Spis treści:
- Ciasto z kremem mascarpone
- Ciasto z kremem i galaretką
- Tiramisu truskawkowe
- Ciasto mleczna kanapka
- Ciasto z kremem kokosowym
Ciasta stanowią ważny element polskiej kuchni. Serwujemy je niemal na każdą okazję, począwszy od spotkań z rodziną i znajomymi, przez imprezy firmowe, imieninowe i urodzinowe, po święta, chrzciny i wesela. Planujesz przyrządzić pyszne ciasto, ale szarlotka, sernik i makowiec już ci się znudziły? A może chcesz zaskoczyć swoich bliskich czymś bardziej niebanalnym? Poznaj top 10 najlepszych ciast z kremem, które zachwycają swoim smakiem i oryginalnością, a do tego ładnie prezentują się na stole.
Sprawdź także: Pyszne ciasta z gruszkami. Wybierz dobrą odmianę, zawsze się uda
Ciasta z kremem na każdą okazję – przepisy
Szukasz pomysłów na ciasta, które są smaczne, proste w przygotowaniu i atrakcyjne wizualnie? Poniżej znajdziesz przepisy na ciasta z kremem na każdą okazję, które spełniają wszystkie te kryteria.
Ciasto z kremem mascarpone
Pierwszą propozycją ciasta z kremem na każdą okazję jest to z mascarpone w roli głównej. Do jego przygotowania potrzebujesz mleka, masła, mąki pszennej, ciemnej czekolady, cukru, jajek, kakao, proszku do pieczenia, śmietany 30 i 36 proc, serka mascarpone, cukru wanilinowego oraz cukru pudru.
Podgrzej mleko i rozpuść w nim masło oraz kawałki czekolady. Ubij jajka z cukrem na puszystą masę, a następnie połącz je z roztopioną czekoladą i suchymi składnikami. Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw ją na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. W kolejnym kroku zrób krem mascarpone. W tym celu zmiksuj serek mascarpone ze śmietaną, cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Nanieś go na ciasto i wstaw je do lodówki. Dodaj polewę na bazie śmietanki i czekolady i zaczekaj, aż stężeje.
Ciasto z kremem i galaretką
Jeśli lubisz ciasto z owocami, postaw na to z kremem i galaretką. Powstaje ono z takich składników jak mąka pszenna, proszek do pieczenia, jajka, drobny cukier, galaretka truskawkowa, świeże lub mrożone truskawki, śmietanka 30 proc., oraz drobny cukier.
Realizację przepisu rozpocznij od upieczenia biszkoptu i odkrojenia jego wierzchniej warstwy. Rozpuść w szklance galaretkę. Gdy zacznie tężeć, zmiksuj ją z truskawkami. Dodaj ją do ubitej na sztywno śmietanki. Rozsmaruj śmietanową masę na biszkopcie i wstaw go do lodówki. Rozpuść w wodzie kolejną porcję galaretki – gdy zacznie tężeć, połącz ją z kawałkami truskawek i umieść na cieście. Wstaw je do lodówki i zaczekaj, aż stężeje.
Tiramisu truskawkowe
Została ci spora ilość truskawek z poprzedniego przepisu i nie wiesz, co z nimi zrobić? W takim razie przyrządź pyszne truskawkowe tiramisu. W tym celu musisz zaopatrzyć się w skrobię kukurydzianą, cukier, podłużne biszkopty, sok z cytryny, serek mascarpone, prosecco, śmietankę 30 proc., mini bezy oraz ekstrakt waniliowy.
Wrzuć do garnka pokrojone truskawki, dodaj do nich cukier i sok z cytryny. Gdy się zagotują, wlej wodę ze skrobią i kontynuuj obróbkę termiczną do momentu, aż owoce zgęstnieją. Zmiksuj serek mascarpone ze śmietanką, ekstraktem waniliowym oraz cukrem pudrem. Zanurz biszkopty w prosecco i ułóż je w formie do pieczenia. Dodaj połowę porcji truskawek i śmietanę z serkiem mascarpone. Dołóż kolejną warstwę biszkoptów i owoców. Na wierzchu ułóż kawałki truskawek i mini bezy.
Ciasto mleczna kanapka
Wśród przepisów na ciasta z kremem na każdą okazję nie może zabraknąć pysznej mlecznej kanapki. Aby ją wyczarować, na liście produktów umieść okrągłe biszkopty, masło, krem czekoladowy do smarowania, mleko zwykłe i w proszku, laskę wanilii, cukier, kajmak, śmietanę 30 proc., czekoladę deserową oraz orzechy laskowe.
Rozpuść w rondelku masło i połącz je z kremem czekoladowym oraz pokruszonymi biszkoptami. Przełóż masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do lodówki. Zagotuj mleko z cukrem i ziarenkami wanilii. Po ostudzeniu wymieszaj je z utartym masłem oraz mlekiem w proszku. Wlej mleczny krem do tortownicy, rozsmaruj na nim kajmak i dodaj kolejną warstwę kremu. Upraż orzechy w piekarniku i drobno posiekaj. Zagotuj w rondelku śmietankę, wrzuć do niej kawałki czekolady i zaczekaj, aż się rozpuści. Wsyp połowę orzechów na ciasto i zalej polewą czekoladową. Na wierzchu umieść ich drugą porcję. Wstaw ciasto na dwie godziny do lodówki, aby stężało.
