Spis treści:
W latach 80. XX wieku na ulicach Nowego Jorku zaczęły się pojawiać wózki halal, w których sprzedawano dania kuchni śródziemnomorskiej. Można było w nich nabyć m.in. shoarmę z kurczaka czy gyrosa z jagnięciny. Do dziś stanowią one ikonę kulinarnej kultury Stanów Zjednoczonych. Tym bardziej że wraz z napływem imigrantów, popyt na ten popularny street food tylko rósł. Jeśli nie wiesz, co na obiad podać swojej rodzinie, zainspiruj się nowojorskim przysmakiem, czyli kurczakiem na ryżu.
Jak długo marynować mięso z kurczaka?
W słynnej amerykańskiej przekąsce kurczak jest bardzo dobrze przyprawiony. Marynuje się go w aromatycznej mieszance mielonych przypraw. Znajdują się tu takie składniki jak: sok z cytryny, olej, starty czosnek, sól, czarny pieprz, suszone oregano, mielona kolendra, ziele angielskie i kminek mielony. Całość wychodzi więc naprawdę apetycznie.
Pierwszym etapem przepisu jest oporządzenie mięsa - należy je oczyścić. W dużej i głębokiej misce trzeba następnie zmieszać ze sobą wszystkie wymienione powyżej produkty, aż do połączenia. Potem powstałą marynatą obtacza się dokładnie kurczaka - aby był w pełni nią pokryty.
Miskę z doprawionym mięsem przykrywa się folią spożywczą i wstawia do lodówki. Pozostaje jeszcze pytanie, jak długo marynować mięso z kurczaka, aby wyszło idealne i pełne smaku? Powinno poleżeć minimum godzinę, choć zaleca się marynowanie go nawet przez cztery godziny. Wówczas wyjdzie nie tylko apetyczne, ale też soczyste.
Kurczak na ryżu - wyjątkowy przepis na obiad
Przepis na kurczaka na ryżu kojarzy dużo Nowojorczyków. To cudownie przyprawiony drób, smażony na złoty kolor i podany z maślanym ryżem z dodatkiem kurkumy. Towarzyszą im aksamitny sos i chrupiące, świeże warzywa. Wybierz się na kulinarną wycieczkę do Stanów Zjednoczonych, przyrządzając wyjątkowy obiad. Choć jego przygotowanie jest proste, trzeba uzbroić się w trochę cierpliwości.
Składniki
Składniki do kurczaka:
- 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny,
- 1/4 szklanki oleju roślinnego (plus do smażenia),
- 2 łyżki świeżo startego czosnku,
- 2 łyżeczki soli,
- łyżka suszonego oregano,
- 1,5 łyżeczki kolendry mielonej,
- pół łyżeczki ziela angielskiego,
- 1,5 łyżeczki kminku w proszku,
- 1,5 łyżeczki czarnego pieprzu
- kilogram udek z kurczaka bez kości i skóry.
Składniki na sos:
- 1/3 szklanki jogurtu greckiego,
- pół szklanki majonezu,
- łyżka soku z cytryny,
- ząbek czosnku (starty),
- 3/4 łyżeczki czarnego pieprzu,
- od 1 do 3 łyżek wody,
- sól dla smaku,
- łyżeczka cukru.
Składniki do ryżu:
- 2 łyżki masła,
- 2 szalotki (pokrojone w kostkę),
- pół łyżeczki mielonej kurkumy,
- pół łyżeczki kardamonu mielonego,
- 2 szklanki długoziarnistego ryżu basmati,
- 3 szklanki bulionu drobiowego,
- 1,5 łyżeczki soli.
Składniki do podania:
- Pomidor pokrojony w kostkę,
- rozdrobniona sałata,
- ostry sos (np. harissa lub sriracha),
- ciepła pita.
Jak zrobić kurczaka na ryżu, który smakuje jak z wózka halal? Choć lista składników jest dość długa, przygotowanie obiadu nie będzie trudne. Na początku po prostu oczyść i zamarynuj mięso, według wcześniejszego opisu. W międzyczasie przygotuj ryż. Płucz go na sitku o drobnych oczkach do momentu, gdy woda będzie przezroczysta (ok. minuty). Przełóż do miski i zalej wodą, do całkowitego zanurzenia ziaren. Mocz do czterech godzin (nie krócej niż 30 minut).
W kolejnym kroku przygotuj sos. W misce wymieszaj jogurt, majonez, sok z cytryny, cukier, czosnek i czarny pieprz, aż do połączenia w gładką masę. W razie potrzeby dodaj od jednej do trzech łyżek wody - tak, żeby sos nie był zbyt gęsty, ale też nie stał się wodnisty. Skosztuj i ewentualnie dopraw solą. Sos powinien mieć kremowy smak, być lekko pikantny i dobrze doprawiony. Opcjonalnie, jeśli to konieczne, dodaj cukier, aby zrównoważyć smaki. Odstaw do lodówki na czas przygotowania innych składników.
Namoczony ryż odcedź przez sito i odstaw. Do dużego garnka wrzuć masło, rozpuść na średnim ogniu i dosyp kardamon. Przemieszaj i dodaj pokrojoną w kostkę szalotkę. Smaż ok. pięciu minut, do zeszklenia. Wsyp kurkumę, przemieszaj i poczekaj minutę, aż cała mieszanina stanie się jasnożółta. Wtedy dołóż ryż, bulion z kurczaka, sól i wszystko zagotuj. Następnie przykryj garnek, zmniejsz moc palnika i gotuj jeszcze ok. 20 minut. Gdy ten czas minie, wyłącz ogień, ale ryż pozostaw pod przykryciem jeszcze 10 minut. Potem rozgnieć go widelcem.
Wyjmij patelnię i rozgrzej na niej łyżkę oleju. Z lodówki wyciągnij marynowany drób. Porcjami, ostrożnie dodawaj kurczaka na patelnię. Smaż przez ok. osiem minut do zarumienienia. Odwróć na drugą stronę i ponownie smaż tyle samo czasu, żeby przestał być surowy. Odstaw do ostygnięcia. Gdy wszystkie obsmażysz i będą chłodne - pokrój na paski o grubości dwóch i pół centymetra.
Przygotuj pomidory, sałatę i chlebek pita. Teraz wystarczy już tylko złożyć danie w całość. Podziel ryż do misek, połóż na nim kurczaka, obok kawałki pomidora, pokrojoną sałatę. Wszystko skrop obficie białym sosem i kilkoma kroplami ostrego sosu. Podaj z podgrzaną pitą.
Źródło: Smaker.pl, simplyrecipes.com
Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Właściwości czarnej maliny. Bogactwo przeciwutleniaczy i żelaza »
Z taką pomidorową nie ma żartów. Jeden składnik wyniesie ją na poziom restauracyjny »
Jak wyczyścić silikon w łazience? Czarne zacieki rozpłyną się w oczach »