Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bób to niezwykle istotny składnik kuchni arabskiej. W krajach Bliskiego Wschodu od swojskich, zielonych ziaren lepiej znany jest bobik – pastewna odmiana bobu. Bób po syryjsku czy libańsku z powiedzeniem jednak można przyrządzić z użyciem odmian łatwiej dostępnych w polskich sklepach. Na Bliskim Wschodzi bób jest podstawą wielu dań głównych, a także zup czy dipów. Popularne są także sałatki z gotowanego bobu, które je się nawet śniadanie. Tak zwany ful można podać na wiele sposobów. Bób po syryjsku najczęściej występuje w towarzystwie pomidorów, cebuli i sosu na bazie sezamowej pasty tahini, obowiązkowo z dodatkiem kminu rzymskiego.
Kaczka to prawdziwy symbol elegancji na stole, uwielbiana za swoją soczystość...
Odsłon: 30
Przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne risotto z suszonymi grzybami, boczk...
Odsłon: 80
Zrazy wieprzowe z ogórkiem, cebulą i wędzonym boczkiem, podane z ziemniakami,...
Odsłon: 104
Kaczka to prawdziwy symbol elegancji na stole, uwielbiana za swoją soczystość...
Odsłon: 30
Przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne risotto z suszonymi grzybami, boczk...
Odsłon: 80
Zrazy wieprzowe z ogórkiem, cebulą i wędzonym boczkiem, podane z ziemniakami,...
Odsłon: 104
Składniki
Ziarna bobu gotuj do miękkości na wolnym ogniu. W przypadku młodych ziaren wystarczy zaledwie kilka do kilkunastu minut. Odcedź, a następnie zalej zimną wodą i obierz z łupinek.
Przygotuj sos z pasty tahini, zmiażdżonego czosnku, kminu rzymskiego, soku z cytryny i oliwy. Połącz wszystkie składniki i dopraw solą do smaku,
Pomidora pokrój w kostkę, cebulę posiekaj dość drobno. Bób delikatnie wymieszaj z cebulą. Polej sosem i przysyp pokrojonym pomidorem. Podawaj z pitą lub chlebem.