Konkurs: sałatki i surówki

Czy można jeść rzodkiewkę przy chorej wątrobie?

Rzodkiewka to jedna z ulubionych nowalijek Polaków. Zajadamy się nią już pod koniec marca, choć najlepiej smakuje w maju, czerwcu i lipcu. Jest niskokaloryczna i bardzo uniwersalna w kuchni. Czy każdy może ją jednak spożywać? Dowiedz się, czy można jeść rzodkiewkę przy chorej wątrobie.

Fot.123RF/Picsel

Rzodkiewka określana jest jako królowa nowalijek. Nic dziwnego, pojawia się na wiosnę i pięknie ozdabia talerz. Pasuje zarówno do sałatek, jak i kanapek czy zup. To warzywo, które wykorzystasz w kuchni do naprawdę wielu posiłków.

Rzodkiewka znana jest też ze swojej niskiej kaloryczności. 100 gramów korzenia zawiera zaledwie 16 kcal! Dostarcza organizmowi niezbędnych witamin (w tym C i B6) i mikroelementów (magnez, potas czy sód). To cenne źródło błonnika i przeciwutleniaczy. 

Rzodkiewkę powinny jeść osoby z problemami ze strony układu trawienia, osłabione (z kruchymi paznokciami lub łamiącymi się włosami), będące na diecie oraz chorujące na nadciśnienie. Czy są jakieś przeciwwskazania? Czy można jeść rzodkiewkę, mając problemy z wątrobą? Dowiedz się.

Czy można jeść rzodkiewkę przy chorej wątrobie?

Masz chorą wątrobę i nie wiesz, czy powinieneś sięgać po tę nowalijkę? Bądź spokojny! Rzodkiewki to świetne warzywo dla wszystkich, którzy borykają się z problemami z wątrobą. Występuje tylko jeden wyjątek! Jeśli zmagasz się z zapaleniem wątroby, unikaj rzodkiewki. Z powodu dużej zawartości olejków gorczycowych i kwasów organicznych, nowalijka jest rośliną lekko trującą i mogłaby obciążyć organ.

W większości przypadków rzodkiewka pomaga jednak utrzymać wątrobę w dobrej kondycji (usuwa z krwi wszystkie toksyny). Jeśli chorujesz na żółtaczkę, spożywana rzodkiewka pomoże wręcz obniżyć poziom bilirubiny. Dlatego właśnie rzodkiewka jest wskazana przy chorej wątrobie. 

Kto nie powinien jeść rzodkiewki?

Skoro chorujący na wątrobę powinni jeść rzodkiewkę, to czy są jakieś przeciwwskazania do jej spożywania? Oprócz cierpiących na zapalenie wątroby, niestety rzodkiewki nie mogą jeść też: osoby z chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy, z problemami z trzustką, zespołem jelita wrażliwego i nieżytem jelit. Powinni na nią uważać też wszyscy alergicy - rzodkiewka zawiera kwas salicylowy, który może łatwo uczulać.

Zobacz także:

Nalewka z rabarbaru: Przepis i zalety stosowania »

Malinotruskawka - japoński owoc dla smakoszy. Poznaj zasady uprawy »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
1
30 min
4
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Dodatki Chleb orkiszowy z cebulą

Prosty chleb do zrobienia przez każdego ale smak jest bardzo wysublimowany.

Odsłon: 93

>60 min
1
Przetwory Lubczyk, czyli prawdziwe maggi:-)

Niebywałe,jak w ciągu miesiąca u sąsiadki wyrosły ma prawie 1 metr okazałe k...

Odsłon: 1081

30 min
8

Polecane artykuły

Informacje Najpopularniejsze przepisy czerwca

Przekonaj się, które dania okazały się najchętniej wyszukiwane na przełomie wiosny i lata. Oto 10 najpopularniejszych przepisów naszych użytkownikó...

2
Informacje Jak wykorzystać resztki mięsa z rosołu? Sposoby na tani i szybki obiad!

Zastanawiasz się, jak wykorzystać resztki mięsa z rosołu? Możliwości jest naprawdę dużo! Kotlety, pasty, pyzy czy sałatki to tylko kilka z wielu op...

0
Informacje Jak wykorzystać ciasto francuskie, które zalega ci w lodówce? Oto 6 niezawodnych pomysłów!

Ciasto francuskie to bardzo uniwersalny składnik, który doskonale komponuje się zarówno ze słodkimi, jak i wytrawnymi dodatkami. Jak wykorzystać ci...

1
Informacje Jak upiec karkówkę? Te rady sprawią, że będzie miękka i soczysta

Karkówka to jedno z ulubionych mięsnych dań Polaków. Karczek może być przygotowywany na grillu, w marynacie lub bez. Świetnie będzie także smakować...

2