Bób to warzywo, które najczęściej jemy w formie gotowanej, zazwyczaj z dodatkiem soli lub masła. Nie każdy jednak wie, że można podawać go z rozmaitymi ziołami i przyprawami, a nawet stosować jako dodatek do innych potraw. Ale to nie wszystko – równie dobrze można przygotować z niego różne przysmaki, w tym pasty, farsze i sosy. Ogromną zaletą bobu jest nie tylko wszechstronne zastosowanie w kuchni, ale również wysoka wartość odżywcza. Jakie cenne związki się w nim kryją? Jak najlepiej go spożywać? I czy można go mrozić? Poznaj pomysły na nietypowe dania i dodatki z bobu oraz wskazówki dotyczące jego przyrządzania i przechowywania.

Trwa sezon na bób – co warto wiedzieć o tym warzywie?
Jak długo trwa sezon na bób? Pojawia się on w sklepach i na straganach w czerwcu i dostępny jest do końca sierpnia. Najlepiej smakuje na początku sezonu, kiedy jest młody, miękki i ma jasną skórkę. Jeśli chcesz cieszyć się nim przez cały rok, możesz go zamrozić. Pamiętaj jednak, aby wcześniej go zblanszować. W tym celu zanurz go na minutę we wrzątku, a następnie odcedź i polej zimną wodą. Rozłóż go na ściereczce i po ostygnięciu umieść w foliowych woreczkach.
Bób to idealny dodatek do diety nie tylko ze względu na walory smakowe. Warzywo to stanowi prawdziwą skarbnicę składników odżywczych, zwłaszcza kwasu foliowego, miedzi i manganu. Ponadto można znaleźć w nim m.in. witaminy B1, B2 i K, magnez, potas, żelazo, selen, cynk oraz wapń. Nie sposób nie wspomnieć także o związkach bioaktywnych, takich jak lewodopa, skrobia oporna, peptydy bioaktywne oraz związki fenolowe.
Dzięki wysokiej wartości odżywczej bób korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Według doniesień naukowych wykazuje on silne działanie przeciwutleniające, czyli wspomagające walkę z wolnymi rodnikami, oraz wspiera pracę układu krążenia, przyczyniając się do obniżenia poziomu „złego” cholesterolu we krwi. Jego dodatkowym atutem jest to, że zawiera sporo roślinnego białka o zrównoważonym profilu aminokwasowym.
Sprawdź także: Truskawki na obiad. 5 dań, które pokochają nie tylko dzieci
Nietypowe dania i dodatki z bobu
Zazwyczaj spożywasz gotowany bób z dodatkiem soli lub masła? Następnym razem koniecznie wypróbuj go w innej wersji. Jest to niezwykle uniwersalne warzywo, które można łączyć z rozmaitymi przyprawami i wzbogacać nim różnorodne potrawy. Poznaj pomysły na nietypowe dania i dodatki z bobu, dzięki którym odkryjesz jego nowe, jeszcze smaczniejsze oblicze.
Pasta z bobu i mięty
Ugotowany i obrany bób możesz zmiksować z oliwą z oliwek, czosnkiem, sokiem z cytryny i listkami mięty. Taka pasta świetnie smakuje w połączeniu z pieczywem, pieczonymi warzywami, a nawet krakersami. W razie potrzeby możesz dodać do niej nieco fety lub parmezanu.
Sos z bobu do makaronu
Ugotowany bób podsmaż z cebulą i czosnkiem, wlej do niego śmietankę lub napój roślinny i zblenduj całość do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Taki sos dobrze łączy się z makaronami typu penne czy rigatoni. Aby podkreślić jego smak, możesz dodać do niego swoje ulubione zioła, np. bazylię lub tymianek.
Farsz z bobu do pierogów
Bób doskonale sprawdza się jako farsz – można połączyć go z ziemniakami, cebulą i ziołami. Jeśli lubisz niebanalne smaki, możesz dorzucić do niego nieco czosnku, boczku i ricotty. Taki farsz świetnie nadaje się nie tylko do pierogów, ale także do naleśników i pasztecików.
Kotleciki z bobu i kaszy
Szukasz pomysłu na pyszne wegańskie kotlety? W takim razie przyrządź je z bobu, miksując go z kaszą jaglaną lub gryczaną, czosnkiem, cebulą, bułką tartą, kolendrą, sosem sojowym oraz pieprzem. Gotowe kotleciki możesz podać na miksie sałat.
Zupa krem z bobu
Wśród przepisów na nietypowe dania i dodatki z bobu nie może zabraknąć również zupy krem. Wystarczy zblendować obrane warzywo z pozostałymi składnikami i doprawić wedle uznania. Na koniec posyp zupę parmezanem lub podaj ją z grzankami.
Szukasz więcej pomysłów na przysmaki z bobem w roli głównej? Poniżej znajdziesz kilka propozycji, którymi możesz się zainspirować:
Źródła: vitapedia.pl, smaker.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
W PRL-u była przysmakiem, dziś mało kto pamięta. Warzywo idealne dla cukrzyka i na wysokie ciśnienie
Włoski przysmak, który świetnie nadaje się do rosołu. Możesz dodać do sałatek i dań jednogarnkowych
Dodaj do zupy zamiast śmietany. Będzie nie tylko lżejsza, ale też zyska wyrazisty smak