Spis treści
Cukinia to jedno z najsmaczniejszych i najbardziej uniwersalnych warzyw. Świetnie łączy się ona z rozmaitymi składnikami, w tym z mięsem, ziołami, serami, a nawet słodkimi dodatkami. Można przyrządzać ją na wiele różnych sposobów - piec, smażyć i faszerować. Poza dużą uniwersalnością jej ogromnym atutem jest wysoka wartość odżywcza - stanowi ona źródło cennych związków, które korzystnie wpływają na organizm. Co dobrego zrobić z cukinii i dlaczego warto wdrożyć ją do jadłospisu? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w artykule.

Jedz cukinię na zdrowie
Dlaczego warto jeść cukinię? Nie tylko ze względu na walory smakowe. O jej wdrożeniu do jadłospisu powinny pomyśleć osoby, które chcą wesprzeć swoje zdrowie. Jest ona źródłem składników odżywczych, których organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Mowa przede wszystkim o kwasie foliowym, witaminie B6, potasie i manganie. Ponadto można znaleźć w niej witaminy B2 i K, miedź, magnez oraz cynk. Nie sposób nie wspomnieć także o cennych polifenolach, w tym kwasie galusowym, kemferolu i kwercetynie.
Dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów spożywanie cukinii wspomaga walkę ze stresem oksydacyjnym, który odpowiada za rozwój wielu poważnych chorób, w tym tych cywilizacyjnych. Ponadto posiada ona zdolność do łagodzenia stanów zapalnych, zwalczania komórek nowotworowych oraz hamowania wzrostu niektórych drobnoustrojów, w tym pałeczki okrężnicy, gronkowca złocistego i grzybów pleśniowych z rodzaju Aspergillus niger.
Regularne sięganie po cukinię może korzystnie wpłynąć na układ trawienny, a to wszystko za sprawą obecności dwóch rodzajów błonnika pokarmowego - rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego. Ten pierwszy odżywia pożyteczne bakterie bytujące w jelitach, natomiast ten drugi usprawnia przemieszczanie się pokarmu przez przewód pokarmowy, zmniejszając ryzyko wystąpienia zaparć. Cukinia to także sprzymierzeniec odchudzania - nie dość, że jest ona bardzo sycąca, to jeszcze zawiera niewiele kalorii (ok. 20 kcal/100 g). Jedz cukinię na zdrowie.
Co dobrego zrobić z cukinii?
Zastanawiasz się, co dobrego zrobić z cukinii? Opcji jest naprawdę dużo. Możesz ją piec, gotować, smażyć, grillować, a nawet faszerować i dodawać do słodkich przekąsek. Poniżej znajdziesz kilka pomysłów na pyszne i pożywne dania z tym warzywem w roli głównej.
1. Placki z cukinii
Jeśli jesteś fanem klasyki, postaw na placki z cukinii. Są one niezwykle smaczne i proste w przygotowaniu - jedyne, co musisz zrobić, to zetrzeć warzywo na tarce, wymieszać je z innymi składnikami, np. mąką, jajkiem, przyprawami i serem feta, a następnie usmażyć na patelni.
2. Zupa krem z cukinii
Masz ochotę na lekką i jednocześnie sycącą zupę? W takim razie przyrządź krem z cukinii. Wystarczy zblendować warzywo z bulionem, cebulą, czosnkiem, masłem i śmietanką. Możesz podać ją z grzankami czosnkowymi lub pokruszonym serem feta.
3. Grillowana cukinia
Cukinia to składnik, który świetnie nadaje się na grilla - i to zarówno jako samodzielna przekąska, jak i dodatek do innych dań. Pokrój ją w plastry, skrop je oliwą i natrzyj przyprawami. Przed podaniem możesz umieścić na nich kawałki grillowanego sera halloumi.
4. Cukinia faszerowana
Faszerowana cukinia to niebanalna opcja na obiad dla całej rodziny. Wydrążone połówki możesz nadziać mięsem mielonym, ryżem, warzywami lub soczewicą. Doskonałym pomysłem będzie zapieczenie ich z sosem pomidorowym i posypanie serem.
5. Ciasto z cukinii
Co dobrego zrobić z cukinii, jeśli nie wytrawne dania? Wyczaruj z niej coś słodkiego, np. ciasto. Wypiek z jej dodatkiem wychodzi delikatny i wilgotny, a smak samego warzywa jest praktycznie niewyczuwalny.
Szukasz więcej pomysłów na przysmaki z cukinii? Poniżej znajdziesz kilka ciekawych przepisów, które bez problemu zrealizujesz w zaciszu własnej kuchni:
1. Zapiekanka z cukinii

Zapiekanka z cukinii / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Faszerowana cukinia wegetariańska

Faszerowana cukinia wegetariańska / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródła: vitapedia.pl, healthline.com, smaker.pl
Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Ten ser możesz jeść, nawet gdy masz wysoki cholesterol. Dietetycy polecają »
Wszystko, co w gołąbkach, ale bez zawijania. Smak ten sam, a pracy mniej »