Ciasta na Boże Narodzenie

Rzodkiewka to jedna z ulubionych nowalijek Polaków. Zajadamy się nią już pod koniec marca, choć najlepiej smakuje w maju, czerwcu i lipcu. Jest niskokaloryczna i bardzo uniwersalna w kuchni. Czy każdy może ją jednak spożywać? Dowiedz się, czy można jeść rzodkiewkę przy chorej wątrobie.

Fot.123RF/Picsel

Rzodkiewka określana jest jako królowa nowalijek. Nic dziwnego, pojawia się na wiosnę i pięknie ozdabia talerz. Pasuje zarówno do sałatek, jak i kanapek czy zup. To warzywo, które wykorzystasz w kuchni do naprawdę wielu posiłków.

Rzodkiewka znana jest też ze swojej niskiej kaloryczności. 100 gramów korzenia zawiera zaledwie 16 kcal! Dostarcza organizmowi niezbędnych witamin (w tym C i B6) i mikroelementów (magnez, potas czy sód). To cenne źródło błonnika i przeciwutleniaczy. 

Rzodkiewkę powinny jeść osoby z problemami ze strony układu trawienia, osłabione (z kruchymi paznokciami lub łamiącymi się włosami), będące na diecie oraz chorujące na nadciśnienie. Czy są jakieś przeciwwskazania? Czy można jeść rzodkiewkę, mając problemy z wątrobą? Dowiedz się.

Czy można jeść rzodkiewkę przy chorej wątrobie?

Masz chorą wątrobę i nie wiesz, czy powinieneś sięgać po tę nowalijkę? Bądź spokojny! Rzodkiewki to świetne warzywo dla wszystkich, którzy borykają się z problemami z wątrobą. Występuje tylko jeden wyjątek! Jeśli zmagasz się z zapaleniem wątroby, unikaj rzodkiewki. Z powodu dużej zawartości olejków gorczycowych i kwasów organicznych, nowalijka jest rośliną lekko trującą i mogłaby obciążyć organ.

W większości przypadków rzodkiewka pomaga jednak utrzymać wątrobę w dobrej kondycji (usuwa z krwi wszystkie toksyny). Jeśli chorujesz na żółtaczkę, spożywana rzodkiewka pomoże wręcz obniżyć poziom bilirubiny. Dlatego właśnie rzodkiewka jest wskazana przy chorej wątrobie. 

Kto nie powinien jeść rzodkiewki?

Skoro chorujący na wątrobę powinni jeść rzodkiewkę, to czy są jakieś przeciwwskazania do jej spożywania? Oprócz cierpiących na zapalenie wątroby, niestety rzodkiewki nie mogą jeść też: osoby z chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy, z problemami z trzustką, zespołem jelita wrażliwego i nieżytem jelit. Powinni na nią uważać też wszyscy alergicy - rzodkiewka zawiera kwas salicylowy, który może łatwo uczulać.

Zobacz także:

Nalewka z rabarbaru: Przepis i zalety stosowania »

Malinotruskawka - japoński owoc dla smakoszy. Poznaj zasady uprawy »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Piernik w 5 minut

Pyszny i puszysty piernik który przygotujesz bez użycia miksera w 5 minut . P...

Odsłon: 42

15 min
1
30 min
7

Polecane artykuły

Informacje Mus jabłkowy – do czego wykorzystać w kuchni? Zrób własny według najlepszego przepisu

To przysmak, który wielu osobom przywołuje czasy dzieciństwa. Skutecznie zaspokaja on ochotę na słodką przekąskę, a do tego świetnie nadaje się jak...

2
Informacje Ewa Wachowicz gotuje z siostrami ADiHD. Pyszne i proste przepisy z najnowszego odcinka

Ewa Wachowicz nawet z pozornie zwykłych produktów potrafi wyczarować wyjątkowo pyszne potrawy. W 528. odcinku programu "Ewa gotuje" wspólnie z sios...

5
Informacje Najgorsze gatunki ryb. Mają w sobie toksyczne substancje

Ryby uznawane są za jeden z najbardziej wartościowych pokarmów, do których mamy dostęp. Warto jednak mieć świadomość, że niektóre z nich wywierają...

4
Informacje Najlepsze zupy na odchudzanie. Metabolizm przyspieszy, apetyt będzie mniejszy

Skutecznym sposobem, który pomoże wesprzeć proces odchudzania, jest sięgnięcie po zupy. Dostarczają mnóstwa warzyw, doskonale sycą, są lekkostrawne...

16