Dania jednogarnkowe

Co to jest kuskus? Nieco egzotycznie brzmiąca nazwa, która niekoniecznie kojarzy się z tradycyjną polską kuchnią, to nic innego, jak niewielkie kuleczki produkowane z rozdrobnionych ziaren pszenicy durum. Jaka jest historia kuskusu? Dlaczego warto wprowadzić go do codziennej diety? Przeczytaj!

Kuskus | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Kuskus przypomina kaszę, ale – jeśli weźmiemy pod uwagę jego pochodzenie – można śmiało zaliczyć go do makaronów. Skąd przywędrował do Europy? Jak jedzenie kuskusu wpływa na zdrowie i w jaki sposób go przyrządzić, by cieszyć się jego bogatym smakiem na co dzień? 

Kuskus – historia 

W krajach muzułmańskich podstawą codziennego posiłku był właśnie kuskus. Historia jego wytwarzania nawiązuje do licznych krajów afrykańskiego kontynentu, takich jak Algieria, Senegal czy Maroko. Początki stosowania kuskusu w kulinariach sięgają ponad trzech tysięcy lat p.n.e. Właśnie na tamten czas wskazują wyraźne wzmianki o tym, że kobiety z rozdrobnionych w pierwszej kolejności ziaren pszenicy wykonywały niewielkie kuleczki z dodatkiem słonej wody, które następnie umieszczano na słońcu i pozostawiano do wyschnięcia. 

Tak duże zakorzenienie tej kaszy w tradycji i kulturze muzułmańskiej sprawiło, że kuskus do dzisiaj symbolizuje dostatek, dobrobyt i szczęście. Jest to również baza potraw, które serwuje się podczas wystawnych uroczystości i ważnych, rodzinnych okazji. Kasza z pszenicy durum, ze względu na prostotę jej przyrządzenia, znajduje również coraz więcej zwolenników w Europie. Dlaczego warto postawić na kuskus? Wartości odżywcze tego produktu spożywczego cię zaskoczą! 

Kuskus – wartości odżywcze 

Kuskus jest źródłem witamin A, D, E i C oraz tych z grupy B. Dostarcza on również wielu minerałów, do których zaliczają się wapń, fosfor, potas, żelazo, sód, selen, cynk, mangan, miedź oraz magnez. Wspomniana kasza zawiera także całkiem sporą dawkę kwasu foliowego, który jest szczególnie ważny dla kobiet w ciąży, ponieważ wspiera pracę układu nerwowego. 

Kuskus należy zaliczyć do produktów bogatych w błonnik, który jest nieoceniony przy problemach z przemianą materii, metabolizmem i zaparciami. Ponadto jest on niskokaloryczny, dzięki czemu można podawać go jako dodatek do najróżniejszych dań.  

Kuskus – właściwości 

Na jakie korzyści zdrowotne możesz liczyć, wprowadzając do swojej diety kuskus? Właściwości wspomnianej kaszy to między innymi jej lekkostrawność, dlatego może ona stanowić podstawę posiłków przyrządzanych dla dzieci, osób starszych, ciężarnych i pacjentów z problemami trawiennymi. 

Spożywanie kuskusu wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, działa antyoksydacyjnie i poprawia odporność. Co ciekawe, po wspomnianą kaszę sięgają osoby z niedoborami żelaza, szczególnie jeśli szukają zdrowej alternatywy dla czerwonego mięsa. 

Jeśli borykasz się z problemami zdrowotnymi wynikającymi z nieprawidłowego funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego, kuskus jest dla ciebie wręcz wskazany! Jego spożywanie przyczynia się do redukcji poziomu złego cholesterolu we krwi i obniża ryzyko wystąpienia udaru oraz ataku serca. 

Kiedy jeszcze warto korzystać z diety bogatej w kuskus? Skuś się na tę kaszę, jeśli cierpisz na nadciśnienie. Zmiana diety może zdziałać cuda i pomóc ci w codziennej walce o zdrowie! Co więcej, kuskus jest wartościowym składnikiem diety sportowców. Wynika to z wysokiej zawartości selenu, który nie tylko wpływa na wzmocnienie układu odpornościowego, ale również przyczynia się do szybszej i efektywniejszej regeneracji mięśni po treningu, co przekłada się na wyraźny wzrost masy mięśniowej. 

Kto powinien jeść kuskus? 

Kasza z pszenicy durum to na pewno produkt, który bez obaw może wprowadzić do swojej diety niemal każdy. Kto powinien jeść kuskus? Jeśli w twojej rodzinie lub wśród bliskich są osoby, które na co dzień walczą z dolegliwościami pokarmowymi, kuskus może pomóc im zaspokoić głód bez obaw o to, że po posiłku nabawią się bólu żołądka, nudności lub zaparć. 

Kasza powinna gościć również na stałe w diecie kobiet ciężarnych, ponieważ jest ona źródłem błonnika wspomagającego prawidłową przemianę materii. W tym kontekście nie wolno również zapomnieć o bogactwie mikroelementów, jakie oferuje kuskus.  

