Spis treści:
- Czy można jeść cukinię na surowo?
- Jaka cukinia jest zdrowsza - surowa czy gotowana?
- Jakie właściwości ma surowa cukinia?
- Co można zrobić z surowej cukinii? Przepisy
Czy można jeść cukinię na surowo?
Cukinię zazwyczaj spożywamy po obróbce termicznej. Smażymy ją na patelni, pieczemy w piekarniku lub przygotowujemy z niej zaprawy. Okazuje się jednak, że cukinię z powodzeniem można jeść na surowo. Co więcej, nie trzeba jej nawet obierać. Do jedzenia na surowo najbardziej nadają się młode okazy z miękką skórką. Nie ma przy tym znaczenia, jaka to będzie odmiana cukinii. Warto ją włączyć do swojego menu, póki panuje sezon na to warzywo. Jest teraz tanie, a ma wiele cennych właściwości.
Jaka cukinia jest zdrowsza - surowa czy gotowana?
Jeśli mamy do wyboru cukinię surową lub smażoną to od razu wiadomo, że zdrowsza będzie ta surowa. Placki z cukinii są pyszne, ale wchłaniają dużo tłuszczu. Można nieco zredukować jego ilość, poprzez osączanie go na papierowym ręczniku.
![Smaker](https://assetssmaker.iplsc.com/images/logo-advert.png?v1)
Czy jednak zdrowsza jest cukinia surowa czy gotowana? To warzywo wśród wielu cennych składników zawiera też witaminy A, B i C. Wszystkie one są bardzo wrażliwe na wysokie temperatury. Zatem odpowiedź brzmi: surowa cukinia jest zdrowsza niż gotowana, bo ma więcej witamin.
Jakie właściwości ma surowa cukinia?
Cukinia przede wszystkim jest warzywem dietetycznym. W 100 g cukinii jest zaledwie 17 kalorii. Przy tym ma dużo błonnika, idealnie więc nadaje się dla osób dbających o linię.
Surowa cukinia ma też wiele właściwości zdrowotnych. Zawiera dużo witaminy A, mającej zbawienny wpływ na wzrok. Spore ilości witaminy C powodują, że wzmacnia odporność, a witaminy z grupy B wspierają układ nerwowy. Poza tym surowa cukinia zawiera żelazo, fosfor, wapń, sód, potas i jod. Polecana jest diabetykom, gdyż ma niski indeks glikemiczny.
Co można zrobić z surowej cukinii - przepisy
Surowa cukinia ma świeży, lekko orzechowy posmak. Można więc zwyczajnie pokroić ją w paski i zjadać z dipem. Można z niej również zrobić sałatkę, surówkę, chłodnik lub koktajl. Poniżej podajemy kilka przepisów dla inspiracji na dania z surowej cukinii:
Sałatka z surowej cukinii i pomidorów
Składniki:
- 1 cukinia;
- 2 pomidory;
- 1 cebula;
- 2 ząbki czosnku;
- 2 łyżki oliwa z oliwek;
- łyżeczka miodu;
- łyżeczka soku z limonki lub cytryny;
- przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie.
Młodą cukinię umyj i poszatkuj w plasterki lub paski. Pomidory pokrój, cebulę poszatkuj. Oliwę wymieszaj z miodem i sokiem z cytryny, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszaj składniki sałatki, zalej sosem, dodaj przyprawy do smaku. Do sałatki możesz dodać pokrojony w kostki ser feta.
Koktajl z surowej cukinii i pietruszki
Składniki:
- 1 cukinia;
- pęczek natki pietruszki;
- sok z połowy cytryny;
- łyżka miodu do smaku.
Wyciśnij sok z cukinii w sokowirówce, dodaj posiekaną lub zblendowaną pietruszkę, sok z cytryny oraz miód. Wypij od razu po przygotowaniu. Taki koktajl świetnie odtruwa organizm.
Chłodnik z surowej cukinii
Składniki:
- 1 cukinia;
- 3 ogórki małosolne;
- pęczek szczypiorku;
- pęczek koperku;
- 1 średnia cebula;
- 2 ząbki czosnku;
- 5 rzodkiewek;
- 2 szklanki kefiru lub maślanki.
Cukinię i ogórki zetrzyj na tarce. Cebulę, rzodkiewki, szczypiorek i koperek posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Wszystko wymieszaj w garnku z kefirem lub maślanką, dopraw solą i pieprzem. Chłodnik z surowej cukinii można podawać z grzankami, z kawałkami sera pleśniowego lub wędzonej ryby.
Surówka z cukinii i marchewki
Składniki:
- 1 cukinia;
- 1 marchewka;
- 1 jabłko;
- 1 łyżka majonezu;
- 1 łyżka soku z cytryny;
- 2 łyżki majonezu;
- 1 łyżeczka cukru;
- sól i pieprz do smaku.
Cukinię, marchew i jabłko zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj majonez, sok z cytryny, cukier, pieprz i sól. Wszystko razem wymieszaj i podaj jako surówkę do obiadu.
Opracowała: Anna Hutek
Zobacz także:
Ogórki nie chorują i szybciej rosną. Prosta receptura na zdrowe i twarde ogórki »
Zajadaj jak najczęściej. Nasyci, ułatwi odchudzanie i opanuje skoki cukru »
Piękny wygląd to niejedyna zaleta. Pyszna nalewka na serce i stany zapalne »