Dania jednogarnkowe

Kiedy ostatnio jedliście kapustę kiszoną? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie się z nią zaprzyjaźnić gdyż jest nie tylko bardzo smaczna, ale i wyjątkowo zdrowa. Oto kilka pomysłów na jej wykorzystanie.

Fot. 123RF/Picsel
Kiszona kapusta to podstawa wielu tradycyjnych dań kuchni polskiej. Kupując ją, powinniśmy wybierać tę sprzedawaną z beczki, gdyż jest ona najzdrowsza i posiada najwięcej wartości odżywczych. Kapusta stanowi cenne źródło witamin C, B, K, A i E, które pomagają w oczyszczeniu organizmu oraz budują naszą odporność. Ze względu na bardzo niską kaloryczność (ok. 20 kcal w 100 gramach) poleca się ją wszystkim osobom na diecie. Należy pamiętać, że podczas procesu kiszenia witaminy i substancje odżywcze z warzyw przenikają do soku, który także warto wprowadzić do swojej diety.

A w jaki sposób warto wykorzystać kapustę w kuchni? W tym wypadku, jak zwykle, pomocą służą nasi użytkownicy, którzy szczególnie upodobali sobie ten produkt. Oto najciekawsze propozycje dań z wykorzystaniem kapusty kiszonej.

 

1. Racuchy z kiszoną kapustą

Racuchy z kiszoną kapustą

Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Racuchy z kiszoną kapustą to fantastyczna alternatywa np. dla placków ziemniaczanych. Jeśli do tej pory ich nie przygotowywaliście, koniecznie wypróbujcie ten przepis. Ich smak z pewnością przypadnie wam do gustu.

2. Łazanki z kiszoną kapustą

Łazanki z kiszoną kapustą

Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Łazanki to klasyka, którą każdy z nas pamięta z dzieciństwa. Każda babcia doskonale znała ich sekret - dobrej jakości kiszona kapusta, najlepiej ta domowej roboty.

3. Jabłka nadziewane kiszoną kapustą

Jabłka nadziewane kiszoną kapustą

Fot. Europa112 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Kiszona kapusta doskonale komponuje się naturalną słodyczą jabłek. Doskonale wiedzą o tym nasi zachodni sąsiedzi, którzy serwują tak przygotowane jabłka jako dodatek do mięs lub samodzielną przekąskę.

4. Bounty z kiszoną kapustą

Bounty z kiszoną kapustą

Fot. Kasiaczek06 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

A na deser - kiszona kapusta. Tak, dobrze przeczytaliście. Wiemy, że taka kombinacja może być dla wielu osób szokująca, jednak warto się przełamać. Kapusta kiszona nie wpływa na smak ciasta, jednak sprawia, że jest ono wyjątkowo delikatne i wilgotne. Koniecznie spróbujcie.

5. Krokiety z mięsem i kiszoną kapustą

Krokiety z mięsem i kiszoną kapustą

Fot. Ekspansja-Smaku na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zwykle serwujemy je w czasie wigilijnej kolacji, jednak zapewniamy, że równie dobrze smakują o każdej porze roku. Do tego kubek czerwonego barszczu i mamy obiad idealny.

6. Pierogi light z mięsem i kapustą kiszoną

Pierogi light z mięsem i kapustą kiszoną

Fot. BM87 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Wiemy, że wielu z was poszukuje dietetycznych przepisów, dlatego ukochane pierogi wszystkich Polaków serwujemy w wersji light. Są równie pyszne, co pełnokaloryczna wersja.

7. Haluszki z kiszoną kapustą

Haluszki z kiszoną kapustą

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Haluszki, to danie popularne w polskich jak i słowackich Tatrach. Szczególnie polecamy je w wersji z boczkiem i kiszoną kapustą. Jest to tanie i szybkie danie, które zasmakuje każdemu.

8. Surówka z kiszonej kapusty

Surówka z kiszonej kapusty

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ten przepis powinien znać każdy. Smakowita surówka smakuje dokładnie tak, jak ta przygotowywana przez nasze mamy i babcie. Niebo w gębie!

9. Kapusta kiszona zasmażana

Kapusta kiszona zasmażana

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zasmażana kapusta kiszona fantastycznie sprawdzi się jako dodatek do jesiennych i zimowych obiadów. Możecie również wykorzystać ją jako bazę do innych dań. Tarta, pierogi, a może kulebiak? Wybór należy do was!

Rozsmakuj się w kuchnia regionalnej!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka ateńska

Sałatka ateńska to pyszna wariacja na temat klasycznej sałatki greckiej. W ty...

Odsłon: 3462

15 min
5
Przekąski Ryba w sosie pomidorowym.

Usmażone kostki z miruny zrobione w sosie warzywnym z pomidorami.

Odsłon: 201

30 min
4
Ciasta Placek węgierski

Placek węgierski zapewne kojarzy ci się z daniem przygotowanym z tartych ziem...

Odsłon: 1782

60 min
3
Śniadania Placuszki kokosowe

O poranku słodkie, bardzo kokosowe placuszki

Odsłon: 45

15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

1
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8