Możesz dodać do zup, sałatek, ale najlepiej zrobić leczniczy ocet. Święta bazylia, przyprawa o wyjątkowym działaniu

Święta bazylia to kuzynka bazylii zwyczajnej, czyli najpopularniejszej przyprawy kuchennej. Jest równie pyszna i ma szereg prozdrowotnych właściwości, na które warto zwrócić uwagę. Dowiedz się, co zrobić ze świętej bazylii i jak stosować ją w kuchni.

Jakie właściwości ma święta bazylia? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Bazylia ogrodowa to popularna w Polsce przyprawa, chętnie stosowana podczas gotowania. Tymczasem warto zainteresować się też jej kuzynką - święta bazylia to roślina o szeregu prozdrowotnych właściwości. Choć najlepiej pasuje do dań kuchni azjatyckiej, a nie włoskiej jak przy zwyczajnej odmianie, to jej smak z pewnością przypadnie ci do gustu. Co zrobić ze świętej bazylii i dlaczego warto ją jeść?

Sprawdź także: Pij rano zamiast kawy. Senność szybko mija, woda w organizmie się nie zbiera

Święta bazylia (tulsi) - kuzynka bazylii ogrodowej

Święta bazylia (Ocimum sanctum), znana też jako tulsi (co tłumaczy się jako „niezrównany”), to kuzynka bazylii ogrodowej. Stanowi część kultury hinduskiej, gdzie postrzegana jest jako roślina lecznicza, oczyszczająca czakry i poprawiająca funkcjonowanie całego organizmu. Jak już sama nazwa wskazuje, względem zwyczajnej odmiany, ta uznawana jest niemal za świętą.

Naturalnie wywodzi się z południowo-wschodniej Azji i zdecydowanie lepiej rozwija się w ciepłym klimacie. To niewysoki półkrzew o jadalnych zielonych liściach i fioletowych kwiatach, które wykorzystuje się w ziołolecznictwie i kuchni. Z wyglądu przypomina bazylię ogrodową, posiada równie przyjemny aromat i smak. 

Jakie właściwości ma święta bazylia?

W hinduizmie tulsi traktowana jest jako najświętsze zioło, które regularnie wykorzystuje się do praktyk religijnych i duchowych - ma zapewniać czystość, przybliżać do bóstw i zmniejszać materialne pragnienia. Według tamtejszych wierzeń chroni też mieszkańców oraz dom, dlatego rośnie niemal w każdym ogródku lub na balkonie.

To również jedna z ważniejszych roślin dla indyjskiej ajurwedyjskiej medycyny naturalnej, choć doceniana jest także w medycynie zachodniej. Jakie właściwości ma święta bazylia? Przede wszystkim łagodzi stany zapalne i skórę po ukąszeniach owadów, działa antybakteryjnie i detoksykacyjnie oraz obniża poziom cholesterolu, ciśnienia i cukru. Usprawnia procesy trawienne i usuwa niestrawność czy uciążliwe zaparcia.

Tulsi pomoże również podczas infekcji. Wesprze układ odpornościowy, obniży gorączkę, wyeliminuje kaszel i złagodzi zapalenie oskrzeli. Świeże liście odkażają jamę ustną, odświeżając oddech. Do właściwości świętej bazylii zaliczyć można też uśmierzanie bólu głowy, poprawę jakości snu i redukowanie stresu. Roślina to silny przeciwutleniacz, który zahamuje starzenie się organizmu i pomoże zmniejszyć ryzyko wystąpienia wielu chorób cywilizacyjnych.

Co zrobić ze świętej bazylii?

Wszystkie części naziemne kuzynki bazylii ogrodowej są jadalne. To sprawia, że można ją wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Co zrobić ze świętej bazylii, żeby było zdrowo i pysznie? W aptece znajdziesz również suplementy oraz środki do higieny, które w składzie zawierają roślinę. W sklepach ze zdrową żywnością też olejek i wyciągi z tulsi, które możesz dodać do sałatki czy zupy.

