Spis treści:
- Czy masło musi być przechowywane w lodówce?
- Jak właściwie przechowywać masło?
- Jakie masło jest najlepsze?
Zdarzyło ci się zostawić masło na blacie kuchennym na całą noc? Może zrobiłeś to celowo, żeby o poranku dało się je szybciej rozsmarować na kanapce? Okazuje się, że istnieje kilka prawidłowych sposobów na magazynowanie tego produktu spożywczego. Dowiedz się, jak właściwie przechowywać masło, aby zachowało świeżość jak najdłużej.
Czy masło musi być przechowywane w lodówce?
Większość osób intuicyjnie wkłada masło do chłodu, po prostu powielając zachowania swoich rodziców czy dziadków. Czy masło musi być przechowywane w lodówce? Jak każdy rodzaj nabiału, produkt wolniej się zepsuje, gdy będzie trzymany w chłodnej przestrzeni. Właśnie z tego powodu najczęściej trafia do lodówki, w której data jego przydatności wynosi ok. dwóch tygodni.
Masło ma wysoką zawartość tłuszczu, przekraczającą 80 proc., dzięki czemu jest tak gęste i łatwe do smarowania. Ze względu na niską zawartość wody, a znaczną tłuszczów - nie jest podatne na szybki rozwój groźnych bakterii, ale na jełczenie (zjełczałe tłuszcze są szkodliwe dla zdrowia).
Ciepło, światło i ekspozycja na tlen mogą przyspieszyć ten proces - wskazuje serwis healthline.com.
Jełczenie jest wynikiem utleniania kwasów tłuszczowych, a utlenianie tłuszczu zachodzi poprzez autooksydację. Właśnie dlatego, gdy masło schowane jest w lodówce, odcina mu się dostęp do światła, ciepła i tlenu, które przyspieszają psucie się produktu. Dlatego, choć nie jest to obowiązkowe, zaleca się, aby przechowywać masło w lodówce.
Jak właściwie przechowywać masło?
Masło można przechowywać na kilka sposobów:
- w zamrażarce - to najefektywniejsza metoda, jeżeli zależy ci na długotrwałej świeżości produktu (nawet ok. pół roku). Poporcjuj masło i schowaj w hermetycznym pojemniku lub torebce do zamrażania. Oznacz je właściwą datą i wyjmij w razie potrzeby. Wówczas umieść kawałek masła na całą noc w lodówce, aby przed użyciem zmiękło. To świetny sposób, jeśli jesz mało masła lub używasz go tylko od czasu do czasu, np. do wypieków,
- w lodówce - wiesz już, że to właściwy sposób na przechowywanie masła używanego na co dzień. Trzymaj je do dwóch tygodni lub do daty ważności (opisanej na etykiecie), najlepiej w oryginalnym, nieotwieranym opakowaniu lub w pojemniku na masło. Jeśli otworzyłeś oryginalne opakowanie, przenieś masło do hermetycznego pojemnika,
- w temperaturze pokojowej - jeśli używasz masła często, możesz zostawić je na blacie kuchennym, ale nie dłużej niż przez dwa dni. Co więcej, schowaj je w hermetycznym pojemniku, maselnicy lub kamionkowym garnku na masło, aby pozostało miękkie i łatwe do smarowania.
Pamiętaj, że światło, wyższa temperatura i ekspozycja na tlen powodują psucie się produktu. Ważne więc, aby masło znalazło się w zamkniętym opakowaniu (ale nie folii aluminiowej, bo ta przyspiesza jełczenie), najlepiej w zimnie i cieniu (z dala od kuchenki, parapetu, najlepiej w lodówce). Na blacie kuchennym pozostaw tylko drobną porcję, potrzebną kolejnego dnia, a pozostałą część kostki włóż do chłodu.
Jeśli masz wątpliwości, czy masło, które masz w domu, nadaje się do spożycia, w pierwszej kolejności warto poddać go ocenie własnych zmysłów. Zjełczałe masło ma nieprzyjemny zapach, to wina kwasu masłowego. Może mieć również zmienioną konsystencję. Sygnałem ostrzegawczym będzie również zmiana koloru na ciemniejszy. Oczywistym dowodem na to, że masło jest zepsute, będą również wszelkie ślady pleśni. Ostatecznym testem może być metoda dla odważnych, czyli spróbowanie masła - jeśli będzie miało kwaskowaty posmak to znak, że trzeba je wyrzucić.
Jakie masło jest najlepsze?
Wiesz już, jak właściwie przechowywać masło i które czynniki mogą przyspieszyć jego jełczenie. Teraz odkryj jeszcze, jak rozpoznać w sklepie, jakie masło jest najlepsze. To prawdziwe z pewnością na etykiecie nie będzie miało określeń typu „masełko”, „tłuszcz mleczny” czy „miks do smarowania”.
Warto również zapamiętać, że powinno zawierać co najmniej 82 proc. tłuszczu - koniecznie mlecznego (a nie np. roślinnego, pod którym może kryć się niebezpieczny dla zdrowia tłuszcz palmowy). Oryginalny produkt ma blady, niemalże biały kolor (a nie żółty) oraz charakterystyczny mleczny zapach. Po wyjęciu z lodówki masło będzie bardzo twarde i trudne do rozsmarowania. Pod wpływem nacisku skruszy się, a nie zgniecie.
Źródło: Smaker.pl, masterclass.com, marthastewart.com, healthline.com
Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Przycinanie aloesu - fachowy poradnik. Jak zebrać żel z przyciętego aloesu? »
Najgorszy, poza cukrem, dodatek do kawy. Sprzyja insulinooporności, obciąża trzustkę »
Pij codziennie przez 7 dni. Ten napój wymiecie pasożyty z jelit »