Co warto wiedzieć o kurkumie?

W medycynie naturalnej kurkumę wykorzystywano od wieków. W ostatnim czasie naukowcom udało się potwierdzić wyjątkowe właściwości lecznicze tej przyprawy.

Fot. 123RF/Picsel

Kurkuma jest jedną z najbardziej niedocenianych przypraw, którą najczęściej wykorzystujemy jedynie w celu zabarwienia żywności. Cóż, to duży błąd, gdyż przyprawa ta ma również zaskakujący wpływ na nasz organizm.

Kurkuma a cukrzyca

Wyniki eksperymentów mówią, że kurkuma zmniejsza ryzyko pojawienia się cukrzycy u osób w stanie przedcukrzycowym, a osobom chorym na cukrzycę typu 2 kurkuma pomaga kontrolować chorobę. Z badań przeprowadzonych na myszach wynika, że wyciąg z kurkumy znacząco obniża poziom glikemii.  Dr Saraswati Sukumar z Uniwersytetu Johna Hopkinsa, która prowadzi zaawansowane badania na ten temat, uważa, że substancją, która w przyszłości pomoże nam kontrolować chorobę, jest kurkumina - potężny przeciwutleniacz nadający kurkumie żółty kolor. Na niezwykłe właściwości tej przyprawy mogą wpływać również inne substancje w niej zawarte - demetoksykurkumina, bisdemetoksykurkumina i ar-turmeron. Razem mają działać na podobnej zasadzie, jak leki przeciwcukrzycowe.

Reklama

Kurkumą w raka

Naukowcom udało się również udowodnić, iż kurkuma skutecznie łagodzi stany zapalne w organizmie. Dzięki temu przyspiesza gojenie się ran i prawdopodobnie leczy raka! Z przeprowadzonych dotychczas badań wynika, że jedna czwarta nowotworów złośliwych jest wywołana przez chroniczne stany zapalne toczące się w organizmie.

Istnieje niemal 300 publikacji, które potwierdzają antynowotworowe działanie kurkumy. Według nich, substancje zawarte w kurkumie „odnajdują" komórki rakowe w organizmie i sprawiają, że zaczynają same siebie niszczyć i utrudniają im dalsze namnażanie. Nic złego nie dzieje się ze zdrowymi komórkami. W badaniach na myszach odnotowano, że kurkuma działa u nich w przypadku raka skóry, okrężnicy i wątroby. Kurkuma korzystnie wpływa także na stan skóry u osób leczonych za pomocą radioterapii.

Obniża cholesterol i pomaga spalać tłuszcz

Jednak na tym nie kończą się zaskakujące właściwości kurkumy. Okazuje się bowiem, iż ta niepozorna przyprawa ma jeszcze szereg leczniczych właściwości. Dzięki kurkumie nasz metabolizm działa znacznie sprawniej, poziom cholesterolu obniża się, a proces powstawania komórek tłuszczowych zostaje zahamowany. Właśnie z tego powodu przyprawa ta bywa nazywana naturalnym spalaczem tłuszczu. Dodatkowo, sprzyja ona regeneracji organizmu po wysiłku fizycznym, co z pewnością będzie cenną informacją dla wszystkich osób uprawiających sport. Naukowcy odkryli również, że ta przyprawa pomaga w profilaktyce reumatyzmu, cukrzycy oraz choroby Alzheimera. Wystarczy zaledwie łyżeczka dziennie, aby odczuć jej pozytywne działanie.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
3
Ciasta Otwarte jagodzianki Strzelczyka

Jeśli marzycie o idealnych jagodziankach, puszystych z dużą ilością owoców i...

Odsłon: 41

60 min
1
Ciasta Wilgotne ciasto cytrynowe z borówkami

Wyjątkowo wilgotne i puszyste ciasto cytrynowe z borówkami, to prawdziwy hit...

Odsłon: 94

15 min
1
15 min
1
Desery Najlepszy krem śmietankowy z brzoskwiniami

Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...

Odsłon: 189

30 min
9

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

23
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

312
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

10
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25