Najlepsze przepisy na dania z dyni

Czekolada i utrata wagi? To możliwe!

Wielu osobom dieta odchudzająca kojarzy się z restrykcjami, rezygnacją z ulubionego jedzenia, stresem i poczuciem winy. Jednak wcale nie musi tak być! Warto podejść do tego tematu z rozsądkiem i troską dla swojego organizmu. Nie musisz stosować wymyślnej diety – nawet jedząc czekoladę możesz zgubić kilogramy. Co więcej, okazuje się, że kakao wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej. Jak zatem zdrowo schudnąć i sprawić, że ten proces będzie nie tylko efektywny, ale i przyjemny?

Fot. 123RF/Picsel

Dążenie do przyjemności to według Mintela jeden z głównych trendów konsumenckich na rok 2022. Lockdown, praca zdalna, godziny spędzone przy biurku i niewychodzenie z domu wpłynęły na pogorszenie fizyczności wielu z nas. W tym roku, w codziennym życiu poszukujemy źródeł radości, a niewątpliwie jedzenie jest nim dla wielu osób. Dlatego przechodząc na dietę zadbaj o to, by była ona nie tylko efektywna, ale także przyjemna. Niech nie będzie dla Ciebie źródłem frustracji i złego samopoczucia. W dążeniu do wymarzonej sylwetki nie zapominaj, że Twoje ciało to Twój najlepszy przyjaciel, o którego powinnaś zadbać!

Wybieraj mądrze

W procesie odchudzania najważniejszy jest deficyt kaloryczny - dobrze obliczony pozwoli na bezpieczne gubienie zbędnych kilogramów w odpowiednim tempie oraz uniknięcie efektu jojo. W sieci znajdziesz darmowe kalkulatory, które pomogą Ci obliczyć Twoje dzienne zapotrzebowanie kaloryczne. W trosce o organizm i jego dobrą kondycję wybieraj pełnowartościowe, bogate w składniki mineralne i witaminy produkty oraz szukaj zdrowszych wersji ulubionych dań i przekąsek. Dieta nie oznacza całkowitego rezygnowania ze słodyczy - postaw jednak na te z czystym składem. Czekolada wysokiej jakości, z dużą zawartością kakao będzie doskonałym zamiennikiem popularnych łakoci ze sklepowych półek.
- Wybierając czekoladę zwróć uwagę na jakość tabliczki, jej skład i pochodzenie surowców. Oczywiście najzdrowsza będzie czekolada wytwarzana rzemieślniczymi metodami, o wysokiej zawartości kakao, zwłaszcza tzw. setka, w której składzie znajduje się 100 proc. masy kakaowej. Jest ona źródłem wielu składników mineralnych pozytywnie wpływających na organizm, tj. wapń, potas, fosfor czy cynk, a także błonnik, który wspomaga odchudzanie. Jest intensywna, głęboka w smaku, idealna dla koneserów. Jeśli do nich nie należysz, możesz postawić na równie wartościowe tabliczki z zawartością 70 proc. kakao. Możemy mówić, że czekolada jest zdrowa tylko wtedy, kiedy ma krótki skład, bez ulepszaczy, konserwantów i sztucznych dodatków. Jeśli zależy Ci na zgubieniu kilogramów, pamiętaj o umiarze - mówi Tomasz Sienkiewicz z Manufaktury Czekolady Chocolate Story, która zajmuje się wytwarzaniem czekolad bean-to-bar, od ziarna do tabliczki.

