Czarodziejskie rozwiązanie na szybki metabolizm i trawienie. Światowe gwiazdy piją płyn z polskich owoców

Przygotowałeś szarlotkę, jabłkowy mus lub sok? Z pewnością pozostało ci sporo obierków oraz ogryzków. Absolutnie nie wyrzucaj ich do kosza! Możesz zrobić z nich niezwykle zdrowy ocet jabłkowy. Mikstura ta doskonale wpływa na organizm, wiele gwiazd używa jej, aby zachować smukłą sylwetkę oraz wzmocnić odporność organizmu. Sprawdź, jak prawidłowo spożywać ocet jabłkowy oraz jakie są przeciwwskazania do jego picia.

Ocet jabłkowy – dlaczego warto go pić? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Ocet jabłkowy jest bardzo prosty w przygotowaniu. Wystarczy, że do dużego wyparzonego szklanego słoika wrzucisz obierki z jabłek, następnie zalejesz je wodą z rozpuszczonym cukrem – używaj łyżki cukru na szklankę wody. Następnie dociąż całość szklanką z wodą, aby nie pojawiła się pleśń owoce muszą być stale pod wodą. Zakryj naczynie gazą i gumką recepturką. Odstaw w zacienione i dosyć ciepłe miejsce na dwa dni, po tym czasie zamieszaj całość. Pozostaw całość na około dwa do trzech tygodni. Gotowy ocet odcedź i przelej do szklanych butelek i gotowe! Czy wiesz jednak, jak prawidłowo spożywać ocet jabłkowy oraz kto nie powinien go pić? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedzi w poniższym artykule.

Sprawdź także: Rozgrzewający napój na jesienne wieczory. Naturalna tarcza ochronna przed wirusami i bakteriami

Dlaczego warto pić ocet jabłkowy?

Ocet jabłkowy korzystnie wpływa na organizm, jest źródłem witamin z grupy B, witaminy C, oraz minerałów, takich jak potas, magnez, fosfor, sód, wapń czy żelazo. Warto stosować go ze względu na bakteriobójcze i przeciwwirusowe działanie, pomaga walczyć z infekcjami. Świetnie sprawdzi się w okresie jesienno-zimowym, kiedy w szczególności jesteśmy narażeni na przeziębienia i grypę. Wykazuje również właściwości przeciwutleniające. 

Polecany jest także osobom, które mają problemy ze zbyt wysokim poziomem cukru, dlatego regularne picie jabłkowego octu może być korzystnym nawykiem dla diabetyków i osób z insulinoopornością. Dodatkowo ocet jabłkowy świetnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy, pomaga zbyć wysoki poziom cholesterolu oraz reguluje ciśnienie krwi. 

Wiele osób stosuje ocet jabłkowy również po to, aby zadbać o szczupłą sylwetkę. Woda z dodatkiem octu jabłkowego pita na czczo może przyspieszyć przemianę materii oraz wspiera prawidłowe trawienie. Warto zaznaczyć również fakt, że ocet jabłkowy ma zbawienny wpływ na pracę jelit oraz ich prawidłową florę bakteryjną. 

Jak prawidłowo spożywać ocet jabłkowy?

Zastanawiasz się, czy pić ocet jabłkowy? Okazuje się, że po napój ten sięga również wiele zagranicznych gwiazd. Regularnie pijają go Victoria Beckham oraz siostry Kardashian. W jaki sposób pić go, aby był najlepszy dla naszego organizmu? Wystarczy dodać jedną lub dwie łyżki do 250 ml wody, a następnie wypić go przed śniadaniem. 

Kto nie powinien pic octu jabłkowego?

Istnieją pewne przeciwwskazania do stosowania octu jabłkowego. Ostrożnie powinny podchodzić do niego osoby cierpiące na nadkwaśność, zgagę oraz chorobę wrzodową, ponieważ może on dodatkowo podrażniać błonę śluzową przewodu pokarmowego. Warto pamiętać również o tym, że ocet jabłkowy może uszkadzać szkliwo zębów, dlatego nie należy go pić w wersji nierozcieńczonej. Jeżeli chcesz dodatkowo zadbać o zęby, wodę z octem jabłkowym możesz spożywać przez słomkę. 

Źródło: elle.pl, fit.poradnikzdrowie.pl, smaker.pl

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Prosta dieta rozgrzewająca organizm. Stosuj przy problemach z tarczycą, metabolizmem i krążeniem »

Sadzimy czosnek, ale nie każdy się do tego nadaje. Rozwiąż zagadkę i znajdź podmienioną główkę »

Jak zrobić panierkę do mięs, żeby nie wchłaniała dużo tłuszczu? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
6
Śniadania Jajecznica ze szczypiorkiem

Prosta, delikatna jajecznica z dodatkiem mleka i szczypiorku doskonała na szy...

Odsłon: 85

15 min
4
60 min
5
15 min
4
15 min
2
30 min
1

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

24
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

315
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

10
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25