Najlepsze przepisy na ogórki

Sponsorowane

Czego nie jeść przy braniu antybiotyku

Trwa sezon wzmożonej liczby zachorowań, a przychodnie pękają w szwach. Antybiotyki mogą być potrzebne w przypadku wielu rodzajów infekcji bakteryjnych, ale to, co jesz podczas przyjmowania tych leków, może mieć wpływ na ich działanie i na to, czy poczujesz się lepiej.

Nabiał i żywność bogata w wapń, czy to ser, mleko, śmietanka do kawy, jogurt czy masło, wapń zawarty w nabiale może stanowić problem / materiały promocyjne

Dlaczego to, co jesz podczas antybiotykoterapii ma znaczenie?

Niektóre produkty spożywcze mogą wchodzić w interakcje z antybiotykami, zmniejszając ich wchłanianie przez organizm lub nawet blokując działanie leku, podczas gdy inne mogą nasilać efekty uboczne, takie jak zaburzenia żołądkowo-jelitowe. Chociaż leki te mogą wyleczyć infekcję, mogą też naruszyć naturalną równowagę bakterii w twoim organizmie. Może to prowadzić do problemów żołądkowych, których wiele osób doświadcza podczas przyjmowania antybiotyków.

Żywność może zakłócać działanie antybiotyków

Nabiał i żywność bogata w wapń, czy to ser, mleko, śmietanka do kawy, jogurt czy masło, wapń zawarty w nabiale może stanowić problem. Tofu, jarmuż i nasiona chia również zawierają dużo wapnia. Kiedy spożywasz te produkty, leki mogą wiązać się z wapniem, co uniemożliwia jego wchłonięcie przez organizm. Spożywanie tych pokarmów powinno odbywać się co najmniej dwie godziny po przyjęciu antybiotyku i sześć godzin przed przyjęciem kolejnej dawki, więcej ciekawych porad na ogloszenia24m.pl.

Czy można jeść miód przy antybiotyku

Pokarmy o wysokiej zawartości kwasu - owoce cytrusowe i soki takie jak pomarańcza i grejpfrut, napoje gazowane, czekolada i produkty z pomidorów mają wysoką zawartość kwasu, co może zaburzyć wchłanianie leku.

Kofeina - niektóre antybiotyki mogą zwiększać działanie kofeiny. Antybiotyki mogą uniemożliwić Twojemu organizmowi metabolizowanie kofeiny, więc pozostaje ona w Twoim organizmie dłużej. Filiżanka kawy o poranku może prowadzić do zwiększenia moczopędnego działania kofeiny, zdenerwowania w ciągu dnia i nieprzespanej nocy. Podczas przyjmowania antybiotyków trzymaj się napojów bezkofeinowych, a także pij dużo wody, żeby zachować odpowiednie nawodnienie.

Alkohol - zwróć uwagę na obecność alkoholu w płynach do płukania jamy ustnej, lekach na kaszel lub środkach na przeziębienie i grypę. Spożywanie alkoholu podczas przyjmowania niektórych antybiotyków może powodować silne mdłości i wymioty, ból głowy i inne efekty uboczne.

Co jeść biorąc antybiotyk

Delektuj się zupami na bazie bulionu, w których smak nie jest uzależniony od śmietany, sera czy pomidorów. Zupy te często zawierają korzystne prebiotyki, takie jak czosnek, cebula, warzywa i fasola, które pomagają w rozwoju zdrowych bakterii.

Sfermentowane warzywa takie jak kiszona kapusta zawierają korzystne probiotyki, które wspomagają pracę jelit i mogą pomóc zniwelować niektóre z nieprzyjemnych skutków ubocznych antybiotyków. Jogurt i kefir również mogą być pomocne. Upewnij się, że produkty mleczne są podawane w odpowiednim odstępie czasu od antybiotyku.

Prawidłowe przyjmowanie antybiotyków

Zawsze postępuj zgodnie z instrukcjami podanymi na etykiecie leku. Zawsze kończ kurację, nawet jeśli zaczynasz się czuć lepiej. Nie oszczędzaj antybiotyków na inny czas. Niektórych antybiotyków nie należy łamać, kruszyć ani żuć, dlatego sprawdź etykietę. Jeśli masz problemy z połykaniem tabletek, powiedz o tym swojemu lekarzowi, który może omówić z Tobą inne możliwości.

Czego nie jeść przy braniu antybiotyku

Antybiotyki mogą mieć również wpływ na inne kolonie bakterii w twoim ciele. Możesz zachęcić zróżnicowaną populację pożytecznych bakterii do odrodzenia się i utrzymania zdrowia, traktując priorytetowo żywność zawierającą prebiotyki i probiotyki. Warto również ograniczyć cukier i przetworzone produkty przez kilka tygodni, ponieważ mogą one hamować rozwój zdrowych bakterii.

Artykuł sponsorowany

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Napoje Dalgona coffe

Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...

Odsłon: 46

15 min
4
Desery Kawowa pianka na wodzie

Tylko dwa składniki i w 3 minuty powstaje pyszny krem na wodzie. Przepis ten...

Odsłon: 51

15 min
3
Dania główne Ryż z groszkiem i marchewką

Lekki i bardzo smaczny dodatek do mięs. Szybko się go przyrządza. Polecamy!

Odsłon: 666

15 min
5
Dania główne Krokiery z farszem drobiowym

Pyszne, chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku krokiety z pełnym smaku far...

Odsłon: 601

60 min
3

Polecane artykuły

Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

0
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

3