Właśnie zorientowałeś się, że w twojej lodówce zalega spora ilość cebuli? Taka sytuacja może przydarzyć się każdemu. Zamiast patrzeć na nią jak na problem, warto dostrzec w niej okazję do kulinarnej przygody.
Cebula należy do najbardziej wszechstronnych składników w kuchni, a jej możliwości wykraczają daleko poza tradycyjne zastosowania jako dodatek do mięs czy podstawa sosów. Jak zamienić jej nadmiar w pyszne dania? Na końcu tego artykułu znajdziesz garść inspiracji.

Dlaczego warto jeść cebulę?
Cebula znana jest głównie jako naturalny wyciskacz łez. Wie o tym każdy, komu chociaż raz przyszło zmierzyć się z pokrojeniem więcej niż jednej sztuki. Jednak naprawdę opłaca się to przecierpieć, ponieważ w jej wnętrzu kryje się całkiem sporo prozdrowotnych właściwości.
Dlaczego warto jeść cebulę? Dorzucając ją do sałatek w wersji surowej, dostarczysz sobie błonnika pokarmowego, który idealnie sprawdzi się jako pogromca wysokiego poziomu cukru i cholesterolu we krwi. Dodatkowo usprawni on procesy trawienne i złagodzi zaparcia. Jeśli jednak masz wrażliwy żołądek lub borykasz się z chorobą wrzodową, postaw na wersję poddaną obróbce termicznej.
Cebula jest również znana ze swoich cech antybakteryjnych. Mało kto wie o tym, że zawarte w niej substancje chemiczne wykazują działanie antynowotworowe. Naukowcy wykazali, że hamują one wzrost komórek nowotworowych w przypadku raka piersi i jelita grubego. Ze względu na jej pozytywny wpływ na odporność, warto na stałe włączyć ją do menu.
Sprawdź także: Bataty z grilla. 6 najlepszych przepisów
Co zrobić z dużą ilością cebuli? 8 nieoczywistych przepisów
Oto 8 nieoczywistych przepisów z cebulą w roli głównej, które warto mieć pod ręką, gdy potrzebujesz kulinarnej inspiracji.
Lody cebulowe z tymiankiem
Szukasz pozycji niczym z eleganckiej restauracji? Postaw na cebulowe lody. Aby je zaserwować, skarmelizuj cebulę z miodem lub cukrem i tymiankiem. Zblenduj wszystko, a gotową masę umieść w rękawie cukierniczym. Wyłóż ją na papier do pieczenia i zostaw na minimum dwie godziny w zamrażalniku. Z czym zestawić te nietypowe lody? Na przykład z pianką z sera pleśniowego i śmietanki.
Cebulowy chleb bezglutenowy
Ta pozycja powstaje z mąki migdałowej, jajek i sporej ilości skarmelizowanej cebuli. Jej naturalną słodycz podkreślają nasiona słonecznika i rozmaryn, tworząc alternatywę dla tradycyjnego pieczywa. Tego typu chlebek to fantastyczna podstawa klasycznych śniadaniowych kanapek. Palce lizać! Możesz również wzbogacić go o suszone pomidory.
Cebulowy syrop na bazie wina
Syrop cebulowy kojarzy ci się z nieprzyjemnym smakiem z dzieciństwa? Spróbuj go odczarować, uzupełniając podstawowy przepis o swoje ulubione przyprawy – my polecamy te korzenne – oraz sekretny składnik, czyli czerwone wino. Syrop stanowi intrygujące uzupełnienie pieczonych mięs.
Ocet cebulowy
Innym pomysłem na wykorzystanie dużej ilości cebuli jest wykonanie aromatycznego octu. Wystarczy, że wzbogacisz główny składnik o tymianek, szałwię i listki laurowe, a będziesz cieszyć się naprawdę głębokim smakiem.
Fermentowana pasta cebulowa
Długotrwała fermentacja przekształca surową cebulę w intensywną pastę przypominającą miso. Pomieszaj pokrojoną cebulę z solą morską i pozostaw na kilka tygodni w kontrolowanych warunkach. Gotowy produkt dodawaj do sosów, zup oraz marynat.
Śniadaniowy cebularz
Ten regionalny przysmak z Lublina to doskonały sposób na nadwyżkę cebuli w formie sycącego pieczywa. Na spodzie z ciasta drożdżowego ułóż warstwę karmelizowanej cebuli z makiem, zapiecz na złocisty kolor i ciesz się pysznym śniadaniem do pracy.
Konfitura z czerwonej cebuli
Z pewnością nie raz słyszałeś o tym, że sporą ilość cebuli warto zamienić w domową konfiturę. Jednak jeśli chcesz ją nieco podkręcić, to polecamy wzbogacić ją o cynamon, gałkę muszkatołową oraz miód akacjowy.
Konfitura z czerwonej cebuli

Konfitura z czerwonej cebuli / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zupa cebulowa
I ostatnia na naszej dzisiejszej liście – zupa cebulowa. To klasyk francuskiej kuchni, którego charakter można podkręcić przez zastosowanie ciekawych dodatków. Kozi ser, podpieczona bagietka i bulion na bazie białego wina to trio idealne.
Źródła: healthline.com, pubmed.com, smaker.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Mamy ich w bród, a głównie jedzą ptaki. Te owoce działają jak tarcza dla naszej odporności
Patent cukiernika na idealną polewę czekoladową. Szybko zastyga, błyszczy i nie pęka na ciastach