Dania jednogarnkowe

Trwa właśnie sezon na cukinię i możemy ją jeść do woli. Placki, cukinia faszerowana, z curry, w słoikach na zimę - wszystko to znamy. Ale czy można jeść cukinię na surowo? Sprawdzamy, jaka cukinia jest zdrowsza - surowa czy gotowana oraz co można zrobić z surowej cukinii.

Dlaczego warto jeść surową cukinię? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Czy można jeść cukinię na surowo? 

Cukinię zazwyczaj spożywamy po obróbce termicznej. Smażymy ją na patelni, pieczemy w piekarniku lub przygotowujemy z niej zaprawy. Okazuje się jednak, że cukinię z powodzeniem można jeść na surowo. Co więcej, nie trzeba jej nawet obierać. Do jedzenia na surowo najbardziej nadają się młode okazy z miękką skórką. Nie ma przy tym znaczenia, jaka to będzie odmiana cukinii. Warto ją włączyć do swojego menu, póki panuje sezon na to warzywo. Jest teraz tanie, a ma wiele cennych właściwości.  

Jaka cukinia jest zdrowsza - surowa czy gotowana? 

Jeśli mamy do wyboru cukinię surową lub smażoną to od razu wiadomo, że zdrowsza będzie ta surowa. Placki z cukinii są pyszne, ale wchłaniają dużo tłuszczu. Można nieco zredukować jego ilość, poprzez osączanie go na papierowym ręczniku.  

Czy jednak zdrowsza jest cukinia surowa czy gotowana? To warzywo wśród wielu cennych składników zawiera też witaminy A, B i C. Wszystkie one są bardzo wrażliwe na wysokie temperatury. Zatem odpowiedź brzmi: surowa cukinia jest zdrowsza niż gotowana, bo ma więcej witamin.  

Jakie właściwości ma surowa cukinia? 

Cukinia przede wszystkim jest warzywem dietetycznym. W 100 g cukinii jest zaledwie 17 kalorii. Przy tym ma dużo błonnika, idealnie więc nadaje się dla osób dbających o linię.  

Surowa cukinia ma też wiele właściwości zdrowotnych. Zawiera dużo witaminy A, mającej zbawienny wpływ na wzrok. Spore ilości witaminy C powodują, że wzmacnia odporność, a witaminy z grupy B wspierają układ nerwowy. Poza tym surowa cukinia zawiera żelazo, fosfor, wapń, sód, potas i jod. Polecana jest diabetykom, gdyż ma niski indeks glikemiczny.  

Co można zrobić z surowej cukinii - przepisy 

Surowa cukinia ma świeży, lekko orzechowy posmak. Można więc zwyczajnie pokroić ją w paski i zjadać z dipem. Można z niej również zrobić sałatkę, surówkę, chłodnik lub koktajl. Poniżej podajemy kilka przepisów dla inspiracji na dania z surowej cukinii:  

Sałatka z surowej cukinii i pomidorów  

Składniki: 

  • 1 cukinia; 
  • 2 pomidory; 
  • 1 cebula; 
  • 2 ząbki czosnku; 
  • 2 łyżki oliwa z oliwek;  
  • łyżeczka miodu; 
  • łyżeczka soku z limonki lub cytryny; 
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie.  

Młodą cukinię umyj i poszatkuj w plasterki lub paski. Pomidory pokrój, cebulę poszatkuj. Oliwę wymieszaj z miodem i sokiem z cytryny, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszaj składniki sałatki, zalej sosem, dodaj przyprawy do smaku. Do sałatki możesz dodać pokrojony w kostki ser feta.  

Koktajl z surowej cukinii i pietruszki 

Składniki: 

  • 1 cukinia; 
  • pęczek natki pietruszki; 
  • sok z połowy cytryny; 
  • łyżka miodu do smaku. 

Wyciśnij sok z cukinii w sokowirówce, dodaj posiekaną lub zblendowaną pietruszkę, sok z cytryny oraz miód. Wypij od razu po przygotowaniu. Taki koktajl świetnie odtruwa organizm.  

Chłodnik z surowej cukinii 

Składniki:  

  • 1 cukinia; 
  • 3 ogórki małosolne; 
  • pęczek szczypiorku; 
  • pęczek koperku; 
  • 1 średnia cebula; 
  • 2 ząbki czosnku; 
  • 5 rzodkiewek; 
  • 2 szklanki kefiru lub maślanki.  

Cukinię i ogórki zetrzyj na tarce. Cebulę, rzodkiewki, szczypiorek i koperek posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Wszystko wymieszaj w garnku z kefirem lub maślanką, dopraw solą i pieprzem. Chłodnik z surowej cukinii można podawać z grzankami, z kawałkami sera pleśniowego lub wędzonej ryby.   

Surówka z cukinii i marchewki 

Składniki:

  • 1 cukinia; 
  • 1 marchewka; 
  • 1 jabłko;
  • 1 łyżka majonezu; 
  • 1 łyżka soku z cytryny; 
  • 2 łyżki majonezu; 
  • 1 łyżeczka cukru; 
  • sól i pieprz do smaku.  

Cukinię, marchew i jabłko zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj majonez, sok z cytryny, cukier, pieprz i sól. Wszystko razem wymieszaj i podaj jako surówkę do obiadu.  

 

Opracowała: Anna Hutek

Zobacz także:

Ogórki nie chorują i szybciej rosną. Prosta receptura na zdrowe i twarde ogórki »

Zajadaj jak najczęściej. Nasyci, ułatwi odchudzanie i opanuje skoki cukru »

Piękny wygląd to niejedyna zaleta. Pyszna nalewka na serce i stany zapalne »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Ciasteczka owsiane korzenne

Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...

Odsłon: 416

30 min
6
Zupy Zupa z mięsem mielonym

Ta zupa z mielonym mięsem to prawdziwy hit dla całej rodziny – sycąca, aromat...

Odsłon: 1003

30 min
1
30 min
27
Ciasta Noc w Paryżu

Szukasz wyjątkowego deseru, który zachwyci twoich gości? Mamy dla Ciebie prze...

Odsłon: 16152

60 min
22
15 min
5
Dodatki Jak ugotować jajka bez gotowania.

W ten sposób ugotowane jajka nie będą mieć zielonkawej obwódki na żółtku, no...

Odsłon: 371

15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Mało znana, przez co jest niedoceniana. Kasza owsiana - właściwości i przepisy

Większość z nas kojarzy owies głównie z płatkami owsianymi, które trafiają na nasze stoły m.in. w formie owsianki czy zdrowych przekąsek. Tymczasem...

0
Ewa gotuje Ewa Wachowicz zaskakuje. Co zrobiła z klasycznymi daniami?

Ewa Wachowicz zabrała się za przyrządzanie absolutnych klasyków - kapuśniaka, golonki i sernika. Nie kierowała się jednak tradycyjnymi przepisami i...

1
Informacje Obiad na 2 dni. Propozycje szybkich dań dla zapracowanych

Obiad na dwa dni to idealne rozwiązanie dla tych, którzy chcą zaoszczędzić czas i energię w codziennej rutynie. Przygotowując posiłek na kilka dni,...

6
Informacje Cztery skuteczne sposoby, dzięki którym ograniczysz marnowanie żywności

Marnowanie żywności to problem wielowymiarowy. Można spojrzeć na niego z perspektywy społecznej – gdy mnóstwo ludzi na świecie głoduje, część wyrzu...

0