Najlepsze przepisy na ogórki

Chrupiące gofry jak z budki nad morzem!

Lato kojarzy się z wysoką temperaturą, lodami i goframi na wyjazdach. W tym roku nigdzie nie wyjeżdżasz? Nic straconego! Upiecz dla siebie i dla bliskich domowe gofry jak znad Bałtyku! Potrzebujesz tylko kilku składników, dobrego sprzętu i świeżych owoców.

Fot. 123RF/Picsel

Składniki na ciasto

Truskawki są bardzo smaczne, a do tego zdrowe. Te owoce są bogatym źródłem witaminy C, wspomagają odporność organizmu. Wzmacniają kości, dlatego powinny być elementem diety dzieci. Truskawki pozytywnie wpływają na układ pokarmowy, wspomagają trawienie. Mają mało kalorii, ale sycą na długo, dzięki czemu pomagają w procesie odchudzania. Truskawki wpływają również pozytywnie na kondycję skóry. Do wykonania gofrów na około 12 sztuk potrzebujesz: 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej, 3 łyżki cukru pudru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczyptę soli, 2 szklanki mleka, 1/3 szklanki roztopionego masła, 2 jajka i 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii. Jajko, mleko, wanilię oraz roztopione masło zmiksuj na gładką masę, a następnie dorzuć do niej suche składniki - mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i sól. Miksuj tak długo, aż uzyskasz jednolite ciasto. Gofry piecz w mocno rozgrzanej gofrownicy i pamiętaj, aby powierzchnię do wypiekania posmarować odrobiną oleju. Do kolejnych sztuk nie natłuszczaj już gofrownicy.

Jaki sprzęt do wypieków?

Wybieraj takie modele urządzeń, które mają moc 800-1300 W. W tym tkwi cały sekret chrupkości! Zwróć uwagę na powłokę. Musi być nieprzywierająca, teflonowa lub ceramiczna. Regulacja temperatury i termostat ułatwią Ci zadanie, a wielkość płyty i nietypowe formy wyczarują ciekawe kształty wypieków! Na rynku znajdziesz różne modele - klasyczne, vintage, a nawet takie, które upieką gofry w kształcie serduszka lub kociej łapki! Gofrownice w niskiej cenie czekają na Ciebie w sklepie Media Expert!

Jak ozdobić gofry?

Gofry możesz ozdobić dla siebie i bliskich wedle upodobań. Pulchne, miękkie i chrupiące na zewnątrz gofry najlepiej udekorować bitą śmietaną, owocami i polać dużą ilością czekolady. Sprawdzą się także dżemy, konfitury, sosy owocowe, żelki, ciasteczka, posypki czekoladowe i cały wachlarz innych słodkości. Cenisz sobie bogactwo na wypieku, a może masz ochotę na minimalizm? W tym przypadku gofry wystarczy posypać cukrem pudrem lub udekorować kilkoma truskawkami i borówkami.

Weź udział w konkursie i wygraj 1000 zł!


10 cennych rad!

  • Nie otwieraj gofrownicy w trakcie pieczenia gofrów
  • Gofry bez proszku do pieczenia nie urosną
  • Składniki sypkie i mokre łącz osobno, dalej dodając do mokrych sypkie
  • Nie odkładaj ciasta na potem, upiecz od razu wszystkie gofry
  • Gofrownica musi być mocno nagrzana do 180/ 190 stopni.
  • Mąka tortowa jest najlepsza do wypieku gofrów
  • Dodatki kładź na gofry chwilę przed zjedzeniem, inaczej wypiek zrobi się miękki
  • Żółtko i cukry nadają ciastu złotą barwę, a sztywne białko je napowietrza
  • Nie kładź gofrów jeden na drugim - na pewno zaparują i będą gumowe
  • Suchy gofr ma 140 kcal, z kolei solidna porcja z bitą śmietaną, owocami i czekoladą potrafi mieć o 500 kcal. Na urlopie daj się zapomnieć i schrup gofra marzeń!

 

Zainspiruj się i sprawdź przepisy na pyszne gofry!

1. Gofry bananowe

Fot. wiola1100 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

2. Gofry owsiane

Fot. mimiwiki na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

3. Gofry "szarlotkowe"

Fot. ToSP na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Zdrowe gofry

Fot. ciacho50 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Chrupiące gofry

Fot. Pieprzyczfantazja na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

6. Fit gofry z płatków owsianych

Fot. Smacznie30 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

7. Puszyste gofry

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Napoje Nalewka z cytryńca chińskiego

Cytryniec chiński to roślina, której właściwości od tysiącleci wykorzystywane...

Odsłon: 680

60 min
0
Sałatki Sałatka z arbuzem i kurczakiem

Całkiem zapomniałem o cudownym połączeniu arbuza i fety. Taki 'deser' w upaln...

Odsłon: 42

15 min
1
Pieczywo Chleb pszenny ekspresowy

Prosty do upieczenia, smaczny, utrzymujący długo świeżość chleb pieczony na s...

Odsłon: 70

30 min
1

Polecane artykuły

Informacje Chłodnik bułgarski lub litewski, a może hiszpańskie gazpacho. Wyśmienite dania na gorące dni

Żar lejący się z nieba w trakcie letnich miesięcy nie sprzyja apetytowi. Warto w tym czasie stawiać na orzeźwiające potrawy, które pomogą nieco łat...

1
Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

10
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

8
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9