Fot. 123RF/Picsel
Czy są na świecie osoby, które nie lubią jagód? Te genialne owoce można pałaszować na wiele sposobów. Sprawdzą się w koktajlach mlecznych, w formie dżemu, w pierogach i oczywiście w wypiekach. Pachnące bułeczki z jagodami, zwłaszcza te domowe, zachwycą wszystkich domowników i gości. A drożdżówka z jagodami albo drożdżowe ciasto jagodowe? Od razu ślinka cieknie! Sprawdź nasze porady na temat jagodowych wypieków.
Ciasto z jagodami - o czym należy pamiętać?
Ciasto jagodowe można przygotować na wiele sposobów. Co powiesz na wypiek na kruchym cieście z kruszonką? To doskonałe wspomnienie dzieciństwa. Też pamiętasz to pyszne ciasto podawane w lecie przez mamę i babcię? Aż łezka w oku się kręci. Nie musisz wzdychać do tych wspomnień. Możesz je urzeczywistnić samemu przygotowując takie ciasto.
Kruche ciasto z jagodami wydaje się trudne w przygotowaniu? Nic bardziej mylnego! Jeżeli nie należysz jednak do wytrawnych cukierników, zacznij od czegoś łatwiejszego. Co powiesz na zwykłe, puszyste ciasto ucierane z tymi wyjątkowymi owocami? Mamy dla ciebie bardzo prosty przepis (znajdziesz go poniżej).
Oczywiście na liście jagodowych ciast, którego trzeba przygotować tego lata, nie możesz zabraknąć wypieków drożdżowych. Kolejne wspomnienie dzieciństwa. Kawałek pysznego ciasta ze szklanką mleka lub herbaty - od razu robimy się głodni. Też tak masz? Nic dziwnego. Ciasto drożdżowe z jagodami smakuje wszystkim - dorosłym i dzieciom. Wydaje ci się trudne w przygotowaniu? Ależ nic bardziej mylnego. Na pewno wyjdzie ci doskonały wypiek. Jeden przykładowy znajdziesz poniżej, a więcej szukaj na portalu. Wszystkie są sprawdzone!
A co powiesz na bułeczki z jagodami? Słodkie, maślane, albo drożdżówki - uwielbiamy je wszystkie. Też pamiętamy je z dzieciństwa, ale przyznajemy - w lecie zdarza nam się kupić takie pyszności w dobrej piekarni. Nie ma to jednak jak drożdżówka z jagodami albo słodka bułeczka z tym pysznym wypełnieniem przygotowana w zaciszu własnej kuchni. Domowe wypieki są najlepsze - pyszne i sprawiają masę kulinarnej satysfakcji. Też czujesz tę radość przy ich jedzeniu?
Przepisy na ciasta z jagodami znajdziesz tutaj >>
Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!
Kruche ciasto z jagodami - najlepszy przepis
To ciasto to niebo w gębie. Pomyśl, że możesz zjeść je jeszcze ciepłe z dodatkiem lodów śmietankowych. Te doskonale komponują się z jagodami i kruchą konsystencją ciasta. To połączenie wszystkich powali na kolana.
Składniki:
- 2 szklanki jagód leśnych
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 1/3 szklanki cukru (chyba, że lubisz bardzo słodkie ciasta, daj wtedy pół szklanki albo ciut więcej)
- 1 masło
- 3 żółtka
- 3 łyżki śmietany 18%
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki suche na ciasto, oprócz cukru, tj. mąkę i proszek do pieczenia przesiej przez sito (wypiek będzie wówczas bardziej puszysty). Następnie dodaj żółtka i śmietanę. Całość zagnieć, podziel na pół i schłodź w zamrażarce przez ok. 40 minut. Nagrzej piekarnik do 190 stopni. Następnie jedną połowę podziel na bardzo małe kawałki, albo po prostu zetrzyj je na tarce. Wyłóż na dno formy do pieczenia i piecz w nagrzanym piekarniku około kwadransa.
Wyciągnij blaszkę i od razu wysyp bułkę tartą i jagody (wcześniej je umyj i osusz). Teraz czas na cukier i drugą część ciasta (również startą na tarce). Teraz włóż do piekarnika na około 25-30 minut. Musi się zarumienić. Studź tylko chwilę i od razu pokrój na kawałki. Do tego porządna porcja lodów i... postaraj się nie zjeść naraz całej blaszki.
