Cebula to jeden z najbardziej uniwersalnych składników. Możesz dorzucić ją do sosu warzywnego lub mięsnego, ale nie tylko. Świetnie sprawdzi się ona też do zimowych przetworów. Dlaczego warto jeść cebulę każdego dnia i jak przygotować z niej wyjątkowe dania, obok których trudno przejść obojętnie?

Cebula sprawdza się nie tylko jako dodatek do dań | Fot.123RF/Picsel/katrintimoff

Właśnie zorientowałeś się, że w twojej lodówce zalega spora ilość cebuli? Taka sytuacja może przydarzyć się każdemu. Zamiast patrzeć na nią jak na problem, warto dostrzec w niej okazję do kulinarnej przygody.  

Cebula należy do najbardziej wszechstronnych składników w kuchni, a jej możliwości wykraczają daleko poza tradycyjne zastosowania jako dodatek do mięs czy podstawa sosów. Jak zamienić jej nadmiar w pyszne dania? Na końcu tego artykułu znajdziesz garść inspiracji.

Dlaczego warto jeść cebulę? 

Cebula znana jest głównie jako naturalny wyciskacz łez. Wie o tym każdy, komu chociaż raz przyszło zmierzyć się z pokrojeniem więcej niż jednej sztuki. Jednak naprawdę opłaca się to przecierpieć, ponieważ w jej wnętrzu kryje się całkiem sporo prozdrowotnych właściwości. 

Dlaczego warto jeść cebulę? Dorzucając ją do sałatek w wersji surowej, dostarczysz sobie błonnika pokarmowego, który idealnie sprawdzi się jako pogromca wysokiego poziomu cukru i cholesterolu we krwi. Dodatkowo usprawni on procesy trawienne i złagodzi zaparcia. Jeśli jednak masz wrażliwy żołądek lub borykasz się z chorobą wrzodową, postaw na wersję poddaną obróbce termicznej. 

Cebula jest również znana ze swoich cech antybakteryjnych. Mało kto wie o tym, że zawarte w niej substancje chemiczne wykazują działanie antynowotworowe. Naukowcy wykazali, że hamują one wzrost komórek nowotworowych w przypadku raka piersi i jelita grubego. Ze względu na jej pozytywny wpływ na odporność, warto na stałe włączyć ją do menu. 

Sprawdź także: Bataty z grilla. 6 najlepszych przepisów

Co zrobić z dużą ilością cebuli? 8 nieoczywistych przepisów 

 Oto 8 nieoczywistych przepisów z cebulą w roli głównej, które warto mieć pod ręką, gdy potrzebujesz kulinarnej inspiracji. 

Lody cebulowe z tymiankiem 

Szukasz pozycji niczym z eleganckiej restauracji? Postaw na cebulowe lody. Aby je zaserwować, skarmelizuj cebulę z miodem lub cukrem i tymiankiem. Zblenduj wszystko, a gotową masę umieść w rękawie cukierniczym. Wyłóż ją na papier do pieczenia i zostaw na minimum dwie godziny w zamrażalniku. Z czym zestawić te nietypowe lody? Na przykład z pianką z sera pleśniowego i śmietanki. 

Cebulowy chleb bezglutenowy 

Ta pozycja powstaje z mąki migdałowej, jajek i sporej ilości skarmelizowanej cebuli. Jej naturalną słodycz podkreślają nasiona słonecznika i rozmaryn, tworząc alternatywę dla tradycyjnego pieczywa. Tego typu chlebek to fantastyczna podstawa klasycznych śniadaniowych kanapek. Palce lizać! Możesz również wzbogacić go o suszone pomidory. 

Cebulowy syrop na bazie wina 

Syrop cebulowy kojarzy ci się z nieprzyjemnym smakiem z dzieciństwa? Spróbuj go odczarować, uzupełniając podstawowy przepis o swoje ulubione przyprawy – my polecamy te korzenne – oraz sekretny składnik, czyli czerwone wino. Syrop stanowi intrygujące uzupełnienie pieczonych mięs. 

Ocet cebulowy 

Innym pomysłem na wykorzystanie dużej ilości cebuli jest wykonanie aromatycznego octu. Wystarczy, że wzbogacisz główny składnik o tymianek, szałwię i listki laurowe, a będziesz cieszyć się naprawdę głębokim smakiem. 

Fermentowana pasta cebulowa 

Długotrwała fermentacja przekształca surową cebulę w intensywną pastę przypominającą miso. Pomieszaj pokrojoną cebulę z solą morską i pozostaw na kilka tygodni w kontrolowanych warunkach. Gotowy produkt dodawaj do sosów, zup oraz marynat. 

Śniadaniowy cebularz 

Ten regionalny przysmak z Lublina to doskonały sposób na nadwyżkę cebuli w formie sycącego pieczywa. Na spodzie z ciasta drożdżowego ułóż warstwę karmelizowanej cebuli z makiem, zapiecz na złocisty kolor i ciesz się pysznym śniadaniem do pracy. 

Cebularze

 Cebularze Zobacz przepis

Cebularze / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Konfitura z czerwonej cebuli 

Z pewnością nie raz słyszałeś o tym, że sporą ilość cebuli warto zamienić w domową konfiturę. Jednak jeśli chcesz ją nieco podkręcić, to polecamy wzbogacić ją o cynamon, gałkę muszkatołową oraz miód akacjowy. 

Konfitura z czerwonej cebuli

 Konfitura z czerwonej cebuli Zobacz przepis

Konfitura z czerwonej cebuli / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zupa cebulowa 

I ostatnia na naszej dzisiejszej liście – zupa cebulowa. To klasyk francuskiej kuchni, którego charakter można podkręcić przez zastosowanie ciekawych dodatków. Kozi ser, podpieczona bagietka i bulion na bazie białego wina to trio idealne. 

Zupa cebulowa

 Zupa cebulowa Zobacz przepis

Zupa cebulowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródła: healthline.com, pubmed.com, smaker.pl

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Mamy ich w bród, a głównie jedzą ptaki. Te owoce działają jak tarcza dla naszej odporności

Najmniej doceniany przez Polaków owoc. Cukrzycy mogą jeść bez obaw, ma dużo błonnika, doskonale działa na jelita

Patent cukiernika na idealną polewę czekoladową. Szybko zastyga, błyszczy i nie pęka na ciastach

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto z rabarbarem na kefirze

Ciasto jest bardzo puszyste i wilgotne i nie dość, że szybko się robi to i sz...

Odsłon: 14024

60 min
27
Ciasta Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką

Bardzo proste ciasto z owocami. Wystarczy wrzucić do miski wszystkie składnik...

Odsłon: 827

30 min
5