Spis treści:
- Porzeczkoagrest - słodki owoc
- Dlaczego warto jeść porzeczkoagrest?
- Porzeczkoagrest w kuchni - co z niego zrobić?
Porzeczkoagrest jest świetnym wyborem do różnorodnych przetworów owocowych. Można z nich przygotować wyśmienite dżemy i konfitury, ale również orzeźwiające soki, pyszne musy czy galaretki. Ich intensywny smak i wyjątkowe właściwości odżywcze sprawiają, że są niezastąpionym elementem diety.
Sprawdź także: 10 najlepszych sałatek z ogórków. Na zimę będą jak znalazł
Porzeczkoagrest - słodki owoc
Zaskakująco mało osób słyszało o tym krzewie. Krzyżówka porzeczki i agrestu, czyli porzeczkoagrest, to słodki owoc o właściwościach obu tych klasycznych owoców. Dla ogrodników jest szczególnie atrakcyjny ze względu na swoje obfite owocowanie. Z jednego krzewu można zebrać nawet 6 kg owoców.
Krzewy rosną do około 2 metrów wysokości. Porzeczkoagrest owocuje podczas lata, w lipcu i sierpniu, dając pyszne ciemne owoce. Na rynku są dostępne takie odmiany jak "Croma", o słodkich owocach (doskonałych do spożycia jako przekąska bez dodatków) oraz "Jona" które są kwaśniejsze (więc lepiej używać ich do przetworów).
Porzeczkoagrest jest łatwy w uprawie, więc jeżeli zaczynacie swoją przygodę z ogrodnictwem, ten owoc może być dobrym wyborem na początek. Jednak zalety tego owocu nie kończą się na tym, jak łatwo go uprawiać i zdobyć.
Dlaczego warto jeść porzeczkoagrest?
Porzeczkoagrest, jak wszystkie owoce, oprócz tego, że jest pyszny, ma w sobie również wiele potrzebnych nam do zdrowego życia składników odżywczych. Zawiera dużą ilość witaminy C, która wraz z polifenolami, terpenami i kwasami organicznymi działa jako naturalny przeciwutleniacz. Co za tym idzie, wspiera naszą skórę, chroniąc komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i opóźniając proces starzenia.
Owoce porzeczkoagrestu są niezwykle bogate w witaminy z grupy B, takie jak witamina B1, B2 czy B6. Witaminy z grupy B wpływają na nasze włosy i skórę, ale też na zmęczenie. Jednak to nie koniec. Dlaczego warto jeść porzeczkoagrest? Owoce te są niezwykle odżywcze, dostarczają również witamin A, E i K, które wspierają różne funkcje naszego organizmu, od wzmacniania odporności po poprawę wzroku i zdrowia skóry. Porzeczkoagrest jest również bogatym źródłem minerałów, takich jak potas, wapń, magnez, fosfor, miedź i cynk.
Jak widzicie, te owoce są niezwykle zdrowe, więc warto włączyć je do swojej diety. Są idealnym składnikiem różnorodnych przetworów owocowych, a także świetnie komponują się jako dodatek do deserów, sałatek czy musli. Jeżeli jednak nie macie czasu gotować, można je spożywać na surowo, ciesząc się intensywnym smakiem i korzyściami zdrowotnymi. Nie tylko urozmaicamy posiłki, ale też dbamy o swoje zdrowie na wielu poziomach, od wspierania układu immunologicznego po utrzymanie kondycji skóry.
Porzeczkoagrest w kuchni - co z niego zrobić?
Mało kto zna ten owoc, ale jeszcze mniej osób gotuje z tym smakołykiem. Ma on ciekawy słodko-kwaśny smak, więc pokażemy wam, jak wykorzystać porzeczkoagrest w kuchni. Co z niego zrobić, jak go przetworzyć i z czym łączyć, aby pysznie smakował.
Dżem porzeczkoagrestowy
Dżem z porzeczkoagrestu | Fot. 123RF/Picsel
Zaczynamy od dokładnego umycia kilograma porzeczkoagrestu. Owoce pozbawiamy ogonków i szypułek, a następnie zasypujemy je 300 gramami cukru. Jeśli chcecie, by dżem był słodszy, możecie użyć więcej cukru.
Całość powoli zagotowujemy, stale mieszając, aby cukier się rozpuścił. Gotujemy tak długo, aby owoce zaczęły pękać, oddawać sok i oczywiście gęstnieć. Co jakiś czas mieszajcie, by upewnić się, że nic nie przywiera do garnka. Gdy dżem będzie miał odpowiednią konsystencję, zróbcie test talerzyka. Odrobinę dżemu połóżcie na talerzu. Jeśli zastygnie, oznacza to, że jego konsystencja jest już idealna.
