Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bób to niezwykle istotny składnik kuchni arabskiej. W krajach Bliskiego Wschodu od swojskich, zielonych ziaren lepiej znany jest bobik – pastewna odmiana bobu. Bób po syryjsku czy libańsku z powiedzeniem jednak można przyrządzić z użyciem odmian łatwiej dostępnych w polskich sklepach. Na Bliskim Wschodzi bób jest podstawą wielu dań głównych, a także zup czy dipów. Popularne są także sałatki z gotowanego bobu, które je się nawet śniadanie. Tak zwany ful można podać na wiele sposobów. Bób po syryjsku najczęściej występuje w towarzystwie pomidorów, cebuli i sosu na bazie sezamowej pasty tahini, obowiązkowo z dodatkiem kminu rzymskiego.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5646
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 943
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 243
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 32785
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 86
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5646
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 943
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 243
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 32785
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 86
Składniki
Ziarna bobu gotuj do miękkości na wolnym ogniu. W przypadku młodych ziaren wystarczy zaledwie kilka do kilkunastu minut. Odcedź, a następnie zalej zimną wodą i obierz z łupinek.
Przygotuj sos z pasty tahini, zmiażdżonego czosnku, kminu rzymskiego, soku z cytryny i oliwy. Połącz wszystkie składniki i dopraw solą do smaku,
Pomidora pokrój w kostkę, cebulę posiekaj dość drobno. Bób delikatnie wymieszaj z cebulą. Polej sosem i przysyp pokrojonym pomidorem. Podawaj z pitą lub chlebem.