Ziemniaki, które przechowujemy w kuchni przez dłuższy czas, powoli zaczynają kiełkować. Wiele osób zastanawia się, czy można jeść ziemniaki, które puściły pędy? Niektórzy tylko je odcinają przed spożyciem warzywa, a inni - od razu wyrzucają cały produkt do kosza. Dowiedz się, kto ma rację.

Gdy ziemniaki kiełkują, rośnie w nich stężenie niebezpiecznej substancji. Czy można więc jeść ziemniaki, które puściły pędy? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Pewnie tobie również zdarza się tak, że na promocji kupujesz większą porcję ziemniaków, bo przecież na pewno uda się je wykorzystać w kuchni. Wkrótce jednak wychodzi na to, że zalegają one w spiżarni i jakoś nigdy nie masz okazji do ich zjedzenia. Gdy przetrzymasz te warzywa dłużej, mogą one zarówno zgnić, jak i - wręcz przeciwnie - wypuścić kiełki. Przekonaj się, czy można jeść ziemniaki, które puściły pędy. Okazuje się, że może to wpłynąć na zdrowie.

Sprawdź także: Jak przyrządzić młode ziemniaki?

Czy można jeść ziemniaki, które puściły pędy?

Glikoalkaloidy (solanina i chakonina) to substancje naturalnie występujące w ziemniakach. Spożywane w niewielkiej ilości nie zagrożą zdrowiu, jednak gdy do organizmu człowieka dostanie się ich wyższe stężenie, mogą wywołać niepożądane skutki. 

Podczas kiełkowania ziemniaków wzrasta w nich właśnie zawartość glikoalkaloidów, co może wywołać niepokojące objawy. Do najczęstszych należą m.in. przyspieszony puls, gorączka, ból głowy, niskie ciśnienie krwi, dezorientacja. W niektórych przypadkach, gdy dawka substancji przekracza normę, może dojść nawet do śmierci. 

Czy można jeść ziemniaki, które puściły pędy? Nie jest to zalecane. Glikoalkaloidy skupiają się w okolicy kiełków i oczek ziemniaka. Niektórzy wykrawają ok. centymetr bulwy pod pędem lub oczkiem, pozbywając się podtruwających substancji. Nie jest to jednak w pełni bezpieczne i nigdy nie mamy pewności, czy pozbyliśmy się wystarczającej dawki glikoalkaloidów.

Gdy jednak warzywo zmieni kolor na zielony, to oznaka, że zawiera już naprawdę dużą dawkę solaniny i chakoniny, niebezpieczną dla zdrowia. Takiego ziemniaka należy wyrzucić. 

Jak zapobiegać kiełkowaniu ziemniaków?

Skoro wiesz już, że nie powinno się jeść kartofli, które puściły pędy, sprawdź jeszcze, jak zapobiegać kiełkowaniu ziemniaków. Oczywiście będzie to zależało przede wszystkim od sposobu przechowywania warzyw. Aby powstrzymać je od rozwoju, należy trzymać produkty w chłodnym (ok. 15 stopni, ale nie więcej niż 20 stopni Celsjusza), ciemnym i suchym miejscu. Ziemniaki puszczają pędy w sprzyjających warunkach, czyli wilgoci, nasłonecznienia i ciepła.

Jak jeszcze zapobiegać kiełkowaniu ziemniaków? Warto pamiętać, żeby zapewnić im dostęp do powietrza - nie przechowywać ich w plastikowych workach lub pojemnikach, tylko raczej papierowych opakowaniach. Opisane warunki, w których po zakupieniu będą trzymane produkty, spowodują, że ich termin przydatności z pewnością się wydłuży. 



Zobacz także:

Jak zrobić pyszną jajecznicę? Poznaj niezawodny trik

Szczaw - co warto o nim wiedzieć?

Dodaj do herbaty lub rosołu. Leczy stany zapalne, koi nerwy, wspomaga trawienie i sen »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto czekoladowe w 5 minut

Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...

Odsłon: 19476

15 min
25
Ciasta Delicjusz – ciasto

Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...

Odsłon: 9527

>60 min
24
60 min
4
Dania główne Kremowe risotto z bobem

Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...

Odsłon: 4090

15 min
12
Ciasta Ciasto jogurtowe z owocami

Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...

Odsłon: 701

15 min
4