Niegdyś mirabelki były stałym elementem wiejskich sadów i ogrodów. Nasze babcie uwielbiały jeść je prosto z drzewa i przyrządzać z nich przetwory. Dziś cieszą się one mniejszą popularnością, jednak warto ponownie dać im szansę, ponieważ są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Co zrobić z mirabelek?

Ten owoc nasze babcie jadły prosto z drzewa | Fot.123RF/Picsel/weinelena

Jeszcze do niedawna mirabelki były obecne w niemal każdym sadzie i ogrodzie. Dojrzewały one latem, a ich żółte lub czerwone owoce już z daleka kusiły swoim smakiem i zapachem. Wiele osób jadło je prosto z drzewa lub przyrządzało z nich pyszne przetwory, w tym kompoty, dżemy i nalewki.

Dziś mirabelki nie są już tak popularne jak dawniej, jednak warto sobie o nich przypomnieć – i to nie tylko ze względu na ich wyjątkowy smak, ale również wysoką wartość odżywczą. Co zrobić z mirabelek i jakie korzyści niesie za sobą ich spożywanie? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w niniejszym artykule.  

Mirabelka – zapomniany owoc z ogrodu babci 

Czym jest mirabelka – zapomniany owoc z ogrodu babci? Otóż jest to roślina z rodziny różowatych. Owoc ten rośnie na drzewie, które osiąga od sześciu do ośmiu metrów wysokości. Wiosną na jego gałęziach pojawiają się białe, pięciopłatkowe kwiaty, które po zapyleniu przekształcają się w niewielkie, okrągłe owoce, gotowe do zbioru od połowy lipca do września.

W zależności od odmiany przybierają one żółtą lub czerwoną barwę. Istnieje kilka rodzajów mirabelek – w Polsce największą popularnością cieszy się mirabelka z Nancy i mirabelka Flotowa. Ta pierwsza wywodzi się z Lotaryngii, natomiast ta druga została sprowadzona do nas z Austrii.  

Dlaczego warto jeść mirabelki 

Dlaczego warto jeść mirabelki? Bynajmniej nie tylko ze względu na atrakcyjny smak. Te niepozorne owoce uchodzą za prawdziwą skarbnicę składników odżywczych, w tym witamin, minerałów, garbników, polifenoli, antocyjanów i beta-karotenu. Ich dodatkowym atutem jest zawartość błonnika oraz niska kaloryczność, która wynosi ok. 50 kcal na 100 g.  

Jeśli chodzi o właściwości mirabelek, to na szczególną uwagę zasługuje ich potencjał przeciwutleniający. Są one obfitym źródłem przeciwutleniaczy, które wspomagają walkę ze stresem oksydacyjnym – jednym z największych wrogów naszego zdrowia, który prowadzi do rozwoju poważnych chorób, w tym schorzeń układu krążenia, cukrzycy i nowotworów.  

Mirabelki korzystnie oddziałują na układ pokarmowy. Dzięki obecności sorbitolu i pektyn mogą one wspomóc walkę z zaparciami. Warto jednak zachować umiar, ponieważ spożycie ich w zbyt dużych ilościach może wywołać silny efekt przeczyszczający. Co ciekawe, niektóre dane naukowe wskazują, że ich regularne spożywanie zmniejsza ryzyko rozwoju raka jelita grubego.  

Wdrożenie mirabelek do diety może okazać się pomocne przy spadkach nastroju lub stanach depresyjnych. W ich wnętrzu kryje się kwas chlorogenowy, który wykazuje silne działanie przeciwutleniające i pozytywnie wpływa na neurony. Z tego też powodu może on stanowić element profilaktyki schorzeń neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera czy Parkinsona.  

Sprawdź także: Pasta, farsz na pierogi, sos do makaronu. Nietypowe dania i dodatki z bobu

Co zrobić z mirabelek? 

Co zrobić z mirabelek? Możliwości jest naprawdę mnóstwo. Dżemy, kompoty, syropy i nalewki to tylko kilka z wielu opcji, jakie masz do dyspozycji. Poznaj kilka ciekawych pomysłów, dzięki którym polubisz się z mirabelkami jak za dawnych lat.  

Kompot 

To jeden z najprostszych i najbardziej tradycyjnych sposobów na wykorzystanie tych owoców w swojej kuchni. Wystarczy ugotować je z wodą i niewielką ilością cukru. Taki napój dobrze smakuje na ciepło i na zimno. 

Nalewka  

Nalewka z mirabelek idealnie sprawdzi się jesienią lub zimą. Wystarczy dosłodzić owoce, zalać je alkoholem, a następnie odstawić do leżakowania.  

Dżem 

Po krótkim gotowaniu mirabelki gęstnieją i nabierają intensywnego smaku. Dżemy mirabelkowe można przyrządzać z rozmaitymi składnikami, np. wanilią, cynamonem lub imbirem.  

Mus 

Po przetarciu mirabelek przez sito otrzymasz gładki i smaczny mus, który możesz spożywać solo lub stosować jako dodatek do naleśników, gofrów, lodów, deserów w pucharkach, a nawet ryżu.  

Wypieki 

Mirabelki świetnie sprawdzają się w różnego rodzaju wypiekach, zwłaszcza w drożdżówkach, tartach i ciastach. Idealnym pomysłem jest przygotowanie z nich sernika na zimno.  

Wytrawne dania 

Mirabelki dobrze komponują się z mięsem, dlatego warto przyrządzić z nich sos, a następnie polać nim drób lub wieprzowinę 

Zastanawiasz się, co zrobić z mirabelek i szukasz sprawdzonych przepisów? Poniżej znajdziesz kilka pomysłów, którymi możesz się zainspirować: 

Nalewka z mirabelek na wódce

 Nalewka z mirabelek na wódce Zobacz przepis

Nalewka z mirabelek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Dżem z mirabelek

 Dżem z mirabelek Zobacz przepis

Dżem z mirabelek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Chutney z mirabelek

 Chutney z mirabelek Zobacz przepis

Chutney z mirabelek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Kompot z mirabelek

 Kompot z mirabelek Zobacz przepis

Kompot z mirabelek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródła: dietetycy.org.pl, ekologia.pl, smaker.pl

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Produkty białkowe, które obniżają poziom cukru. Cukrzycy powinni mieć na stałe na liście zakupów

Zapomniane warzywo o wielkiej mocy. Regeneruje wątrobę, obniża ciśnienie, jelita pracują książkowo

Na szybki, letni obiad niezastąpiona. Zrób od razu więcej, bo zabraknie

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przetwory Ogórki krokodylki

Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...

Odsłon: 4783

30 min
37
Desery ciasto z owocami

ciasto z owocami na przekąske lub deser owoce takie jak jabłka morele lub śli...

Odsłon: 11869

30 min
32
Przekąski ciasteczka owsiane

Ciasteczka owsiane w sam raz na drugie śniadanie lub przekąske w pracy lub w...

Odsłon: 880

30 min
5