Skoro produkt ten bez obaw mogą spożywać ciężarne, jak najbardziej można uzupełnić o niego dania przygotowywane dla dzieci i dla osób starszych. Co ciekawe, można serwować go nie tylko w wersji wytrawnej, ale także słodkiej – co z pewnością zainteresuje najmłodszych. 

Kuskus – przeciwwskazania 

Co stoi na przeszkodzie, by do diety wprowadzić kuskus? Przeciwwskazania to przede wszystkim alergia na gluten. Mimo iż produkt ten nazywany jest potocznie kaszą, w rzeczywistości produkowany jest na bazie pszenicy. Informacja ta jest istotna dla osób borykających się z celiakią oraz nieceliakalną nadwrażliwością na powyższy kompleks białek. Zrezygnuj z tego produktu również wtedy, gdy cierpisz na cukrzycę, ponieważ kuskus cechuje się wysokim indeksem glikemicznym. 

Kuskus – przepisy 

Kuskus to naprawdę rewelacyjny i uniwersalny produkt spożywczy, ponieważ nadaje się do przygotowywania na ciepło i na zimno, zarówno w wersji słodkiej, jak i słonej. Jak przyrządzić kuskus? Przepisy i wskazówki na urozmaicenie swojej diety znajdziesz poniżej! 

Kuskus na słodko, czyli tradycyjny deser seffa 

Kuskus może być z powodzeniem wykorzystany w słodkich przekąskach, takich jak deser znany pod nazwą seffa. Aby przyrządzić kaszę  w tej wersji, namocz ją w wodzie przez około 10 minut, a następnie wymieszaj z masłem, rodzynkami i migdałami. Dopraw również do smaku cynamonem i cukrem pudrem wedle własnego uznania. Aby dodatkowo poprawić konsystencję deseru, możesz w trakcie przygotowywania skropić go kilkoma kroplami oleju, który posłużą jako doskonały nośnik smaku. 

Kuskus z kurczakiem na ciepło 

Szukasz alternatywy dla ryżu i tradycyjnego makaronu? Przygotuj kuskus z kurczakiem! Do przygotowania potrawy potrzebujesz pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka doprawioną czosnkiem, solą i pieprzem. Podsmaż ją na patelni, dodając stopniowo przygotowaną wcześniej pokrojoną cebulę, marchewkę i paprykę. Następnie zalej wszystko gorącym bulionem i wsyp kuskus, który po kilkunastu minutach napęcznieje. Przed podaniem możesz podgrzać jeszcze raz potrawę na patelni. 

Sałatka z warzywami i kuskusem 

Aby zrealizować jeden z najprostszych przepisów na sałatkę, zalej kuskus gorącą wodą lub bulionem. Gdy kasza napęcznieje, dodaj do niej pokrojone w plasterki lub kostkę pomidory i ogórki zielone. Dla wzbogacenia walorów smakowych powyższego przysmaku nie zapomnij o białym serku typu feta oraz dressingu, do którego przyda ci się olej roślinny, sól, pieprz i sok z cytryny. 

 

Zobacz także:

Najlepsze danie z PRL? Makłowicz wspomina o jednej potrawie »

Bije pączki na głowę. Kultowy przepis na pieróg z jabłkami od siostry Anastazji »

Co dzieje się z ciałem, gdy co rano pijesz wodę z kurkumą? Widać od razu »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
3
Dania główne knedle

Uwielbiam przełamywać się i robić dania, które raczej zna się z mrożonek lub...

Odsłon: 544

60 min
6
Desery Szyszki

Kiedyś robione na każde Święta, dziś trochę zapomniane. Szybkie, łatwe, bardz...

Odsłon: 953

30 min
7
Przetwory Papryka konserwowa krojona w paski

Udało mi się kupić tanio paprykę i oto jeszcze kilka słoików ląduje w spiżarn...

Odsłon: 78

60 min
2
Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 326

30 min
5

Polecane artykuły

Informacje Kołduny, kryszonka, chak-chak. Najsmaczniejsze potrawy kuchni tatarskiej

Kuchnia tatarska charakteryzuje się przede wszystkim aromatycznymi przyprawami, których mnóstwo spotkamy w Środkowej Azji. Wyróżnia się doskonale p...

2
Informacje Przystawki na każdą okazję. Zdrowe, sycące i szybkie do zrobienia

Przystawki to niedoceniana pozycja kulinarna - wiele osób nie uważa je za pełnowartościowe dania i rzadko przygotowuje je w zaciszu własnego domu....

3
Informacje Schab na obiad. 5 nieoczywistych dań ze schabu - takich jeszcze nie próbowałaś

Schab zawsze sprawdzi się na obiad. Jeśli jednak nie przepadasz za tradycyjnymi kotletami schabowymi, postaw na powiew świeżości w swojej kuchni. W...

7
Ewa gotuje W kuchni Ewy Wachowicz zawsze jest smacznie. W roli głównej sycący forszmak i krokiety

Kiedy za oknami robi się chłodno, warto przygotować coś pysznego na rozgrzewkę. W najnowszym, 525. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca przyrzą...

8