Jak dojechać do Austrii?
Podróż do Austrii samochodem wymaga pokonania dystansu około 900 km (oczywiście w zależności od punktu startowego). Trasy prowadzą przez drogi szybkiego ruchu, więc transport nie powinien zająć więcej niż 9 godzin. To wycieczka, na którą zaleca się zarezerwować co najmniej 4 lub 5 dni. Umożliwi to bezpieczny dojazd oraz pobyt na tyle długi, aby nie wracać z przekonaniem, że uczestników wyprawy ominęły kluczowe atrakcje turystyczne.
Zaleca się wybór trasy prowadzącej przez A1. Przebiega ona przez Czechy. To dobra okazja, aby zjechać na obiad składający się ze smażonego sera i knedlików, a potem zakupić kilka butelek piwa (polecane są zwłaszcza Pilsnery i Budweisery).
Winiety na austriackie drogi są tanie, 10-dniowe kosztują zaledwie 64,99 zł. Warto zdecydować się na ich zakup, bo posiadanie ich pozwala na szybkie dotarcie samochodem do Niemiec i Liechtensteinu – dwóch miejsc, które zdecydowanie warto odwiedzić w trakcie swojej podróży.
Omlet cesarski, sznycel wiedeński i Mozartkugel – tych potraw trzeba skosztować na miejscu!
Od czego zacząć kulinarne zwiedzanie Austrii? Od poszukiwań restauracji, które serwują omlet cesarski, sznycel wiedeński i Mozartkugel! Smak tych trzech dań sprawia, iż łatwo zapomnieć o tym, że na terenie państwa znajdują się inne atrakcje. Co trzeba o nich wiedzieć?
Kaiserschmarrn jest pysznym deserem, który docenią z pewnością miłośnicy śniadań na słodko. To rozdrobione ciasto naleśnikowe, które smaży się na maśle i podaje z różnorodnymi dodatkami, zwykle konfiturą, dżemem i sosem waniliowym. Nazwę potoczną, czyli „omlet cesarski” zawdzięcza cesarzowi Franciszkowi Józefowi I. Był on ze swojej słabości do wszelakich słodkości, a według historyków Kaiserschmarrn jadał codziennie.
Wiener Schnitzel to potrawa, która... jest niezwykle polska. To cienki kotlet schabowy, który obtacza się w jajku i bułce tartej, a następnie smaży na złocisty kolor. Podawany zwykle z kawałkiem cytryny i świeżymi, zarumienionymi ziemniaczkami, ten chrupiący i soczysty specjał skradnie serca wszystkich uwielbiających dania mięsne. To prosty posiłek, którego przygotowanie Austriacy opanowali do perfekcji.
Chociaż to nie danie, a jedynie słodka przekąska, na liście nie mogłoby zabraknąć Mozartkugel. To małe kulki czekoladowe, składające się z marcepanu, nugatu, nadzienia pistacjowego i kakao. Przyozdabia się je folią, na której znaleźć można podobiznę austriackiego kompozytora Wolfganga Amadeusza Mozarta. Stanowią świetny prezent, który warto przywieźć ze sobą do Polski i podarować swoim bliskim.
Austriackie kawiarnie – niezwykłe miejsca spotkań
Wizyty w kawiarni stanowią ważny element austriackiego stylu życia. Miejsca te są pełne ludzi, którzy spotykają się ze sobą, rozmawiają, czytają gazety, pracują na laptopach, delektują się smakołykami i oczywiście piją kawę. Jest to dla nich tak samo ważne, jak raczenie się ciepłą herbatą o godzinie 17:00 dla Brytyjczyków.
Tradycja ta sięga czasów istnienia cesarstwa austro-węgierskiego, kiedy to kawiarnie były ulubioną przestrzenią spotkań dla artystów, pisarzy, intelektualistów i zwykłych obywateli różnych klas społecznych. Wiele restauracji i lokali nawiązuje swym wyglądem i wyposażeniem właśnie do tego okresu – właścicielom zależy na zachowaniu historycznego charakteru działalności.
Na co uważać podczas wizyty w kawiarni i jakich zasad savoir-vivre przestrzegać? Austriacy podchodzą do picia kawy z wielką powagą, jednocześnie pamiętając, że to czas na błogi relaks. Dla nich to nie tylko prosta konsumpcja napoju; to chwila zasłużonego spokoju i odpoczynku. Rozmowy przy gorącym kubku są mile widziane, byle nie były zbyt głośne i nazbyt przeszkadzające innym. Na stole, oprócz kapuziner (kawy z bitą śmietaną), powinien stać deser, najlepiej sachertorte lub apfelstrudel.
Wiedeń – co zwiedzić przy okazji kulinarnej podróży?
Wiedeń to stolica o bogatej historii, architekturze i kulturze. Poznawanie lokalnych przysmaków należy połączyć z odkrywaniem ciekawych atrakcji turystycznych. Odwiedzić trzeba koniecznie:
- Stare Miasto (Innere Stadt);
- pałac Schönbrunn;
- Belweder (barokowy pałac);
- park Prater (zwłaszcza Prater Hauptalle);
- okoliczne muzea i galerie.
Podróż do Wiednia i Austrii można odbyć o każdej porze roku; jest tam przepięknie niezależnie od panujących warunków pogodowych. Miłośnicy regionu zalecają jednak, aby udać się tam zimą. Picie kawy i jedzenie deserów sprawia ponoć największą przyjemność wtedy, gdy z okna kawiarni widać okoliczne zaśnieżone drogi. Latem popularne atrakcje turystyczne są przepełnione; aby je zwiedzić, trzeba czekać w długich kolejkach. Może warto więc posłuchać tych rad?
Artykuł sponsorowany