Ciasto z kremem kokosowym
Na liście top 10 najlepszych ciast z kremem, warto uwzględnić również to w wersji kokosowej. W jego skład wchodzą wiórki kokosowe, zmielone migdały, cukier, jajka, napój kokosowy, śmietana kremówka, biała czekolada, żelatyna oraz masło.
Ubij jajka z cukrem, po czym dodaj do nich zmielone migdały i wiórki kokosowe. Całość delikatnie wymieszaj. Przelej masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 25 minut w temperaturze 170 stopni. Podgrzej w rondelku śmietanę kremówkę i rozpuść w niej kawałki białej czekolady. Po wystudzeniu wstaw masę na godzinę do lodówki. Po upływie tego czasu wlej do niej napój kokosowy i rozpuszczoną w wodzie żelatynę. Po zmiksowaniu przełóż ją do formy i wstaw na kilka godzin do lodówki. Polej ciasto polewą na bazie masła, śmietany kremówki i białej czekolady. Oprósz je wiórkami kokosowymi i ponownie wstaw do lodówki, aby stężało.
Ciasto z masą budyniową i dżemem porzeczkowym
Kolejną propozycją ciasta z kremem na każdą okazję jest to z masą budyniową i dżemem porzeczkowym. Do jego przyrządzenia użyj budyniu waniliowego, herbatników, cukru, mleka, wiórków kokosowych oraz dżemu z czarnej porzeczki.
Podgrzej w rondelku mleko wraz z cukrem i dodaj do niego rozpuszczony w mleku budyń – mieszaj całość do momentu, aż masa zgęstnieje. Wyłóż formę papierem do pieczenia i rozłóż na niej herbatniki. Posmaruj je wystudzoną masą budyniową i dodaj drugą warstwę herbatników. Rozsmaruj na wierzchu dżem porzeczkowy. Dorzuć kolejną warstwę herbatników i masy budyniowej. Oprósz wierzch ciasta wiórkami kokosowymi i umieść je na kilka godzin w lodówce.
Murzynek z kremem
Masz ochotę na mocno czekoladowe ciasto? W takim razie koniecznie wypróbuj murzynka z kremem. Do jego przygotowania potrzebujesz mąki pszennej, masła, jajek, kakao, cukru, bułki tartej, soli, mleka, proszku do pieczenia oraz kaszy manny.
Podgrzej w rondelku masło z wodą, cukrem i kakao. Po ostygnięciu utrzyj je z żółtkami. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dorzuć do masy ubite białka i delikatnie wymieszaj. Przełóż masę do keksówki natłuszczonej masłem i posypanej bułką tartą. Piecz ją przez 40 minut w temperaturze 200 stopni. Ugotuj kaszę mannę na mleku z cukrem. Gdy wystygnie, utrzyj ją z masłem. Podziel murzynka na pół. Posmaruj jego dolną część kremem i przykryj górną częścią.
Chatka Puchatka
Chatka Puchatka to proste, ale niezwykle smaczne ciasto, które powstaje z zaledwie kilku składników, tj. twarogu sernikowego, herbatników, cukru wanilinowego, truskawek, cukru pudru, masła, dżemu pomarańczowego, mlecznej czekolady oraz kolorowej posypki.
Rozmieść na folii spożywczej herbatniki i posmaruj je dżemem pomarańczowym. Dodaj drugą warstwę herbatników i rozsmaruj na nich masę na bazie masła, twarogu, cukru wanilinowego oraz cukru pudru. Ułóż na środku truskawki, złóż ciasto w trójkąt, owiń folią i wstaw do lodówki. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i polej nią ciasto. Na koniec oprósz je kolorową posypką i ponownie umieść w lodówce.
Ciasto z kremem budyniowym i mango
Ciasto z kremem budyniowym i mango to przysmak, który nie tylko zachwyca swoim smakiem, ale również ładnie prezentuje się na stole. Przygotujesz je z takich produktów jak masło, mąka pszenna – zwykła i krupczatka – cukier, jajka, cukier puder, mleko, mango, sól oraz budyń waniliowy.
Wymieszaj sypkie składniki z masłem. Wbij jajko i zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i wstaw na pół godziny do lodówki. Po schłodzeniu wyłóż nim dno formy na tartę i nakłuj widelcem. Piecz je przez 20 minut w temperaturze 200 stopni. Zrób masę na bazie budyniu, mleka, mąki oraz cukru. Gdy wystygnie, przełóż ją na ciasto. Na wierzchu ułóż plasterki mango.
Napoleonka
Ranking top 10 najlepszych ciast z kremem byłby niekompletny bez napoleonki. Aby ją wyczarować, musisz zaopatrzyć się w mąkę pszenną, śmietanę 18%, masło, cukier, mleko oraz budyń waniliowy.
Przesiej mąkę przez sitko i dodaj do niej pokrojone masło. Posiekaj je nożem, wlej śmietanę i zagnieć ciasto. Podziel ciasto na dwie części i umieść je w lodówce na co najmniej dwie godziny. Po upływie tego czasu cienko je rozwałkuj i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz je przez 25 minut w temperaturze 190 stopni. Przyrządź masę z budyniu, cukru, mleka, masła oraz mąki. Wlej krem na płat ciasta i przykryj go drugim płatem. Na koniec oprósz je cukrem pudrem.
Źródła: smaker.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Miąższ tych grzybów ma mnóstwo białka. W sezonie piekę je w specjalnym sosie, są wybitne »
W sam raz na jesienne drugie śniadanie do pracy. Ta sałatka białkowa to moje nowe odkrycie »
Bez grama nabiału. Ser, który mogą jeść weganie i osoby z nietolerancją laktozy »