Warto jednak hodować świeżą bazylię, żeby żuć surowe listki i odkażać w ten sposób jamę ustną. Poniżej znajdziesz inspirujące przepisy z tulsi w roli głównej - korzystaj z nich szczególnie podczas infekcji oraz problemów gastrycznych.

Napar ze świętej bazylii

Co zrobić ze świętej bazylii? Prozdrowotny napar, który możesz pić nawet codziennie. Pomoże przy przeziębieniu czy ociężałości po jedzeniu. Jak go przyrządzić? Weź kilka świeżych listków lub łyżeczkę suszonej tulsi i zalej 3/4 szklanki wrzątku. Parz pod przykryciem przez kolejne 10 minut, a następnie wypij. Jeśli boli cię gardło lub żołądek, możesz do szklanki dodać też odrobinę korzenia imbiru - to podkręci właściwości leczniczego naparu.

Pasta ze świętej bazylii

Jeśli zależy ci na redukcji stresu, walce z bezsennością lub zmniejszeniu dolegliwości ze strony płuc, postaw na pastę ze świętej bazylii. Przygotuj pół łyżeczki suszonej tulsi i wymieszaj z łyżką miodu. Możesz zamienić miód na łyżkę masła ghee, gdy zależy ci na wsparciu odporności. Taka pasta również będzie skuteczna. W obu przypadkach wystarczy, że mieszankę zjesz rano lub wieczorem.

Święta bazylia - zastosowanie w kuchni

Nie musisz się już zastanawiać, co zrobić z tulsi. Powinieneś jednak wiedzieć, że święta bazylia zastosowanie w kuchni może znaleźć nawet codziennie. Okazuje się, że choć ma właściwości pobudzające, nie są one na tyle silne, by w rozsądnych porcjach zaszkodzić organizmowi. Roślina cechuje się przyjemnym, ziołowo-miętowym i lekko słodkawym aromatem oraz łagodnym smakiem. To doskonała przyprawa do sałatek, dressingów czy dań kuchni azjatyckiej. Pamiętaj, że zarówno liście, jak i kwiaty są jadalne i można z nich przyrządzić też prozdrowotny syrop czy po prostu żuć dla odświeżenia oddechu.

Źródło: Smaker.pl, sekrety-zdrowia.org, apteka-melissa.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także: 

Ustalono, o jakiej porze należy jeść śniadanie. Godzina kluczowa dla serca »

Tańsze niż specyfiki z apteki. Poznaj trzy najzdrowsze oleje do picia »

Co zrobić, gdy wilgoć jest w domu? Czym grozi wilgoć, ile kosztuje osuszenie? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
8
Śniadania Mini omleciki z brokułem i marchewką

Dzisiaj bardzo smaczne, proste i szybkie jedzonko, są to mini omleciki z warz...

Odsłon: 199

15 min
15

Polecane artykuły

Informacje Warzywa w tej postaci mają najwięcej witamin i minerałów. Jedz je codziennie

W sklepach znajdziemy wiele rodzajów kiełków, najczęściej spotkać można te z rzodkiewki, słonecznika, brokułów, czy lucerny. Kryją w sobie moc wita...

0
Informacje Szparagi na 10 sposobów. Pieczone, gotowane, w sosach - najlepsze przepisy

Szparagi to warzywa cenione nie tylko za wyjątkowy smak, ale również bogactwo substancji odżywczych i mnogość zastosowań w kuchni. Możesz przyrządz...

0
Informacje Szczaw – ulubione warzywo naszych babć. Co można z niego zrobić?

Dla jednych szczaw to zwykły chwast, dla innych – smaczne i bardzo zdrowe warzywo. Pomaga przy obrzękach i dolegliwościach układu pokarmowego, spow...

1
Informacje Młoda kapusta z koperkiem Ewy Wachowicz. Jeden składnik robi robotę

Młode, wiosenne warzywa są zazwyczaj najsmaczniejsze, często kryje się w nich również więcej składników odżywczych. Podobnie jest w przypadku młode...

5