Spis treści:
Większość osób wie, że dieta roślinna jest zdrowa. Dostarcza organizmowi dużo witamin i minerałów, które są niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania. Tymczasem Ogród Botaniczny w Hamburgu już od 20 lat co roku wybiera najbardziej toksyczną roślinę. Czy warzywa mogą być więc trujące, skoro specjaliści polecają ich jedzenie?
Najbardziej toksyczna roślina 2024 roku
Konkurs na najbardziej trującą roślinę co roku, już od 2004 r., organizuje Botanische Sondergarten Wandsbek w Hamburgu. Internauci wybierają przedstawicieli z przygotowanej listy potencjalnie toksycznych roślin, a później odbywa się głosowanie.
W 2022 roku zwyciężył ziemniak, a w 2023 - pietruszka. Tym razem na pierwszym miejscu uplasowała się wisteria, którą często hoduje się w ogrodzie. Na drugim miejscu znalazło się jednak ulubione sezonowe warzywo Polaków - szparagi lekarskie. Dlaczego jest to jedna z najbardziej toksycznych roślin 2024 roku?
Okazuje się, że w dużym stopniu mogą one absorbować niebezpieczne dla zdrowia substancje. W Niemczech, podczas badań warzyw dostępnych w supermarketach, zaobserwowano w nich obecność m.in. pestycydów, chloranów i metali ciężkich (szczególnie kadmu). To związki, które - przyjmowane w większych dawkach - są rakotwórcze i szkodliwe dla układu oddechowego, wątroby oraz nerek.
Do objawów zatrucia się kadmem należą m.in. osłabienie, bóle i zawroty głowy, dreszcze podwyższona temperatura ciała, nudności i wymioty, pieczenie w klatce piersiowej czy kaszel.
Właściwości szparagów
Warto podkreślić, że wyniki plebiscytu wcale nie oznaczają, że należy przestać jeść szparagi. Najlepiej jednak wybierać je ze sprawdzonych źródeł i zachować różnorodną, zbilansowaną dietę roślinną.
Czy szparagi są zdrowe? Warzywa te kryją w sobie mnóstwo cennych substancji - są źródłem witaminy A, tych z grupy B, C, E, K, a także minerałów: magnezu, wapnia, potasu, żelaza, sodu, fosforu czy cynku. Mimo że w większości składają się z wody, szparagi są bardzo sycące, dzięki czemu świetnie sprawdzą się na diecie odchudzającej. Dodatkowo warzywa są niskokaloryczne, bo w 100 g znajduje się zaledwie 20 kcal. Zawierają też białko oraz błonnik pokarmowy, który świetnie wpływa na pracę jelit. W ich składzie są także cenne przeciwutleniacze.
Do właściwości szparagów należy wspieranie układu pokarmowego, w tym usprawnianie trawienia, eliminacja wzdęć i zaparć, a także dbałość o prawidłową mikroflorę jelitową. Ponadto są źródłem przeciwutleniaczy, dzięki czemu wspierają walkę organizmu ze szkodliwym działaniem wolnych rodników, działają przeciwnowotworowo, a także opóźniają procesy starzenia. Warto wspomnieć również o tym, że szparagi mają korzystny wpływ na układ immunologiczny, chronią organizm przed infekcjami.
Co więcej, warzywa te działają pozytywnie na pracę układu sercowo-naczyniowego, zmniejszają ryzyko wystąpienia cukrzycy i obniżają poziom cholesterolu we krwi. Mają właściwości moczopędne, dlatego oczyszczają organizm z toksyn. Zawarta w szparagach witamina K, wspiera prawidłową pracę układu krwionośnego oraz kostno-szkieletowego. Kompozycja witamin i minerałów wpływa z kolei korzystnie na kondycję skóry, a także pomaga wzmocnić włosy i paznokcie. Ponadto witamina A oraz beta-karoten dbają o zdrowie oczu, chroniąc je przed chorobami, np. zwyrodnieniem plamki żółtej.
Co więcej, ze względu na sporą zawartość żelaza, szparagi powinny znaleźć się w diecie osób borykających się z anemią. Co ciekawe, mówi się, że szparagi należą do afrodyzjaków. Polecane są również kobietom w ciąży, ponieważ zawierają sporo kwasu foliowego, który wpływa na prawidłowy rozwój dziecka.
Kto nie powinien jeść szparagów?
Niestety, istnieje pewna grupa ludzi, która nie powinna sięgać po szparagi, nawet gdy są wolne od szkodliwych substancji. Należą do niej między innymi osoby, które cierpią na dnę moczanową i kamienie nerkowe. Wynika to z faktu, że szparagi zawierają w sobie dużo puryn, które przyczyniają się do gromadzenia kwasu moczowego w organizmie. Prócz tego, na szparagi uważać powinny osoby, mające problemy z perystaltyką jelit, ponieważ w ich przypadku warzywa te mogą powodować wzdęcia.
Źródło: Smaker.pl, hamburg.de, wloclawek.naszemiasto.pl, polskiobserwator.de, e-zikoapteka.pl
Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Ustalono, o jakiej porze należy jeść śniadanie. Godzina kluczowa dla serca »
Tańsze niż specyfiki z apteki. Poznaj trzy najzdrowsze oleje do picia »
Co zrobić, gdy wilgoć jest w domu? Czym grozi wilgoć, ile kosztuje osuszenie? »