Ciasta na Boże Narodzenie

Arbuz to jeden z najchętniej spożywanych owoców, zwłaszcza podczas letnich upałów. Nic dziwnego, doskonale nawadnia oraz posiada wiele cennych witamin i minerałów. Czy jednak można jeść arbuza z pestkami, czy raczej należy je wyrzucić?

Fot.123RF/Picsel

Co stanie się z organizmem, kiedy zjesz arbuza z pestkami? Czy wraz z połknięciem pestki możesz spodziewać się, że w brzuchu wyrośnie ci olbrzymi owoc? Oczywiście jest to mit, powtarzany często małym dzieciom. Być może dlatego, by nie zakrztusiły się nasionami podczas jedzenia arbuza. Tak naprawdę okazuje się, że pestki arbuza mają wiele właściwości prozdrowotnych.

Sprawdź także: Co jeść podczas upałów?

Jakie właściwości odżywcze mają pestki arbuza?

Arbuzy to pyszne, zdrowe i niskokaloryczne owoce. Ponadto pestki arbuza są bogate w magnez, który jest niezwykle istotny w codziennej diecie. Niedobór magnezu może skutkować rozdrażnieniem, wypadaniem włosów lub zbyt wysokim ciśnieniem. W ich składzie znajdziemy także:

  • żelazo – odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego i nerwowego,
  • cynk – niezbędny składnik wielu enzymów, uczestniczy w procesie biosyntezy białek, kwasów nukleinowych oraz czerwonych krwinek,
  • kwas foliowy – uczestniczy w syntezie DNA, korzystnie wpływa na płodność oraz jest niezwykle istotny dla kobiet w ciąży, w pierwszym okresie życia płodowego dziecka.

Ponadto są źródłem witamin z grupy B, które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz hormonalnego. Mają również właściwości przeciwnowotworowe oraz przeciwstarzeniowe, za sprawą zawartych w ich antyoksydantów. Pestki arbuza są również źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Pestki arbuza a zdrowie

Pestki arbuza są jadalne, co więcej w ich składzie znajdziemy szereg cennych właściwości odżywczych i leczniczych. Okazuje się, że działają przeciwzapalnie, przeciwbólowo i bakteriobójczo, mogą okazać się również pomocne przy leczeniu infekcji grzybiczych. Pestki arbuza wpływają korzystnie na układ oddechowy, krwionośny i pokarmowy. Powinny znaleźć się w diecie osób, które mają problemy z zaparciami.

Pyszne sposoby na pestki arbuza

Najprostszym sposobem na przemycenie pestek arbuza do naszej diety będzie spożywanie ich wraz ze świeżym owocem. Jednak niewiele osób wie, że pestki arbuza można poddać obróbce termicznej. Wystarczy porządnie je wysuszyć i wyłożyć na papier do pieczenia, a następnie piec przez pół godziny w piekarniku w temperaturze około 200 stopni. Aby nadać im więcej smaku, możesz dodać do nich sól oraz oliwę z oliwek. Świetnym sposobem będzie również uprażenie pestek arbuza na suchej patelni.



Zobacz także:

Jej kwiaty zachwycają zapachem. Jak uprawiać maciejkę? »

Szara pleśń na truskawkach: jak jej zapobiec? »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka ziemniaczana na kolację

Bardzo lubimy serwować na kolację różne sałatki. Szczególnymi względami cies...

Odsłon: 32

15 min
0
Sałatki Śledź po góralsku

Doskonała sałatka śledziowa. Możemy ją podać i w wigilię i następnego dnia, w...

Odsłon: 74

30 min
2
15 min
1

Polecane artykuły

Informacje Hamuje apetyt, zwiększa metabolizm. Cukrzycy powinni jeść regularnie

Czarna fasola to niezwykle wartościowy składnik diety, który doskonale wspiera zdrowie, szczególnie u osób z cukrzycą. Dzięki wysokiej zawartości b...

0
Informacje Jak dopasować dietę pudełkową do własnych potrzeb?

Coraz więcej osób decyduje się na catering dietetyczny, który pozwala połączyć zdrowe odżywianie z oszczędnością czasu.

0
Informacje Czekoladowe naleśniki z odżywką białkową

Poszukując inspiracji na pożywny, zdrowy, a jednocześnie pełnowartościowy posiłek, warto zapoznać się z przepisem na czekoladowe naleśniki z odżywk...

1
Informacje Nie tylko frytki, gofry i najlepsze na świecie czekoladki. Ciekawe potrawy kuchni belgijskiej

Belgia kojarzy ci się głównie z moules et frites? Nic w tym dziwnego – w końcu to jej narodowe danie. Wiedz jednak, że słynie ona również z wielu i...

6