Co jest zdrowsze, słodkie czy słone śniadania?

Wiele osób, które chcą zgubić zbędne kilogramy, zastanawia się, jakie śniadania wybierać – te na słodko, a może te w wersji wytrawnej. Okazuje się, że to, jaki posiłek zaserwujemy naszemu organizmowi na początku dnia, będzie determinowało nasze dalsze wybory żywieniowe. Sprawdź, co jest zdrowsze, śniadania na słodko, czy na słono.

Co jeść rano, słodkie, czy słone śniadania? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści: 

Stare przysłowie powtarzane przez nasze babcie mówi, że „Śniadanie jedz jak król, obiad jak książę, a kolację jak żebrak”. Chociaż według zasad promowanych przez dietetyków, kluczem do zdrowia i smukłej sylwetki są po prostu odpowiednio zbilansowane posiłki, w starym porzekadle jest odrobina prawdy. Rozpoczęcie dnia od porządnego śniadania ma znaczenie. W pierwszym posiłku, który zjemy po przebudzeniu, powinny znaleźć się wszystkie potrzebne organizmowi makroskładniki, czyli węglowodany, białka i tłuszcze sprawi. Dzięki temu w ciągu dnia będziemy mieć więcej energii, dużo lepiej skupimy się na pracy czy nauce, co więcej ma to znaczenie w kwestii odchudzania! Czy wiesz jednak, jakie śniadanie jest zdrowsze, na słodko, czy na słono? 

Sprawdź także: To jedno z najzdrowszych mięs, ale nie jest popularne. Idealne dla walczących z wagą i cukrzycą

Dlaczego trzeba jeść śniadania?

Niektóre osoby opuszczają poranny posiłek, tłumacząc się brakiem apetytu lub czasu. Inni zamiast śniadania, wybierają kawę, a jeść zaczynają dopiero około południa. Taki sposób żywienia również może być w porządku, wszystko zależy jednak od tego, co wybierzemy na późniejsze posiłki oraz czy brak śniadania nie wpłynie na stan zdrowia. Warto pamiętać, że jedzenie śniadań wspiera utrzymanie prawidłowego poziomu insuliny, co więcej zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę, a także pomaga utrzymać wagę w ryzach, pomagając uniknąć nadwagi czy otyłości.

Długi czas bez jedzenia może sprawić, że w późniejszych godzinach wygłodniały organizm rzuci się na jedzenie. Niestety rzadko kiedy będzie to porcja warzyw, owoców czy chudy nabiał. Dużo łatwiejszym i szybszym wyborem wydaje się wtedy słodki pączek, batonik lub fast-foody. W konsekwencji pomijając śniadanie możemy nie tylko zjeść więcej, ale i bardziej kalorycznie. 

Dlaczego jeszcze należy jeść śniadanie? Brak pożywienia o poranku może skutkować rozdrażnieniem, brakiem energii, trudnościami w skupieniu się lub po prostu gorszym samopoczuciem w ciągu dnia. Dodatkowo warto wspomnieć, że w żołądku o poranku wydzielana jest większa ilość soków żołądkowych, pomijanie posiłku może skutkować stanami zapalnymi. W połączeniu np. z czarną kawą może uszkadzać błonę śluzową żołądka, przyczyniając się np. do powstawania zgagi, a nawet wrzodów żołądka.

Osoby na diecie redukcyjnej, często zakładają, że pomijając śniadanie po prostu zjedzą mniej, a co za tym idzie szybciej schudną. Nic bardziej mylnego! Kiedy jesteśmy bardzo głodni podczas obiadu i kolacji, dużo szybciej sięgniemy po niezdrowe, wysokokaloryczne dania, tak by nadrobić niedojadanie w ciągu dnia. Warto wspomnieć również o tym, że aby chudnąć, trzeba jeść. Spożycie dobrze zbilansowanego śniadania przyspiesza metabolizm, co w konsekwencji pomoże ci szybciej tracić niechciane kilogramy. 

Jakie śniadania są zdrowsze, śniadania na słodko, czy na słono?

Odpowiedź na to pytanie nie jest jednoznaczna. Ponieważ zarówno śniadania na słodko, jak i te na słono mogą być równie zdrowe. Wszystko zależy od tego, jakich produktów użyjemy do ich wykonania. Prawidłowo zbilansowane śniadanie to takie, w którym nie brakuje białka, węglowodanów i tłuszczów, oczywiście zaleca się również, by znalazły się w nim świeże warzywa i owoce, które są świetnym źródłem witamin i minerałów. Temat śniadań poruszyła na swoim Instagramie Paulina Korol, dietetyczka, która w swoich social mediach dzieli się wiedzą na temat zdrowego żywienia. Jak wspomina Paulina, śniadania na słodko nastręczają trudności w ich odpowiednim skomponowaniu. Co to znaczy? Dla przykładu owsianka z bananami, rodzynkami i mlekiem, wydaje się zdrowym i smacznym posiłkiem na śniadanie. Owszem, na pewno będzie lepszą alternatywą dla drożdżówki czy rogala z czekoladą, brakuje w niej jednak źródła białka oraz zdrowych tłuszczów. Dietetyczka wspomina również, że śniadania o niskim indeksie glikemicznym, czyli w większości te wytrawne (np. na bazie jajek, awokado, ryb i warzyw) mają wpływ na to ile i co zjemy na obiad. Wówczas z reguły wybieramy zdrowsze alternatywy na kolejne posiłki. 

Istnieje jednak spora grupa ludzi, która zapotrzebowanie na słodkości w ciągu dnia zaspokaja sobie słodkimi śniadaniami. Można na przykład przygotować zdrową owsiankę, jaglankę czy ryżankę z dodatkiem owoców, orzechów oraz białkowego jogurtu. Znajdzie się tu również miejsce na kakao czy gorzką czekoladę. Taka metoda dla niektórych łasuchów może być zbawieniem na diecie odchudzającej! W procesie utraty zbędnych kilogramów nie można zapominać również o tym, by jeść to, co się lubi. Dlatego, jeśli nie wyobrażasz sobie śniadania bez owoców i owsianek, nie rezygnuj z nich! Wówczas łatwiej będzie ci utrzymać zdrową i zbilansowaną dietę, nie będziesz czuł się nią przytłoczony, a zdrowe odżywianie po prostu wejdzie ci w krew. 

Przepisy na zdrowe śniadania 

Zastanawiasz się, jak zbilansować śniadanie na diecie odchudzającej? Przygotowaliśmy dla ciebie kilka pomysłów na zdrowe i pyszne posiłki, które doskonale sprawdzą się w procesie utraty zbędnych kilogramów. 

Grzanki z awokado i jajkiem

Proste, szybkie, ale jakie pyszne. Połączenie jajka i awokado to śniadanie, które często wybierają osoby na diecie redukcyjnej i nic w tym dziwnego, jest pełne białka, dobrej jakości tłuszczów, co więcej na długo cię nasyci. Przygotuj: dwa jajka, bułkę grahamkę, pół awokado, pomidora, ulubione kiełki, pieprz i sól. 

Zacznij od ugotowania jajek na twardo, świetnie smakować będą również wtedy, gdy żółtko pozostanie lekko płynne. Następnie przekrój bułkę na pół i podpiecz ją na suchej patelni. W  tym czasie pokrój pomidora w plastry, a awokado wydrąż, możesz je rozgnieść lub również pokroić w plastry. Gotowane jajka obierz, pokrój i przejdź do składania kanapki. Na podpieczonej bułce umieść awokado, jajka i pomidora, całość oprósz solą i pieprzem, na wierzch dodaj ulubione kiełki.

Wrap z łososiem wędzonym i warzywami

Jeśli znudziły ci się kanapki, możesz sięgnąć po tortillę! Przygotujesz z niej przepyszne śniadaniowe wrapy. Oto lista potrzebnych składników: 80 g wędzonego łososia, garść mixu sałat, pomidor, kawałek zielonego ogórka, 50 g mozzarelli, serek śmietankowy, koperek. 

Placek do tortilli posmaruj serkiem śmietankowym, a następnie obficie obsyp posiekanym koperkiem. Dodaj mix sałat, plastry pomidora i ogórka, kawałki mozzarelli oraz rozdrobnionego łososia. Zawiń całość i gotowe! 

Koktajl bananowo-kakaowy z masłem orzechowym 

Oto propozycja na słodkie śniadania, kiedy nie masz czasu na zbyt długie przesiadywanie w kuchni. Taki koktajl świetnie sprawdzi się również na drugie śniadanie, które możesz zabrać do pracy lub szkoły. Będziesz potrzebować: jednego małego banana, jedno opakowanie jogurtu skyr (naturalnego lub waniliowego), łyżeczkę kakao, łyżeczkę masła orzechowego, trzy łyżki płatków owsianych oraz kostka gorzkiej czekolady do dekoracji.

Przygotowanie tego śniadanie jest banalnie proste, wystarczy obrać banana, wrzucić go do kielicha blendera, a następnie dodać wszystkie pozostałe składniki i dokładnie zmiksować. Jeśli koktajl jest zbyt gęsty dodaj odrobinę mleka, napoju roślinnego lub wody. Przelej całość do wysokiej szklanki, na wierzch zetrzyj kostkę gorzkiej czekolady. 

Naleśniki z borówkami i twarożkiem

Lubisz naleśniki? Mamy dobrą wiadomość, możesz jeść je na diecie. Przygotuj: jedno jajko, 50 g mąki pszennej, 80 ml chudego mleka, łyżeczkę oleju rzepakowego, 150 g twarożku grani, 100 g borówek (mogą być także truskawki albo maliny), dwie łyżki erytrytolu. 

Do miski wbij jajko, następnie należy wsypać mąkę, erytrytol i mleko, całość dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej, usmaż naleśniki. W miseczce wymieszaj twarożek gran oraz łyżkę erytrytolu, na koniec dorzuć umyte owoce. Posmaruj naleśniki, zwiń w rulon lub trójkąty. Smacznego!

Zobacz także:

Kawa popularna w PRL-u powraca. Nie podnosi ciśnienia, odżywia ciało, likwiduje zaparcia »

Dlatego wątróbka jest twarda jak podeszwa. Trik, by rozpływała się w ustach »

Tylko jedna mąka gwarantuje idealne kopytka. Nigdy się nie rozlecą! »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Śniadania Racuchy z borówką

Pyszne śniadanie polecam i gwarantuję, że będziecie bardzo często wracać do t...

Odsłon: 515

60 min
7
15 min
3
15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0
Informacje 5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podp...

0