Sprawdź inne przepisy na kruche ciasta z jagodami na Smaker.pl
Ucierane ciasto jagodowe - prosty przepis
Chcesz szybko przygotować pyszne ciasto z jagodami, które uda się na sto procent, a dodatkowo będzie pyszne i puszyste? Oto przepis, który na pewno cię zachwyci. Dodatkowo dopuszczalne jest tu zastosowanie mrożonych jagód (a to oznacza, że możesz to ciasto przygotowywać przez cały rok - wspaniała wiadomość, prawda?).
Składniki:
- 2 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 4 jajka
- 1/3 szklanki oleju np. rzepakowego
- Pół szklanki cukru
- 1,5 szklanki jagód
- Pół szklanki lekko ciepłego mleka
Pamiętaj, aby składniki na ciasto były w temperaturze pokojowej. Mąkę najlepiej przesiej przez sitko (nie jest to jednak warunek konieczny). Jajka ubij z cukrem, na koniec dodawaj stopniowo olej. Do masy dodaj mleko i mąkę. Delikatnie zmiksuj, nie za długo. Chodzi tylko o połączenie składników. Następnie dodaj czyste i osuszone jagody. Masę wylej do formy (np. silikonowej, z papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą). Piecz przez ok. 40-45 minut w temperaturze 180-190 stopni. Piekarnik musi być nagrzany, więc włącz go wcześniej. Pilnuj, by ciasto się nie przypaliło. Powinno zostać upieczone do tzw. suchego patyczka. Podawaj z cukrem pudrem i znowu - z lodami.
Sprawdź inne przepisy na ucierana ciasta z jagodami na Smaker.pl
Ciasto drożdżowe z jagodami - przepis idealny
Czas na placek drożdżowy z jagodami. Sprawdź ten bardzo prosty przepis:
Składniki:
- 1,25 szklanki mąki (szklanka + 1/4 szklanki mąki)
- Ok. 25 g świeżych drożdży (ok. 1/4 standardowego opakowania)
- 1/3 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 jajko
- 1/3 szklanki oleju
- 1/3 szklanki mleka
- Jagody wedle uznania
- Kruszonka (jak przygotować idealną kruszonkę? Przepis znajdziesz TUTAJ)
Wyrób ciasto bardzo dokładnie - możesz to zrobić mikserem albo rękami. Odstaw na kilka godzin, możesz na całą noc. Następnie znowu wyrób ciasto i przełóż je do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na górę wyłóż dużo owoców. Wszystko posyp kruszonką (dużą ilością). Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 50 minut. Pilnuj, by wypiek się nie przypalił.
Jagodzianki - jak je przygotować?
Lato bez jagodzianek? Tak nie może być!
Składniki:
- Pół szklanki ciepłego mleka
- 3 płaskie łyżki cukru
- 7 g drożdży instant (lub 20 g świeżych)
- Czubata łyżka mąki
- 2 łyżki masła
- 2 żółtka
- Kopiasta szklanka mąki
- Jagody wedle uznania
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Punkt pierwszy to przygotowanie rozczynu. Drożdże, trzy łyżki cukru, pół szklanki mleka (lekko podgrzane) i łyżkę mąki pszennej należy wymieszać w misce. Wszystko powinno się dokładnie połączyć. Rozczyn odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce. Następnie resztę składników wymieszaj dokładnie. Dodaj rozczyn i wszystko dokładnie połącz. Ręczne wyrabianie potrwa dłużej niż mikserem, ale też ma sens. Ciasto zostaw jeszcze na kilkadziesiąt minut, by wyrosło. Następnie wyłóż je na stolnicę lub blat. Podziel na sześć lub siedem porcji i każdą wyrób jeszcze w dłoniach i odstaw na chwilę. Uformowane kule nadziewaj jagodami i szczelnie zamykaj w formie bułeczki lub pieroga. Z wierzchu posmaruj jajkiem. Piecz w temperaturze 170 stopni przez ok. 25 minut.
Sprawdź inne przepisy na jagodzianki na Smaker.pl
Mrożone jagody - jak dodawać je do ciasta?
Jeżeli chcesz cały rok korzystać z jagód, do wypieków możesz dodawać te mrożone. Pamiętaj, aby przed dodaniem owoce rozmrozić. Po prostu zostaw jagody w misce i poczekaj. Gdy całkowicie się rozmrożą, delikatnie wylej z nich wodę/sok. Gotowe!