Do góry

Desery Przepis na:

Gofry "szarlotkowe"

Gofry szarlotkowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 11

Dodano:

Odsłon: 208

To bardzo smaczne i proste danie, szczególnie w sezonie wczesnej jesieni, kiedy w sadach jest obfitość jabłek.

Składniki

  • Ciasto na gofry, składniki: 3 szklanki mąki, 4 jaja, 1/4 łyżeczki soli, 1/2 szklanki cukru, 1 i 3/4 szklanki wody gazowanej, 1
  • Masa "szarlotkowa", Składniki: 6 jabłek, paczka rodzynek, 1 łyżeczka cynamonu, płatki migdałowe
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wykonanie ciasta
    Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno. W innym naczyniu żółtka mieszamy z cukrem i dodajemy do nich olej, wodę. Masę z żółtkami miksujemy. Następnie dodajemy wcześniej zmieszane ze sobą: mąkę, sól, proszek do pieczenia. Całość razem miksujemy. Teraz dodajemy do masy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
    Pieczemy 7 minut w gofrownicy.

  2. Wykonanie masy „szarlotkowej”
    Jabłka obieramy ze skóry i kroimy na cieniutkie półksiężyce. Dusimy aż do miękkości z odrobiną wody. Następnie dodajemy rodzynki i cynamon. Ciepłą masę "szarlotkową" wykładamy na gofry i posypujemy płatkami migdałowymi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 02 października Takie gofry muszą być przepyszne :) Brakuje tylko zdjęcia gotowych goferków,mniam!! :)))) Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń