Spis treści:
- Mięso z perliczki – wartości odżywcze
- Mięso z perliczki – właściwości
- Kto powinien jeść mięso z perliczki?
- Co zrobić z mięsa z perliczki?
- Czy perliczka jest zdrowsza od kurczaka?
Perliczka, znana także jako perlica zwyczajna bądź perlica dzika to gatunek dużego ptaka z rodziny perlic, którego poznać możemy po charakterystycznym czarno-białym, cętkowanym upierzeniu, małej biało-niebieskiej głowie i czerwonym dziobie. Mięso z perliczki, które możemy znaleźć w sklepach, pochodzi natomiast od gatunku hodowlanego, czyli perlicy domowej. Co ciekawe, zwierzę to pierwotnie zamieszkiwało tereny Afryki. W menu perliczek z reguły znajduje się: cebula, łodygi roślin, nasiona oraz bezkręgowce.

Mięso z perliczki jest chude, lekkostrawne, znacznie delikatniejsze niż to z kurczaka. Poleca się je ze względu na wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne. W poniższym artykule podpowiemy ci, kto powinien jeść mięso z perliczki.
Mięso z perliczki – wartości odżywcze
Jeśli szukasz dietetycznego mięsa, które będzie mieć sporo wartości odżywczych, perliczka będzie idealnym wyborem. Zawiera sporo białka, a jednocześnie ma mało tłuszczu, dzięki czemu jest lekkostrawna i zawiera mało kalorii. W 100 g perliczki znajduje się 158 kcal. Mięso perliczki jest także źródłem witamin z grupy B oraz minerałów, takich jak: żelazo, potas, fosfor czy magnez. Znajdują się w nim także nienasycone kwasy tłuszczowe.
Mięso z perliczki – właściwości
Przede wszystkim mięso to będzie odpowiednie dla osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. Wysoka zawartość białka sprawi, że na długo pozostaniesz syty, co więcej posiłki bogate w proteiny są niezwykle istotne w procesie utraty wagi oraz budowania tkanki mięśniowej. Obecność żelaza świetnie wpłynie na układ krwionośny, poprawia również odporność, natomiast fosfor odpowiada za prawidłowy stan zębów, a także zdrowe i mocne kości. Zawarty w mięsie z perliczki magnez, pozytywnie wpłynie na pracę układu nerwowego, a także ma wpływ na prawidłową pracę mięśni. Ponadto potas reguluje poziom wody w organizmie, bierze udział w syntezie białka, które jest budulcem mięśni, odpowiada także za ich prawidłową pracę, a także pobudza wydzielanie insuliny.
Obecność witamin z grupy B wpływa na przyspieszenie przemiany materii, wspiera prawidłowe działanie układu nerwowego – odpowiada także za dobre samopoczucie oraz pomaga redukować zmęczenie, a także ma wpływ na kondycję włosów, skóry i paznokci. Co więcej, witamina B1 wspiera procesy metaboliczne oraz wspomaga funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, wykazuje także właściwości antyoksydacyjne, wspiera walkę z wolnymi rodnikami, działa przeciwstarzeniowo oraz antynowotworowo.
Kto powinien jeść mięso z perliczki?
Mięso perliczki polecane jest dla osób, które z przyczyn zdrowotnych muszą ograniczyć w diecie tłuszcze. Świetnie sprawdzi się również w przypadku nadwagi lub problemów z otyłością. Warto włączyć je do jadłospisu, jeśli jesteś osobą cierpiąca na anemię. Mięso z perliczki będzie również odpowiednie dla osób, które aktywnie uprawiają sport i chcą zadbać o stan swoich mięśni. Dzięki niskiej zawartości kalorii będzie również odpowiednie dla osób na diecie redukcyjnej. Poleca się je także osobom cierpiącym na choroby układu krążenia, a także tym, które chorują na cukrzycę.
Czy perliczka jest zdrowsza od kurczaka?
Mięso perliczki jest delikatne, soczyste, charakteryzuje je także ciemny kolor, wyróżnia je także ciekawy smak, określany często jako lekko piżmowy. Niektórzy wyczuwają w nim także posmak dziczyzny. Co więcej, mięso z perliczki ma, aż o 50 proc. mniej tłuszczu niż kurczak!
Co zrobić z mięsa z perliczki?
Mięso z perliczki było używane od wieków w kuchni staropolskiej, traktowano je jako prawdziwy przysmak. Dawniej perliczkę nadziewano słoniną i pieczono w towarzystwie dużej ilości świeżego masła. Przygotowanie perliczki nie należy do prostych zadań, nieodpowiednio przyrządzone mięso może stać się suche. Można ją upiec, usmażyć, a także ugotować.
Do mięsa z perliczki świetnie pasować będą również cytrusy, np. pomarańcze, można podać je również wraz ze słodkim sosem na bazie miodu, masła, oliwy i sosu sojowego. Pasować do niego będą również klasyczne przyprawy, takie jak sól, pieprz oraz majeranek. Do środka można natomiast przygotować nadzienie na bazie pieczonych jabłek oraz żurawiny.
Pieczona perliczka – przepis
Jednym z najlepszych sposób na przyrządzenie perliczki jest upieczenie jej w piekarniku. Świetnie będzie smakować w towarzystwie ziemniaków oraz surówki z buraczków. Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować: 1,2 kg tuszki perliczki, pół litra bulionu, cztery ząbki czosnku, osiem ziemniaków, dwie łyżki masła, osiem łyżek oliwy z oliwek, kilka gałązek świeżego tymianku, dwie łyżeczki suszonego tymianki, sól i pieprz do smaku.
Zacznij od przygotowania marynaty. Obierz czosnek, przeciśnij go także przez praskę. Następnie włóż go do miseczki, dodaj listki z dwóch gałązek tymianku, wsyp suszony tymianek, dodaj oliwę, dopraw solą i pieprzem. Taką mieszanką należy dokładnie natrzeć perliczkę, a następnie doprawić ją w środku solą i pieprzem, na koniec włóż kilka gałązek tymianku. Perliczkę przełóż do miski, zawiń w folię i odstaw do lodówki przynajmniej na cztery godziny.
Po tym czasie wyjmij mięso z lodówki i nafaszeruj je masłem. Nóżki perliczki zwiąż sznurkiem. Włóż ją do brytfanny i zalej bulionem. Piecz pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około półtorej godziny. Podczas pieczenia, co jakiś czas podlej mięso gorącym bulionem z pieczenia. Pół godziny przed końcem zdejmij przykrywkę, aby skórka ładnie się zarumieniła. Podawaj z ziemniakami pieczonymi w piekarniku oraz surówką z buraczków.
Sprawdź, jakie przepisy z perliczką w roli głównej przygotowali nasi użytkownicy.
4. Faszerowana perliczka

Faszerowana perliczka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Perliczka wielkopolska

Perliczka wielkopolska / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Pieczona perliczka w jabłkach
Pieczona perliczka w jabłkach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Perliczka z selerem i porem

Perliczka z selerem i porem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Zupa ogórkowa na mięsie z perliczki

Zupa ogórkowa na mięsie z perliczki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Pasztet pieczony z mięsa perliczki

Pasztet pieczony z mięsa perliczki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Kawa popularna w PRL-u powraca. Nie podnosi ciśnienia, odżywia ciało, likwiduje zaparcia »
Dlatego wątróbka jest twarda jak podeszwa. Trik, by rozpływała się w ustach »
Tylko jedna mąka gwarantuje idealne kopytka. Nigdy się nie rozlecą! »