Spis treści:
- Święta bazylia (tulsi) - kuzynka bazylii ogrodowej
- Jakie właściwości ma święta bazylia?
- Co zrobić ze świętej bazylii?
- Święta bazylia - zastosowanie w kuchni
Bazylia ogrodowa to popularna w Polsce przyprawa, chętnie stosowana podczas gotowania. Tymczasem warto zainteresować się też jej kuzynką - święta bazylia to roślina o szeregu prozdrowotnych właściwości. Choć najlepiej pasuje do dań kuchni azjatyckiej, a nie włoskiej jak przy zwyczajnej odmianie, to jej smak z pewnością przypadnie ci do gustu. Co zrobić ze świętej bazylii i dlaczego warto ją jeść?
Sprawdź także: Pij rano zamiast kawy. Senność szybko mija, woda w organizmie się nie zbiera
Święta bazylia (tulsi) - kuzynka bazylii ogrodowej
Święta bazylia (Ocimum sanctum), znana też jako tulsi (co tłumaczy się jako „niezrównany”), to kuzynka bazylii ogrodowej. Stanowi część kultury hinduskiej, gdzie postrzegana jest jako roślina lecznicza, oczyszczająca czakry i poprawiająca funkcjonowanie całego organizmu. Jak już sama nazwa wskazuje, względem zwyczajnej odmiany, ta uznawana jest niemal za świętą.
Naturalnie wywodzi się z południowo-wschodniej Azji i zdecydowanie lepiej rozwija się w ciepłym klimacie. To niewysoki półkrzew o jadalnych zielonych liściach i fioletowych kwiatach, które wykorzystuje się w ziołolecznictwie i kuchni. Z wyglądu przypomina bazylię ogrodową, posiada równie przyjemny aromat i smak.
Jakie właściwości ma święta bazylia?
W hinduizmie tulsi traktowana jest jako najświętsze zioło, które regularnie wykorzystuje się do praktyk religijnych i duchowych - ma zapewniać czystość, przybliżać do bóstw i zmniejszać materialne pragnienia. Według tamtejszych wierzeń chroni też mieszkańców oraz dom, dlatego rośnie niemal w każdym ogródku lub na balkonie.
To również jedna z ważniejszych roślin dla indyjskiej ajurwedyjskiej medycyny naturalnej, choć doceniana jest także w medycynie zachodniej. Jakie właściwości ma święta bazylia? Przede wszystkim łagodzi stany zapalne i skórę po ukąszeniach owadów, działa antybakteryjnie i detoksykacyjnie oraz obniża poziom cholesterolu, ciśnienia i cukru. Usprawnia procesy trawienne i usuwa niestrawność czy uciążliwe zaparcia.
Tulsi pomoże również podczas infekcji. Wesprze układ odpornościowy, obniży gorączkę, wyeliminuje kaszel i złagodzi zapalenie oskrzeli. Świeże liście odkażają jamę ustną, odświeżając oddech. Do właściwości świętej bazylii zaliczyć można też uśmierzanie bólu głowy, poprawę jakości snu i redukowanie stresu. Roślina to silny przeciwutleniacz, który zahamuje starzenie się organizmu i pomoże zmniejszyć ryzyko wystąpienia wielu chorób cywilizacyjnych.
Co zrobić ze świętej bazylii?
Wszystkie części naziemne kuzynki bazylii ogrodowej są jadalne. To sprawia, że można ją wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Co zrobić ze świętej bazylii, żeby było zdrowo i pysznie? W aptece znajdziesz również suplementy oraz środki do higieny, które w składzie zawierają roślinę. W sklepach ze zdrową żywnością też olejek i wyciągi z tulsi, które możesz dodać do sałatki czy zupy.
Warto jednak hodować świeżą bazylię, żeby żuć surowe listki i odkażać w ten sposób jamę ustną. Poniżej znajdziesz inspirujące przepisy z tulsi w roli głównej - korzystaj z nich szczególnie podczas infekcji oraz problemów gastrycznych.
Napar ze świętej bazylii
Co zrobić ze świętej bazylii? Prozdrowotny napar, który możesz pić nawet codziennie. Pomoże przy przeziębieniu czy ociężałości po jedzeniu. Jak go przyrządzić? Weź kilka świeżych listków lub łyżeczkę suszonej tulsi i zalej 3/4 szklanki wrzątku. Parz pod przykryciem przez kolejne 10 minut, a następnie wypij. Jeśli boli cię gardło lub żołądek, możesz do szklanki dodać też odrobinę korzenia imbiru - to podkręci właściwości leczniczego naparu.
Pasta ze świętej bazylii
Jeśli zależy ci na redukcji stresu, walce z bezsennością lub zmniejszeniu dolegliwości ze strony płuc, postaw na pastę ze świętej bazylii. Przygotuj pół łyżeczki suszonej tulsi i wymieszaj z łyżką miodu. Możesz zamienić miód na łyżkę masła ghee, gdy zależy ci na wsparciu odporności. Taka pasta również będzie skuteczna. W obu przypadkach wystarczy, że mieszankę zjesz rano lub wieczorem.
Święta bazylia - zastosowanie w kuchni
Nie musisz się już zastanawiać, co zrobić z tulsi. Powinieneś jednak wiedzieć, że święta bazylia zastosowanie w kuchni może znaleźć nawet codziennie. Okazuje się, że choć ma właściwości pobudzające, nie są one na tyle silne, by w rozsądnych porcjach zaszkodzić organizmowi. Roślina cechuje się przyjemnym, ziołowo-miętowym i lekko słodkawym aromatem oraz łagodnym smakiem. To doskonała przyprawa do sałatek, dressingów czy dań kuchni azjatyckiej. Pamiętaj, że zarówno liście, jak i kwiaty są jadalne i można z nich przyrządzić też prozdrowotny syrop czy po prostu żuć dla odświeżenia oddechu.
Źródło: Smaker.pl, sekrety-zdrowia.org, apteka-melissa.pl
Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Ustalono, o jakiej porze należy jeść śniadanie. Godzina kluczowa dla serca »
Tańsze niż specyfiki z apteki. Poznaj trzy najzdrowsze oleje do picia »
Co zrobić, gdy wilgoć jest w domu? Czym grozi wilgoć, ile kosztuje osuszenie? »