Unoszenie w wodzie

Jedną z bardziej popularnych metod jest sprawdzenie unoszenia się jajka na wodzie. O co chodzi? Weź naczynie, np. większą szklankę lub mały garnuszek, i umieść w nim jajko (musi leżeć poziomo i nie dotykać żadnej ze ścianek). Zalej wodą i zobacz, czy jajko się unosi. Gdy leży nieruchomo - jest dobre, a jeżeli zacznie się delikatnie unosić, prawdopodobnie nie jest już najświeższe. Jeśli jednak się obróci i następnie wypłynie na powierzchnię wody, to z pewnością jest zepsute i nie warto go jeść.

Położenie żółtka

Inna metoda mówi, że po ugotowaniu jajka można sprawdzić ułożenie żółtka względem białka. Jeśli znajduje się idealnie w środku i jest otoczone białkiem, to mamy do czynienia ze świeżym jajkiem. Jeśli natomiast żółtko niemal opiera się o skorupkę, to może świadczyć to o starości produktu spożywczego. Warto więc wtedy sprawdzić dodatkowo zapach jajka - jeśli jest adekwatny, to można jeszcze je zjeść.