Ewa_Gotuje

Czarodziejskie rozwiązanie na szybki metabolizm i trawienie. Światowe gwiazdy piją płyn z polskich owoców

Przygotowałeś szarlotkę, jabłkowy mus lub sok? Z pewnością pozostało ci sporo obierków oraz ogryzków. Absolutnie nie wyrzucaj ich do kosza! Możesz zrobić z nich niezwykle zdrowy ocet jabłkowy. Mikstura ta doskonale wpływa na organizm, wiele gwiazd używa jej, aby zachować smukłą sylwetkę oraz wzmocnić odporność organizmu. Sprawdź, jak prawidłowo spożywać ocet jabłkowy oraz jakie są przeciwwskazania do jego picia.

Ocet jabłkowy – dlaczego warto go pić? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Ocet jabłkowy jest bardzo prosty w przygotowaniu. Wystarczy, że do dużego wyparzonego szklanego słoika wrzucisz obierki z jabłek, następnie zalejesz je wodą z rozpuszczonym cukrem – używaj łyżki cukru na szklankę wody. Następnie dociąż całość szklanką z wodą, aby nie pojawiła się pleśń owoce muszą być stale pod wodą. Zakryj naczynie gazą i gumką recepturką. Odstaw w zacienione i dosyć ciepłe miejsce na dwa dni, po tym czasie zamieszaj całość. Pozostaw całość na około dwa do trzech tygodni. Gotowy ocet odcedź i przelej do szklanych butelek i gotowe! Czy wiesz jednak, jak prawidłowo spożywać ocet jabłkowy oraz kto nie powinien go pić? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedzi w poniższym artykule.

Sprawdź także: Rozgrzewający napój na jesienne wieczory. Naturalna tarcza ochronna przed wirusami i bakteriami

Dlaczego warto pić ocet jabłkowy?

Ocet jabłkowy korzystnie wpływa na organizm, jest źródłem witamin z grupy B, witaminy C, oraz minerałów, takich jak potas, magnez, fosfor, sód, wapń czy żelazo. Warto stosować go ze względu na bakteriobójcze i przeciwwirusowe działanie, pomaga walczyć z infekcjami. Świetnie sprawdzi się w okresie jesienno-zimowym, kiedy w szczególności jesteśmy narażeni na przeziębienia i grypę. Wykazuje również właściwości przeciwutleniające. 

Polecany jest także osobom, które mają problemy ze zbyt wysokim poziomem cukru, dlatego regularne picie jabłkowego octu może być korzystnym nawykiem dla diabetyków i osób z insulinoopornością. Dodatkowo ocet jabłkowy świetnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy, pomaga zbyć wysoki poziom cholesterolu oraz reguluje ciśnienie krwi. 

Wiele osób stosuje ocet jabłkowy również po to, aby zadbać o szczupłą sylwetkę. Woda z dodatkiem octu jabłkowego pita na czczo może przyspieszyć przemianę materii oraz wspiera prawidłowe trawienie. Warto zaznaczyć również fakt, że ocet jabłkowy ma zbawienny wpływ na pracę jelit oraz ich prawidłową florę bakteryjną. 

Jak prawidłowo spożywać ocet jabłkowy?

Zastanawiasz się, czy pić ocet jabłkowy? Okazuje się, że po napój ten sięga również wiele zagranicznych gwiazd. Regularnie pijają go Victoria Beckham oraz siostry Kardashian. W jaki sposób pić go, aby był najlepszy dla naszego organizmu? Wystarczy dodać jedną lub dwie łyżki do 250 ml wody, a następnie wypić go przed śniadaniem. 

Kto nie powinien pic octu jabłkowego?

Istnieją pewne przeciwwskazania do stosowania octu jabłkowego. Ostrożnie powinny podchodzić do niego osoby cierpiące na nadkwaśność, zgagę oraz chorobę wrzodową, ponieważ może on dodatkowo podrażniać błonę śluzową przewodu pokarmowego. Warto pamiętać również o tym, że ocet jabłkowy może uszkadzać szkliwo zębów, dlatego nie należy go pić w wersji nierozcieńczonej. Jeżeli chcesz dodatkowo zadbać o zęby, wodę z octem jabłkowym możesz spożywać przez słomkę. 

Źródło: elle.pl, fit.poradnikzdrowie.pl, smaker.pl

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Prosta dieta rozgrzewająca organizm. Stosuj przy problemach z tarczycą, metabolizmem i krążeniem »

Sadzimy czosnek, ale nie każdy się do tego nadaje. Rozwiąż zagadkę i znajdź podmienioną główkę »

Jak zrobić panierkę do mięs, żeby nie wchłaniała dużo tłuszczu? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
10
15 min
6
Ciasta Ciasto drożdżowe.

Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.

Odsłon: 195

30 min
4
Ciasta Szarlotka (jabłecznik) na kruszonce

Niezwykle prosty i smakowity, dla nas rewelka, bo kocham wszelkie jabłkowe wy...

Odsłon: 29906

60 min
68

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0