Spis treści:
- Kuskus – wartości odżywcze
- Kuskus – właściwości
- Kto powinien jeść kuskus?
- Kuskus – przeciwwskazania
- Kuskus – przepisy
Kuskus przypomina kaszę, ale – jeśli weźmiemy pod uwagę jego pochodzenie – można śmiało zaliczyć go do makaronów. Skąd przywędrował do Europy? Jak jedzenie kuskusu wpływa na zdrowie i w jaki sposób go przyrządzić, by cieszyć się jego bogatym smakiem na co dzień?
Kuskus – historia
W krajach muzułmańskich podstawą codziennego posiłku był właśnie kuskus. Historia jego wytwarzania nawiązuje do licznych krajów afrykańskiego kontynentu, takich jak Algieria, Senegal czy Maroko. Początki stosowania kuskusu w kulinariach sięgają ponad trzech tysięcy lat p.n.e. Właśnie na tamten czas wskazują wyraźne wzmianki o tym, że kobiety z rozdrobnionych w pierwszej kolejności ziaren pszenicy wykonywały niewielkie kuleczki z dodatkiem słonej wody, które następnie umieszczano na słońcu i pozostawiano do wyschnięcia.
Tak duże zakorzenienie tej kaszy w tradycji i kulturze muzułmańskiej sprawiło, że kuskus do dzisiaj symbolizuje dostatek, dobrobyt i szczęście. Jest to również baza potraw, które serwuje się podczas wystawnych uroczystości i ważnych, rodzinnych okazji. Kasza z pszenicy durum, ze względu na prostotę jej przyrządzenia, znajduje również coraz więcej zwolenników w Europie. Dlaczego warto postawić na kuskus? Wartości odżywcze tego produktu spożywczego cię zaskoczą!
Kuskus – wartości odżywcze
Kuskus jest źródłem witamin A, D, E i C oraz tych z grupy B. Dostarcza on również wielu minerałów, do których zaliczają się wapń, fosfor, potas, żelazo, sód, selen, cynk, mangan, miedź oraz magnez. Wspomniana kasza zawiera także całkiem sporą dawkę kwasu foliowego, który jest szczególnie ważny dla kobiet w ciąży, ponieważ wspiera pracę układu nerwowego.
Kuskus należy zaliczyć do produktów bogatych w błonnik, który jest nieoceniony przy problemach z przemianą materii, metabolizmem i zaparciami. Ponadto jest on niskokaloryczny, dzięki czemu można podawać go jako dodatek do najróżniejszych dań.
Kuskus – właściwości
Na jakie korzyści zdrowotne możesz liczyć, wprowadzając do swojej diety kuskus? Właściwości wspomnianej kaszy to między innymi jej lekkostrawność, dlatego może ona stanowić podstawę posiłków przyrządzanych dla dzieci, osób starszych, ciężarnych i pacjentów z problemami trawiennymi.
Spożywanie kuskusu wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, działa antyoksydacyjnie i poprawia odporność. Co ciekawe, po wspomnianą kaszę sięgają osoby z niedoborami żelaza, szczególnie jeśli szukają zdrowej alternatywy dla czerwonego mięsa.
Jeśli borykasz się z problemami zdrowotnymi wynikającymi z nieprawidłowego funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego, kuskus jest dla ciebie wręcz wskazany! Jego spożywanie przyczynia się do redukcji poziomu złego cholesterolu we krwi i obniża ryzyko wystąpienia udaru oraz ataku serca.
Kiedy jeszcze warto korzystać z diety bogatej w kuskus? Skuś się na tę kaszę, jeśli cierpisz na nadciśnienie. Zmiana diety może zdziałać cuda i pomóc ci w codziennej walce o zdrowie! Co więcej, kuskus jest wartościowym składnikiem diety sportowców. Wynika to z wysokiej zawartości selenu, który nie tylko wpływa na wzmocnienie układu odpornościowego, ale również przyczynia się do szybszej i efektywniejszej regeneracji mięśni po treningu, co przekłada się na wyraźny wzrost masy mięśniowej.
