Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiszony czosnek jest znacznie łagodniejszy w smaku od swojego świeżego odpowiednika. Świetnie sprawdza się jako składnik kanapek, sałatek oraz dań głównych. Warto jeść go w okresie jesienno-zimowym. Wzmacnia odporność, chroni nas przed infekcjami. Reguluje pracę jelit, wspomaga trawienie i odbudowuje naszą mikroflorę bakteryjną.
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 74
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 209
Zupa szparagowa z cukinią, szpinakiem i pulpecikami. Pulpety przygotowałam ze...
Odsłon: 88
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 74
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 209
Zupa szparagowa z cukinią, szpinakiem i pulpecikami. Pulpety przygotowałam ze...
Odsłon: 88
Składniki
Czosnek obieramy z łupin i układamy ciasno w wyparzonych, czystych słoikach. Do każdego słoika dajemy po kilka ziarenek ziela angielskiego, pieprzu, po liściu laurowym, gałązce kopru i kawałku chrzanu.
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy sól i zagotowujemy zalewę.
Gotową zalewę przelewamy do słoików z czosnkiem i przyprawami.
Słoiki z czosnkiem szczelnie zakręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce do ukiszenia. Po około 2 tygodniach kiszonka jest gotowa do jedzenia.