Najlepsze ciasta na lato - przepisy

Truskawki kojarzą się głównie ze słodkimi deserami, ale te czerwone owoce mają znacznie większy potencjał kulinarny. Doskonale sprawdzają się one także w wytrawnych kompozycjach, tworząc idealne kontrasty smakowe z różnymi składnikami. Dlaczego warto jeść truskawki nie tylko na deser?

Truskawki mogą być ciekawym dodatkiem do wytrawnych dań | Fot.123RF/Picsel/atlasfoto

Większość z nas traktuje truskawki jako typowo deserowy składnik, idealny do ciast, koktajli oraz lodów. Tymczasem te aromatyczne owoce posiadają ogromny potencjał w kuchni wytrawnej, gdzie ich delikatna słodycz i lekka kwaskowość tworzą fascynujące kontrasty smakowe z różnorodnymi produktami. Dlaczego warto jeść truskawki i jak przy ich pomocy stworzyć przepyszne dania? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz poniżej.

Dlaczego warto jeść truskawki? 

Soczyste truskawki to nie tylko przyjemność dla podniebienia, ale przede wszystkim cenny składnik twojej diety. Dlaczego warto włączyć je do codziennego menu? Odpowiedź na to pytanie kryje się w ich wyjątkowym składzie odżywczym. 

Truskawki to źródło kwasu askorbinowego, czyli witaminy C. Nie tylko wzmacnia ona odporność, ale także przyczynia się do produkcji kolagenu, który odpowiada za młody i świeży wygląd skóry, a także budowanie większości tkanek w ludzkim organizmie. Owoce te zawierają także znaczne ilości kwasu foliowego, szczególnie ważnego dla kobiet w ciąży, oraz potasu regulującego ciśnienie krwi.  

Truskawki mają w sobie dużo błonnika pokarmowego, który wspiera funkcjonowanie układu trawiennego i pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu. Są one również skarbnicą cennych antyoksydantów, w szczególności antocyjanów i elagotanin, chroniących komórki przed działaniem wolnych rodników i spowalniających procesy starzenia. 

Truskawki na obiad – 5 dań nie tylko dla dzieci 

Poniższe propozycje pokazują, jak wiele możliwości oferują truskawki w wytrawnych przekąskach. Każde z tych dań łączy klasyczne techniki kulinarne z niespodziewanym dodatkiem czerwonych owoców, tworząc zestawienia, które mogą zaskoczyć nawet doświadczonych kucharzy. Chcesz zaserwować truskawki na obiad? Poznaj te 5 dań – nie tylko dla dzieci.

Sałatka z kurczakiem, truskawkami i fetą

Jesteś entuzjastą świeżych, letnich smaków na swoim talerzu? Ta kolorowa sałatka łączy soczystego kurczaka z truskawkami i fetą. Doprawiona balsamicznym dressingiem z dodatkiem mięty, tworzy ona idealne danie na ciepłe dni. Połączenie słonych i słodkich smaków zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy.

Zupa krem z buraków z truskawkami

Czy kiedykolwiek myślałeś o dodaniu truskawek do zupy? Jeśli nie, to wiedz, że to bardzo dobry pomysł. Ta różowa, aksamitna zupa łączy ziemisty smak buraków z delikatną słodyczą truskawek. Podana z grzankami i szczypiorkiem lub koperkiem stanowi lekkie, ale bardzo sycące danie. Jej niezwykły kolor i oryginalny smak z pewnością zaskoczą domowników. Możesz do niej również dorzucić ser mozzarella lub feta.

Risotto z kozim serem i truskawkami

A może masz ochotę na risotto z dodatkiem truskawek? To prawdziwa uczta dla zmysłów, która świetnie prezentuje się na talerzu. Można ją z powodzeniem zaserwować podczas wykwintnej kolacji lub romantycznej randki z ukochaną osobą. Słodycz owoców równoważy intensywny smak sera, a całość dopełnia świeża bazylia i orzeszki piniowe. 

Pierś z kaczki w sosie truskawkowym

Soczysty filet z kaczki podany w aromatycznym sosie z truskawek i czerwonego wina to propozycja dla miłośników wyszukanych receptur. Naturalna kwasowość owoców doskonale komponuje się z tłustym mięsem. Jakie dodatki pasują do tego połączenia? My polecamy wzbogacić tę potrawę o sowitą ilość tymianku.

Quesadillas z brie i truskawkami

Gustujesz w zagranicznych kuchniach? Jeśli meksykańskie przystawki to dla ciebie strzał w dziesiątkę, spróbuj uzupełnić je o soczyste truskawki. Quesadillas we francuskim stylu to fuzja smaków, która zachwyci całą rodzinę. Kremowe brie topi się, tworząc z truskawkami niepowtarzalną kompozycję – podane z salsą z awokado i kolendrą stanowią szybkie, ale efektowne danie – również do pracy. 

A jeśli masz ochotę poznać więcej interesujących opcji z truskawkami, koniecznie wypróbuj jeden z poniższych przepisów: 

1. Knedle z truskawkami

 Knedle z truskawkami Zobacz przepis

Knedle z truskawkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Naleśniki z truskawkami

 Naleśniki z truskawkami Zobacz przepis

Naleśniki z truskawkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Makaron z truskawkami

 Makaron z truskawkami Zobacz przepis

Makaron z truskawkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Leniwe z truskawkami

 Leniwe z truskawkami Zobacz przepis

Leniwe z truskawkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Parowańce z truskawkami

 Parowańce z truskawkami Zobacz przepis

Parowańce z truskawkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Pierogi z truskawkami

 Pierogi z truskawkami Zobacz przepis

Pierogi z truskawkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Zupa truskawkowa

 Zupa truskawkowa Zobacz przepis

Zupa truskawkowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: smaker.pl, foodie.com 

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

W PRL-u była przysmakiem, dziś mało kto pamięta. Warzywo idealne dla cukrzyka i na wysokie ciśnienie

Włoski przysmak, który świetnie nadaje się do rosołu. Możesz dodać do sałatek i dań jednogarnkowych

Dodaj do zupy zamiast śmietany. Będzie nie tylko lżejsza, ale też zyska wyrazisty smak

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Świetna sałatka

Połączenie ryżu , tuńczyka oraz warzyw, tworzy smaczną sałatkę na kolację i n...

Odsłon: 1844

15 min
3
Przekąski Racuchy drożdżowe z jabłkiem jak u babci

Racuchy drożdżowe z jabłkiem jak u babci. Ten smak pamięta się zawsze. Wystar...

Odsłon: 7017

60 min
17