Dlaczego to, co jesz podczas antybiotykoterapii ma znaczenie?
Niektóre produkty spożywcze mogą wchodzić w interakcje z antybiotykami, zmniejszając ich wchłanianie przez organizm lub nawet blokując działanie leku, podczas gdy inne mogą nasilać efekty uboczne, takie jak zaburzenia żołądkowo-jelitowe. Chociaż leki te mogą wyleczyć infekcję, mogą też naruszyć naturalną równowagę bakterii w twoim organizmie. Może to prowadzić do problemów żołądkowych, których wiele osób doświadcza podczas przyjmowania antybiotyków.
Żywność może zakłócać działanie antybiotyków
Nabiał i żywność bogata w wapń, czy to ser, mleko, śmietanka do kawy, jogurt czy masło, wapń zawarty w nabiale może stanowić problem. Tofu, jarmuż i nasiona chia również zawierają dużo wapnia. Kiedy spożywasz te produkty, leki mogą wiązać się z wapniem, co uniemożliwia jego wchłonięcie przez organizm. Spożywanie tych pokarmów powinno odbywać się co najmniej dwie godziny po przyjęciu antybiotyku i sześć godzin przed przyjęciem kolejnej dawki, więcej ciekawych porad na ogloszenia24m.pl.
Czy można jeść miód przy antybiotyku
Pokarmy o wysokiej zawartości kwasu - owoce cytrusowe i soki takie jak pomarańcza i grejpfrut, napoje gazowane, czekolada i produkty z pomidorów mają wysoką zawartość kwasu, co może zaburzyć wchłanianie leku.
Kofeina - niektóre antybiotyki mogą zwiększać działanie kofeiny. Antybiotyki mogą uniemożliwić Twojemu organizmowi metabolizowanie kofeiny, więc pozostaje ona w Twoim organizmie dłużej. Filiżanka kawy o poranku może prowadzić do zwiększenia moczopędnego działania kofeiny, zdenerwowania w ciągu dnia i nieprzespanej nocy. Podczas przyjmowania antybiotyków trzymaj się napojów bezkofeinowych, a także pij dużo wody, żeby zachować odpowiednie nawodnienie.
Alkohol - zwróć uwagę na obecność alkoholu w płynach do płukania jamy ustnej, lekach na kaszel lub środkach na przeziębienie i grypę. Spożywanie alkoholu podczas przyjmowania niektórych antybiotyków może powodować silne mdłości i wymioty, ból głowy i inne efekty uboczne.
Co jeść biorąc antybiotyk
Delektuj się zupami na bazie bulionu, w których smak nie jest uzależniony od śmietany, sera czy pomidorów. Zupy te często zawierają korzystne prebiotyki, takie jak czosnek, cebula, warzywa i fasola, które pomagają w rozwoju zdrowych bakterii.
Sfermentowane warzywa takie jak kiszona kapusta zawierają korzystne probiotyki, które wspomagają pracę jelit i mogą pomóc zniwelować niektóre z nieprzyjemnych skutków ubocznych antybiotyków. Jogurt i kefir również mogą być pomocne. Upewnij się, że produkty mleczne są podawane w odpowiednim odstępie czasu od antybiotyku.
Prawidłowe przyjmowanie antybiotyków
Zawsze postępuj zgodnie z instrukcjami podanymi na etykiecie leku. Zawsze kończ kurację, nawet jeśli zaczynasz się czuć lepiej. Nie oszczędzaj antybiotyków na inny czas. Niektórych antybiotyków nie należy łamać, kruszyć ani żuć, dlatego sprawdź etykietę. Jeśli masz problemy z połykaniem tabletek, powiedz o tym swojemu lekarzowi, który może omówić z Tobą inne możliwości.
Czego nie jeść przy braniu antybiotyku
Antybiotyki mogą mieć również wpływ na inne kolonie bakterii w twoim ciele. Możesz zachęcić zróżnicowaną populację pożytecznych bakterii do odrodzenia się i utrzymania zdrowia, traktując priorytetowo żywność zawierającą prebiotyki i probiotyki. Warto również ograniczyć cukier i przetworzone produkty przez kilka tygodni, ponieważ mogą one hamować rozwój zdrowych bakterii.
Artykuł sponsorowany