Kto powinien jeść kuskus?
Kasza z pszenicy durum to na pewno produkt, który bez obaw może wprowadzić do swojej diety niemal każdy. Kto powinien jeść kuskus? Jeśli w twojej rodzinie lub wśród bliskich są osoby, które na co dzień walczą z dolegliwościami pokarmowymi, kuskus może pomóc im zaspokoić głód bez obaw o to, że po posiłku nabawią się bólu żołądka, nudności lub zaparć.
Kasza powinna gościć również na stałe w diecie kobiet ciężarnych, ponieważ jest ona źródłem błonnika wspomagającego prawidłową przemianę materii. W tym kontekście nie wolno również zapomnieć o bogactwie mikroelementów, jakie oferuje kuskus.
Skoro produkt ten bez obaw mogą spożywać ciężarne, jak najbardziej można uzupełnić o niego dania przygotowywane dla dzieci i dla osób starszych. Co ciekawe, można serwować go nie tylko w wersji wytrawnej, ale także słodkiej – co z pewnością zainteresuje najmłodszych.
Kuskus – przeciwwskazania
Co stoi na przeszkodzie, by do diety wprowadzić kuskus? Przeciwwskazania to przede wszystkim alergia na gluten. Mimo iż produkt ten nazywany jest potocznie kaszą, w rzeczywistości produkowany jest na bazie pszenicy. Informacja ta jest istotna dla osób borykających się z celiakią oraz nieceliakalną nadwrażliwością na powyższy kompleks białek. Zrezygnuj z tego produktu również wtedy, gdy cierpisz na cukrzycę, ponieważ kuskus cechuje się wysokim indeksem glikemicznym.
Kuskus – przepisy
Kuskus to naprawdę rewelacyjny i uniwersalny produkt spożywczy, ponieważ nadaje się do przygotowywania na ciepło i na zimno, zarówno w wersji słodkiej, jak i słonej. Jak przyrządzić kuskus? Przepisy i wskazówki na urozmaicenie swojej diety znajdziesz poniżej!
Kuskus na słodko, czyli tradycyjny deser seffa
Kuskus może być z powodzeniem wykorzystany w słodkich przekąskach, takich jak deser znany pod nazwą seffa. Aby przyrządzić kaszę w tej wersji, namocz ją w wodzie przez około 10 minut, a następnie wymieszaj z masłem, rodzynkami i migdałami. Dopraw również do smaku cynamonem i cukrem pudrem wedle własnego uznania. Aby dodatkowo poprawić konsystencję deseru, możesz w trakcie przygotowywania skropić go kilkoma kroplami oleju, który posłużą jako doskonały nośnik smaku.
Kuskus z kurczakiem na ciepło
Szukasz alternatywy dla ryżu i tradycyjnego makaronu? Przygotuj kuskus z kurczakiem! Do przygotowania potrawy potrzebujesz pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka doprawioną czosnkiem, solą i pieprzem. Podsmaż ją na patelni, dodając stopniowo przygotowaną wcześniej pokrojoną cebulę, marchewkę i paprykę. Następnie zalej wszystko gorącym bulionem i wsyp kuskus, który po kilkunastu minutach napęcznieje. Przed podaniem możesz podgrzać jeszcze raz potrawę na patelni.
Sałatka z warzywami i kuskusem
Aby zrealizować jeden z najprostszych przepisów na sałatkę, zalej kuskus gorącą wodą lub bulionem. Gdy kasza napęcznieje, dodaj do niej pokrojone w plasterki lub kostkę pomidory i ogórki zielone. Dla wzbogacenia walorów smakowych powyższego przysmaku nie zapomnij o białym serku typu feta oraz dressingu, do którego przyda ci się olej roślinny, sól, pieprz i sok z cytryny.
Zobacz także:
Najlepsze danie z PRL? Makłowicz wspomina o jednej potrawie »
Bije pączki na głowę. Kultowy przepis na pieróg z jabłkami od siostry Anastazji »
Co dzieje się z ciałem, gdy co rano pijesz wodę z kurkumą? Widać od razu »