i smaku. Działa antyoksydacyjnie, wspiera układ odpornościowy i doskonale sprawdza się w kuchni. Kto powinie...

0
Informacje Napój na wzmocnienie serca i odporność. Szklanka dziennie wystarczy

Sok z kiszonej kapusty to prawdziwa skarbnica zdrowia, która wspiera serce, wzmacnia odporność i reguluje trawienie. Bogata w witaminy, minerały i...

17
Informacje Tybetańskie mleko, imbirowe szoty. Jak zimą wzmocnić odporność?

Zima to czas, w którym nasza odporność jest wystawiona na próbę. Krótkie dni, mroźne poranki i sezon przeziębień sprawiają, że łatwiej o infekcję....

5
Informacje Jak wytrwać w zdrowych postanowieniach na co dzień?

Podejmowanie zdrowych postanowień jest często łatwe na początku, ale wytrwanie w nich bywa trudne. Jak nie stracić motywacji i czerpać radość z efe...

0