Kakao to zdrowie

Czy wiedziałaś o tym, że kakao zawarte w czekoladzie jest źródłem przeciwutleniaczy, zatem zapobiega starzeniu się komórek w organizmie? Co więcej, flawanole kakaowe chronią organizm przed insulinoopornością, która może prowadzić do cukrzycy typu II. Dodatkowo kakao ma pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, obniżając ciśnienie tętnicze krwi. Jest także istną bombą witaminową - zawiera ponad 300 różnych składników w tym magnez, żelazo, potas, wapń, fosfor i cynk czy witaminy z grupy B ! Ale to nie wszystko. Czekolada swoje odchudzające właściwości zawdzięcza teobrominie, która przyspiesza lipolizę komórkową i stymuluje termogenezę - co oznacza, że wspiera spalanie tkanki tłuszczowej i proces zmniejszania masy ciała. Ciekawostką jest to, że smak i zapach kakao prowadzi do zmniejszenia stężenia hormonu głodu, a tym samym hamuje apetyt.
- Dobrej jakości czekolada zawiera duże ilości błonnika odpowiedzialnego za uczucie sytości. Intensywny i głęboki smak prawdziwej, rzemieślniczej czekolady szybciej i na dłużej ugasi łaknienie na słodkości, a dzięki temu zjemy jej zdecydowanie mniej niż zwykłej sklepowej, od której często nie jesteśmy w stanie się oderwać. Jeśli ciemna czekolada jest dla Ciebie zbyt gorzka, a ograniczasz cukier, możesz wybrać tabliczkę, która nie ma go w składzie, np. słodzoną ksylitolem. Ten składnik posiada niski indeks glikemiczny, co oznacza, że w przeciwieństwie do tradycyjnych cukrów, nie powoduje nagłych wyrzutów insuliny do krwi. Jest też bardzo słodki, a stosunkowo mało kaloryczny - informuje Marcin Parzyszek z Manufaktury Czekolady Chocolate Story.

Opcje roślinne

W trosce o planetę, ale także o zdrowie, coraz więcej osób rezygnuje z nabiału. Na rynku bez problemu dostaniesz roślinne zamienniki mięsa, mleka czy sera, a także ulubionej mlecznej czekolady. To świetna opcja, jeśli nie wyobrażasz sobie dnia bez nawet malutkiej kosteczki rozpływającego się w ustach przysmaku!
- W składzie czekolady bezmlecznej, która smakiem i teksturą do złudzenia przypomina tradycyjne tabliczki, znajdziesz roślinne zamienniki mleka, które pochodzą z kokosa, owsa lub migdała. Są odpowiednie dla wegan, wegetarian, fleksitarian oraz dla osób, które ze względów zdrowotnych lub ideologicznych ograniczają nabiał w diecie. Dostępne są w różnych wariantach smakowych, z dodatkami owoców i orzechów, zatem każdy znajdzie coś dla siebie - dodaje Parzyszek.
Restrykcyjna dieta odchudzająca pełna wykluczeń to najprostsza droga do pogorszenia stanu zdrowia. Dzięki produktom dobrej jakości i pełnowartościowym posiłkom, możesz jeść smacznie i pozwalać sobie na małe przyjemności takie jak słodycze. Ważne, aby zachować balans. W obecnych czasach pełnych stresu i niepewności pamiętaj zarówno o swoim zdrowiu fizycznym, jak i psychicznym. Nawet na diecie możesz sięgnąć po kawałek czekolady, by uwolnić endorfiny i poprawić sobie nastrój! Nie bądź dla siebie zbyt surowa i zbyt wymagająca, a efekty nadejdą same.

Źródło: materiały prasowe

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Jesienna zupa czosnkowa

Fantastycznie rozgrzewająca i wyjątkowo intensywna w smaku jesienna zupa czos...

Odsłon: 4832

15 min
6
15 min
3
30 min
6
30 min
5

Polecane artykuły

Informacje Cukinia na trzy sposoby. Te pyszności mogą jeść nawet cukrzycy

Cukinia jest zdrowym i lekkostrawnym warzywem, w dodatku, co ważne dla cukrzyków, ma niski indeks glikemiczny, co czyni ją idealnym składnikiem dla...

0
Ewa gotuje Jesienna kuchnia Ewy Wachowicz. Nie zabrakło grzybów i rozgrzewającej zupy

Ewa Wachowicz w 519. odcinku kulinarnego programu "Ewa Gotuje" wprowadziła do swojej kuchni jesienne składniki. Nie mogło zabraknąć zupy kremu czy...

2
Informacje Zupa-krem, leczo, kotleciki. Sycące zupy i potrawy z dyni

Dynia to niekwestionowany symbol jesieni, a jej wszechstronność w kuchni pozwala na przygotowanie z niej wyjątkowo sycących i aromatycznych dań. Od...

12
Informacje Pyszne ciasta z gruszkami. Wybierz dobrą odmianę, zawsze się uda

Gruszki to doskonały wybór, jeśli szukacie owoców, które wzbogacą wasze wypieki o naturalną słodycz i delikatny aromat. Niezależnie od tego, czy pl...

2