Czy można jeść ziemniaki, które puściły pędy?

Ziemniaki, które przechowujemy w kuchni przez dłuższy czas, powoli zaczynają kiełkować. Wiele osób zastanawia się, czy można jeść ziemniaki, które puściły pędy? Niektórzy tylko je odcinają przed spożyciem warzywa, a inni - od razu wyrzucają cały produkt do kosza. Dowiedz się, kto ma rację.

Gdy ziemniaki kiełkują, rośnie w nich stężenie niebezpiecznej substancji. Czy można więc jeść ziemniaki, które puściły pędy? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Pewnie tobie również zdarza się tak, że na promocji kupujesz większą porcję ziemniaków, bo przecież na pewno uda się je wykorzystać w kuchni. Wkrótce jednak wychodzi na to, że zalegają one w spiżarni i jakoś nigdy nie masz okazji do ich zjedzenia. Gdy przetrzymasz te warzywa dłużej, mogą one zarówno zgnić, jak i - wręcz przeciwnie - wypuścić kiełki. Przekonaj się, czy można jeść ziemniaki, które puściły pędy. Okazuje się, że może to wpłynąć na zdrowie.

Sprawdź także: Jak przyrządzić młode ziemniaki?

Czy można jeść ziemniaki, które puściły pędy?

Glikoalkaloidy (solanina i chakonina) to substancje naturalnie występujące w ziemniakach. Spożywane w niewielkiej ilości nie zagrożą zdrowiu, jednak gdy do organizmu człowieka dostanie się ich wyższe stężenie, mogą wywołać niepożądane skutki. 

Podczas kiełkowania ziemniaków wzrasta w nich właśnie zawartość glikoalkaloidów, co może wywołać niepokojące objawy. Do najczęstszych należą m.in. przyspieszony puls, gorączka, ból głowy, niskie ciśnienie krwi, dezorientacja. W niektórych przypadkach, gdy dawka substancji przekracza normę, może dojść nawet do śmierci. 

Czy można jeść ziemniaki, które puściły pędy? Nie jest to zalecane. Glikoalkaloidy skupiają się w okolicy kiełków i oczek ziemniaka. Niektórzy wykrawają ok. centymetr bulwy pod pędem lub oczkiem, pozbywając się podtruwających substancji. Nie jest to jednak w pełni bezpieczne i nigdy nie mamy pewności, czy pozbyliśmy się wystarczającej dawki glikoalkaloidów.

Gdy jednak warzywo zmieni kolor na zielony, to oznaka, że zawiera już naprawdę dużą dawkę solaniny i chakoniny, niebezpieczną dla zdrowia. Takiego ziemniaka należy wyrzucić. 

Jak zapobiegać kiełkowaniu ziemniaków?

Skoro wiesz już, że nie powinno się jeść kartofli, które puściły pędy, sprawdź jeszcze, jak zapobiegać kiełkowaniu ziemniaków. Oczywiście będzie to zależało przede wszystkim od sposobu przechowywania warzyw. Aby powstrzymać je od rozwoju, należy trzymać produkty w chłodnym (ok. 15 stopni, ale nie więcej niż 20 stopni Celsjusza), ciemnym i suchym miejscu. Ziemniaki puszczają pędy w sprzyjających warunkach, czyli wilgoci, nasłonecznienia i ciepła.

Jak jeszcze zapobiegać kiełkowaniu ziemniaków? Warto pamiętać, żeby zapewnić im dostęp do powietrza - nie przechowywać ich w plastikowych workach lub pojemnikach, tylko raczej papierowych opakowaniach. Opisane warunki, w których po zakupieniu będą trzymane produkty, spowodują, że ich termin przydatności z pewnością się wydłuży. 



Zobacz także:

Jak zrobić pyszną jajecznicę? Poznaj niezawodny trik

Szczaw - co warto o nim wiedzieć?

Dodaj do herbaty lub rosołu. Leczy stany zapalne, koi nerwy, wspomaga trawienie i sen »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Kotlety mielone

Szybki , prosty i smaczny obiad , jakim są kotlety mielone . Myślę że jest to...

Odsłon: 272

30 min
7
15 min
9

Przepis dnia

Śniadania Racuchy z borówką

Pyszne śniadanie polecam i gwarantuję, że będziecie bardzo często wracać do t...

Odsłon: 444

60 min
6
15 min
8

Polecane artykuły

Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0
Informacje 5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podp...

0