Fot. 123RF/Picsel
Składniki na ciasto
Truskawki są bardzo smaczne, a do tego zdrowe. Te owoce są bogatym źródłem witaminy C, wspomagają odporność organizmu. Wzmacniają kości, dlatego powinny być elementem diety dzieci. Truskawki pozytywnie wpływają na układ pokarmowy, wspomagają trawienie. Mają mało kalorii, ale sycą na długo, dzięki czemu pomagają w procesie odchudzania. Truskawki wpływają również pozytywnie na kondycję skóry. Do wykonania gofrów na około 12 sztuk potrzebujesz: 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej, 3 łyżki cukru pudru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczyptę soli, 2 szklanki mleka, 1/3 szklanki roztopionego masła, 2 jajka i 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii. Jajko, mleko, wanilię oraz roztopione masło zmiksuj na gładką masę, a następnie dorzuć do niej suche składniki - mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i sól. Miksuj tak długo, aż uzyskasz jednolite ciasto. Gofry piecz w mocno rozgrzanej gofrownicy i pamiętaj, aby powierzchnię do wypiekania posmarować odrobiną oleju. Do kolejnych sztuk nie natłuszczaj już gofrownicy.
Jaki sprzęt do wypieków?
Wybieraj takie modele urządzeń, które mają moc 800-1300 W. W tym tkwi cały sekret chrupkości! Zwróć uwagę na powłokę. Musi być nieprzywierająca, teflonowa lub ceramiczna. Regulacja temperatury i termostat ułatwią Ci zadanie, a wielkość płyty i nietypowe formy wyczarują ciekawe kształty wypieków! Na rynku znajdziesz różne modele - klasyczne, vintage, a nawet takie, które upieką gofry w kształcie serduszka lub kociej łapki! Gofrownice w niskiej cenie czekają na Ciebie w sklepie Media Expert!
Jak ozdobić gofry?
Gofry możesz ozdobić dla siebie i bliskich wedle upodobań. Pulchne, miękkie i chrupiące na zewnątrz gofry najlepiej udekorować bitą śmietaną, owocami i polać dużą ilością czekolady. Sprawdzą się także dżemy, konfitury, sosy owocowe, żelki, ciasteczka, posypki czekoladowe i cały wachlarz innych słodkości. Cenisz sobie bogactwo na wypieku, a może masz ochotę na minimalizm? W tym przypadku gofry wystarczy posypać cukrem pudrem lub udekorować kilkoma truskawkami i borówkami.
Weź udział w konkursie i wygraj 1000 zł!
10 cennych rad!
- Nie otwieraj gofrownicy w trakcie pieczenia gofrów
- Gofry bez proszku do pieczenia nie urosną
- Składniki sypkie i mokre łącz osobno, dalej dodając do mokrych sypkie
- Nie odkładaj ciasta na potem, upiecz od razu wszystkie gofry
- Gofrownica musi być mocno nagrzana do 180/ 190 stopni.
- Mąka tortowa jest najlepsza do wypieku gofrów
- Dodatki kładź na gofry chwilę przed zjedzeniem, inaczej wypiek zrobi się miękki
- Żółtko i cukry nadają ciastu złotą barwę, a sztywne białko je napowietrza
- Nie kładź gofrów jeden na drugim - na pewno zaparują i będą gumowe
- Suchy gofr ma 140 kcal, z kolei solidna porcja z bitą śmietaną, owocami i czekoladą potrafi mieć o 500 kcal. Na urlopie daj się zapomnieć i schrup gofra marzeń!
Zainspiruj się i sprawdź przepisy na pyszne gofry!
Fot. wiola1100 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. mimiwiki na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. ToSP na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. ciacho50 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Pieprzyczfantazja na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
6. Fit gofry z płatków owsianych
Fot. Smacznie30 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie