Co na obiad? Proste danie z kurczaka, które zachwyci nawet wybrednych

Mięso drobiowe jest uniwersalnym składnikiem w kuchni. Można z niego przygotować wiele potraw. Poznaj przepis na kurczaka na ryżu, który inspirowany jest popularnymi, nowojorskimi wózkami halal. Jeśli nie wiesz, co na obiad podać rodzinie, zabierz ich w tę kulinarną podróż do Stanów Zjednoczonych.

Kurczak na ryżu - wyjątkowy przepis na obiad | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

W latach 80. XX wieku na ulicach Nowego Jorku zaczęły się pojawiać wózki halal, w których sprzedawano dania kuchni śródziemnomorskiej. Można było w nich nabyć m.in. shoarmę z kurczaka czy gyrosa z jagnięciny. Do dziś stanowią one ikonę kulinarnej kultury Stanów Zjednoczonych. Tym bardziej że wraz z napływem imigrantów, popyt na ten popularny street food tylko rósł. Jeśli nie wiesz, co na obiad podać swojej rodzinie, zainspiruj się nowojorskim przysmakiem, czyli kurczakiem na ryżu.

Sprawdź także: Zielony napój na przyspieszenie metabolizmu i dobrą pracę tarczycy. Tylko dwa składniki

Jak długo marynować mięso z kurczaka?

W słynnej amerykańskiej przekąsce kurczak jest bardzo dobrze przyprawiony. Marynuje się go w aromatycznej mieszance mielonych przypraw. Znajdują się tu takie składniki jak: sok z cytryny, olej, starty czosnek, sól, czarny pieprz, suszone oregano, mielona kolendra, ziele angielskie i kminek mielony. Całość wychodzi więc naprawdę apetycznie. 

Pierwszym etapem przepisu jest oporządzenie mięsa - należy je oczyścić. W dużej i głębokiej misce trzeba następnie zmieszać ze sobą wszystkie wymienione powyżej produkty, aż do połączenia. Potem powstałą marynatą obtacza się dokładnie kurczaka - aby był w pełni nią pokryty.

Miskę z doprawionym mięsem przykrywa się folią spożywczą i wstawia do lodówki. Pozostaje jeszcze pytanie, jak długo marynować mięso z kurczaka, aby wyszło idealne i pełne smaku? Powinno poleżeć minimum godzinę, choć zaleca się marynowanie go nawet przez cztery godziny. Wówczas wyjdzie nie tylko apetyczne, ale też soczyste.

Kurczak na ryżu - wyjątkowy przepis na obiad

Przepis na kurczaka na ryżu kojarzy dużo Nowojorczyków. To cudownie przyprawiony drób, smażony na złoty kolor i podany z maślanym ryżem z dodatkiem kurkumy. Towarzyszą im aksamitny sos i chrupiące, świeże warzywa. Wybierz się na kulinarną wycieczkę do Stanów Zjednoczonych, przyrządzając wyjątkowy obiad. Choć jego przygotowanie jest proste, trzeba uzbroić się w trochę cierpliwości.

Składniki

Składniki do kurczaka:

  • 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny,
  • 1/4 szklanki oleju roślinnego (plus do smażenia),
  • 2 łyżki świeżo startego czosnku,
  • 2 łyżeczki soli,
  • łyżka suszonego oregano,
  • 1,5 łyżeczki kolendry mielonej,
  • pół łyżeczki ziela angielskiego,
  • 1,5 łyżeczki kminku w proszku,
  • 1,5 łyżeczki czarnego pieprzu
  • kilogram udek z kurczaka bez kości i skóry.

Składniki na sos:

  • 1/3 szklanki jogurtu greckiego,
  • pół szklanki majonezu,
  • łyżka soku z cytryny,
  • ząbek czosnku (starty),
  • 3/4 łyżeczki czarnego pieprzu,
  • od 1 do 3 łyżek wody,
  • sól dla smaku,
  • łyżeczka cukru.

Składniki do ryżu:

  • 2 łyżki masła,
  • 2 szalotki (pokrojone w kostkę),
  • pół łyżeczki mielonej kurkumy,
  • pół łyżeczki kardamonu mielonego,
  • 2 szklanki długoziarnistego ryżu basmati,
  • 3 szklanki bulionu drobiowego,
  • 1,5 łyżeczki soli.

Składniki do podania:

  • Pomidor pokrojony w kostkę,
  • rozdrobniona sałata,
  • ostry sos (np. harissa lub sriracha),
  • ciepła pita.

Jak zrobić kurczaka na ryżu, który smakuje jak z wózka halal? Choć lista składników jest dość długa, przygotowanie obiadu nie będzie trudne. Na początku po prostu oczyść i zamarynuj mięso, według wcześniejszego opisu. W międzyczasie przygotuj ryż. Płucz go na sitku o drobnych oczkach do momentu, gdy woda będzie przezroczysta (ok. minuty). Przełóż do miski i zalej wodą, do całkowitego zanurzenia ziaren. Mocz do czterech godzin (nie krócej niż 30 minut). 

W kolejnym kroku przygotuj sos. W misce wymieszaj jogurt, majonez, sok z cytryny, cukier, czosnek i czarny pieprz, aż do połączenia w gładką masę. W razie potrzeby dodaj od jednej do trzech łyżek wody - tak, żeby sos nie był zbyt gęsty, ale też nie stał się wodnisty. Skosztuj i ewentualnie dopraw solą. Sos powinien mieć kremowy smak, być lekko pikantny i dobrze doprawiony. Opcjonalnie, jeśli to konieczne, dodaj cukier, aby zrównoważyć smaki. Odstaw do lodówki na czas przygotowania innych składników.

Namoczony ryż odcedź przez sito i odstaw. Do dużego garnka wrzuć masło, rozpuść na średnim ogniu i dosyp kardamon. Przemieszaj i dodaj pokrojoną w kostkę szalotkę. Smaż ok. pięciu minut, do zeszklenia. Wsyp kurkumę, przemieszaj i poczekaj minutę, aż cała mieszanina stanie się jasnożółta. Wtedy dołóż ryż, bulion z kurczaka, sól i wszystko zagotuj. Następnie przykryj garnek, zmniejsz moc palnika i gotuj jeszcze ok. 20 minut. Gdy ten czas minie, wyłącz ogień, ale ryż pozostaw pod przykryciem jeszcze 10 minut. Potem rozgnieć go widelcem.

Wyjmij patelnię i rozgrzej na niej łyżkę oleju. Z lodówki wyciągnij marynowany drób. Porcjami, ostrożnie dodawaj kurczaka na patelnię. Smaż przez ok. osiem minut do zarumienienia. Odwróć na drugą stronę i ponownie smaż tyle samo czasu, żeby przestał być surowy. Odstaw do ostygnięcia. Gdy wszystkie obsmażysz i będą chłodne - pokrój na paski o grubości dwóch i pół centymetra. 

Przygotuj pomidory, sałatę i chlebek pita. Teraz wystarczy już tylko złożyć danie w całość. Podziel ryż do misek, połóż na nim kurczaka, obok kawałki pomidora, pokrojoną sałatę. Wszystko skrop obficie białym sosem i kilkoma kroplami ostrego sosu. Podaj z podgrzaną pitą. 

Źródło: Smaker.pl, simplyrecipes.com

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Właściwości czarnej maliny. Bogactwo przeciwutleniaczy i żelaza »

Z taką pomidorową nie ma żartów. Jeden składnik wyniesie ją na poziom restauracyjny »

Jak wyczyścić silikon w łazience? Czarne zacieki rozpłyną się w oczach »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Pikantne goujons z kurczaka

Propozycja na przekąskę lub danie główne, które można podać z frytkami lub ry...

Odsłon: 14401

15 min
11
Desery Tarta borówkowa

Tarta borówkowa na kruchym cieście z przepysznym i delikatnym kremem patissie...

Odsłon: 571

>60 min
7
15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Najpyszniejsze ciasta ze świeżymi morelami i brzoskwiniami. Koleżanki będą brać przepisy

Świeże owoce zawsze dodają wypiekom wyjątkowego smaku i aromatu, a połączenie moreli i brzoskwiń to prawdziwy hit w letnich ciastach. Jeśli szukasz...

1
Informacje Pomysły na morele. Zrób dżem, powidła, konfiturę i kiszone morele

Sezon morelowy to czas, kiedy ogród cieszy nas bogactwem słodkich owoców, które proszą się o kreatywne wykorzystanie. Od tradycyjnych dżemów i powi...

3
Informacje Pieczonki, duszonki, a może prażonki? Oto genialne potrawy z żeliwnego kociołka

Miłośnicy posiłków na świeżym powietrzu z pewnością zgodzą się z opinią, że jedzenie na łonie natury smakuje najlepiej. Dodatkowo ogniskowa atmosfe...

1
Informacje 6 pomysłów na obiad z ogniska. Tak pysznego smaku się nie zapomina

Jednym z najlepszych wspomnień wielu Polaków są wakacyjne ogniska, organizowane przez rodzinę czy podczas kolonii. Podawano wtedy pieczone kiełbask...

3