Najlepsze ciasta na lato - przepisy

Wakacje rozpoczęły się na dobre, a wraz z nimi czas na plenerowe gotowanie i imprezy. Pamiętajcie jednak, aby nawet w tak relaksujących warunkach dbać o bezpieczeństwo. Okazuje się bowiem, iż zagrożenie mogą stanowić nawet bardzo niepozorne produkty.

Fot. 123RF/Picsel

W słoneczne dni wielu z nas urządza przyjęcia, które łączymy z gotowaniem i piciem drinków na świeżym powietrzu. Mogłoby się wydawać, iż niewiele jest w stanie zakłócić tak przyjemne chwile, spędzane w gronie najbliższych. Tymczasem okazuje się, że wielu zmartwień mogą nam przysporzyć produkty powszechnie wykorzystywane do przygotowywania koktajli, sałatek oraz wielu marynat do mięs.

Niemal co roku media społecznościowe obiegają zdjęcia osób, które doznały dotkliwych poparzeń za sprawą cytrusów. Zjawisko to zyskało nazwę „lime burn" (limonkowe poparzenie) i może przytrafić się każdemu, kto wystawi na działanie promieni słonecznych skórę mającą wcześniej kontakt np. z sokiem cytryny, grejpfruta lub limonki.

Wystarczy, że przed opalaniem rozlejemy drinka lub wyciśniemy w rękach kilka cytrusów, a na naszej skórze pojawią się bolesne podrażnienia, których ślady mogą być widoczne przez wiele lat. Pierwszym sygnałem ostrzegawczym, występującym do kilkudziesięciu godzin po opalaniu, jest pieczenie, swędzenie oraz uczucie dyskomfortu. Następnie na ciele pojawiają się ciemne plamy i pęcherze, a finalnie także szpecące blizny.

Przyczyną podrażnień są substancje zawarte w soku z cytrusów, które pod wpływem promieni słonecznych wchodzą w reakcję z naskórkiem. Poparzenia fotochemiczne najczęściej powodują limonki, jednak dla własnego komfortu warto zachować szczególną ostrożność w przypadku wszystkich cytrusów. Jeśli zauważycie na skórze podejrzane zmiany, warto możliwie jak najszybciej skontaktować się z lekarzem, aby zminimalizować ryzyko wystąpienia nieprzyjemnych konsekwencji.

Chcąc uniknąć poparzeń, zachowajmy szczególną ostrożność w czasie przygotowywania drinków i potraw z cytrusami. Po przypadkowym oblaniu się koktajlem należy bezwzględnie przerwać opalanie i dokładnie oczyścić skórę. Nie zapominajmy również o częstym myciu rąk oraz wszystkich powierzchni, które miały styczność z kwaśnym sokiem, gdyż tylko w ten sposób możemy zabezpieczyć się przed nieprzyjemnościami.

Zobacz też: 10 pomysłów na przetwory z ogórków. Kliknij!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Schab w sosie koperkowym

Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...

Odsłon: 34157

30 min
38
Przekąski Znamienita przekąska

Delikatne ciasto , aromatyczne dodatki, super przekąska do pracy lub na drugi...

Odsłon: 482

30 min
3
Desery Cynamonki

Obłędnie delikatne cynamonki z polewą na bazie mascarpone rozpieszczają tak,...

Odsłon: 4822

>60 min
9
Zupy Zupa wiśniowa

Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...

Odsłon: 1362

30 min
8
Przekąski Paszteciki krucho-drożdżowe

Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...

Odsłon: 113599

60 min
199
Przekąski Racuchy drożdżowe z jabłkiem jak u babci

Racuchy drożdżowe z jabłkiem jak u babci. Ten smak pamięta się zawsze. Wystar...

Odsłon: 11725

60 min
29