Teraz wystarczy tylko przełożyć gorący dżem do wyparzonych słoiczków, szczelnie je zakręcić i wystudzić powoli pod kocykiem, co zapewnia stopniowe ochłodzenie. Możemy także pasteryzować słoiczki, co przedłuży trwałość dżemu.
Muffiny z porzeczkoagrestem
Muffiny z porzeczkoagrestem to szybki i prosty deser | Fot. 123RF/Picsel
Na początek myjemy 200-300 g porzeczkoagrestu, a następnie usuwamy z owoców ogonki. W misce mieszamy 280 g białej mąki pszennej, 100 g razowej mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i 160 g cukru. W osobnym naczyniu roztrzepujemy 2 jajka. Do roztrzepanych jajek dodajemy 250 ml mleka oraz 100 g oleju i wszystko dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa. W suchych składnikach robimy dołek i wlewamy do niego mokre składniki. Wszystko mieszamy, aż do połączenia się składników, ale niezbyt dokładnie, żeby masa była lekko grudkowata.
Następnie wsypujemy przygotowany wcześniej porzeczkoagrest i delikatnie mieszamy, aby owoce równomiernie rozłożyły się w masie. Przygotowane ciasto przekładamy do natłuszczonych foremek, wypełniając je do 2/3 wysokości. Pieczemy w temperaturze 200°C przez około 20 minut, do momentu, aż babeczki nam wyrosną i przybiorą ładny rumiany kolor. Kiedy wyjmiemy babeczki z pieca, wstrzymajmy się przez dłuższą chwilę, zanim je wyciągniemy, aby nie naruszyć tekstury.
Ciasto z porzeczkoagrestem
Ciasto z porzeczkoagrestem nie jest zbyt słodkie | Fot.123RF/Picsel
Zaczynamy od pokrojenia 150 g margaryny w kostkę. Następnie bierzemy 150 g płatków owsianych i mielimy je na mąkę, co zapewni lepszą konsystencję ciasta. W dużej misce mieszamy 190 g mąki pszennej, 130 g brązowego cukru, 60 g białego cukru, zmielone płatki owsiane, 1/2 łyżeczki soli, 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia oraz 1/2 łyżeczki sody. Do tej mieszanki dodajemy przygotowaną wcześniej margarynę i zagniatamy, aż powstaną grudki.
Odłóżmy szklankę gotowego ciasta na bok, przyda się do posypania na wierzchu. Blaszkę o wymiarach 24 x 32 cm wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na nią większą część ciasta, lekko dociskając, aby równomiernie pokryło spód. Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 15 minut, po czym przestudzamy.
Przechodzimy do przygotowania nadzienia owocowego. 400 g porzeczkoagrestu myjemy i usuwamy ogonki. W małej miseczce mieszamy 30 g cukru (lub więcej, jeśli wolimy słodsze nadzienie) z 2 łyżkami mąki pszennej, a następnie dodajemy sok z połowy cytryny oraz 2 łyżki roztopionego i wystudzonego masła. Całość dokładnie łączymy, aż powstanie jednolita masa. Do tej mieszanki dodajemy przygotowany wcześniej porzeczkoagrest i delikatnie mieszamy, aby owoce równomiernie się pokryły.
Gotowe nadzienie owocowe wykładamy na przestudzony spód ciasta. Następnie posypujemy je odłożoną wcześniej kruszonką. Całość pieczemy przez 35-40 minut, aż kruszonka się zarumieni. Gotowe ciasto wyciągamy i czekamy, aż trochę ostygnie - zanim skosztujemy.
Oprócz tych przepisów możemy stworzyć naprawdę wiele z tym smakołykiem, nie bójcie się eksperymentować i dodawać porzeczkoagrest do swoich dań. Sałatki czy desery, a może nawet dania wytrawne. Odkrywajcie nowe smaki z porzeczkoagrestem.
Źródło: smaker.pl
Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Śniadanie latem robię w 2 minuty. Nie idzie w boczki, mam po nim wagon energii »
Hit wszystkich przyjęć, a ostatnio grilla. Przepis na sałatkę, która znika ze stołu pierwsza »
Zapomnij o Chmurce, teraz króluje księżniczka. To malinowe ciasto będzie hitem lata »