Czy obtaczać śliwki do ciasta? Ten przepis na śliwkowe ciasto zrobił furorę w sieci!

Sezon na śliwki trwa od sierpnia do końca września, dlatego jest to doskonały moment, żeby przygotować ciasto ze śliwkami. Tu pojawia się jednak pytanie, czy obtaczać śliwki do ciasta? Jedni posypują je mąką, inni bułką tartą. Czy taki zabieg jest potrzebny i czy warto go stosować? Zobacz, jak przygotować ciasto ze śliwkami, które pokochali internauci.

Fot.123RF/Picsel

Śliwki są nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Zawierają wiele cennych witamin i minerałów, np. witaminę C, A, E, witaminy z grupy B, a także magnez, potas, wapń i żelazo. Są cennym źródłem błonnika, dlatego polecane są w przypadku zaparć oraz problemów z układem trawiennym. Co więcej, śliwki pozwalają obniżyć poziom „złego cholesterolu”, a także zapobiegają miażdżycy.

Świetnie sprawdzą się zarówno na surowo, w przetworach, jak i w deserach czy wypiekach. Czy jednak wiesz, jak przygotować śliwki do ciasta? Dlaczego niektóre gospodynie obtaczają śliwki do ciasta w mące?

Sprawdź także: Najlepsze ciasta ze śliwkami. Top 13 prostych i tanich przepisów!

Śliwki do ciasta, czy obtaczać je w mące

Chyba każdej gospodyni przydarzył się kiedyś wypadek przy pracy. Ciasto zamiast lekkie i puszyste wyszło rozmięknięte i opadnięte lub, co gorsza, upiekło się z zakalcem. Takie przykre sytuacje zdarzają się najczęściej, kiedy do ciasta używamy owoców. Aby tego uniknąć, warto stosować się do kilku prostych zasad.

Podczas przygotowywania ciasta ze śliwkami, czasem poleca się obtoczyć je w mące. Szczególnie gdy używamy wyjątkowo soczystych owoców. Do obtaczania śliwek można użyć: mąki pszennej, mąki ziemniaczanej, a nawet w wiórkach kokosowych. Niektórzy używają również bułki tartej, jednak jest to rzadziej stosowana metoda.

Przyczyną zakalca może być również użycie zbyt dużej ilości owoców, co sprawi, że ciasto będzie ciężkie i nie wyrośnie. Dodatkowo warto pamiętać o tym, by przed przygotowaniem domowych wypieków wyciągnąć wszystkie składniki z lodówki. Pokojowa temperatura pozwoli nam uzyskać pyszne i puszyste ciasto. Kolejną wartą zapamiętania wskazówką będzie dokładne trzymanie się proporcji zawartej w przepisie na ciasto oraz zastosowanie odpowiedniej temperatury i czasu pieczenia.

Jak zrobić ciasto ze śliwkami, które zawsze wychodzi?

Warto pamiętać również o skutecznym zabiegu, dzięki któremu ciasto ze śliwkami powinno wyjść bez zakalca. Kiedy układasz połówki śliwek na cieście, pamiętaj, by kłaść skórką do dołu. W tej sposób miąższ owoców nie sprawi, że ciasto namoknie sokiem, tylko ładnie się wysuszy. Na takich wypiekach z owocami świetnie zaprezentuje się, np. cukier puder. Taką metodę na śliwki do ciasta wykorzystała kulinarna tiktokera. Jej przepis na ciasto ze śliwkami zrobił prawdziwą furorę w sieci. Z filmikiem zapoznało się kilkaset tysięcy internautów.

Zobacz: Prosty przepis na ciasto ze śliwkami z Tik-Toka

Zobacz także:

Kiedy i czym pryskać śliwkę na robaki i inne choroby? » 

Śliwka mirabelka wraca do łask. Poznaj jej właściwości zdrowotne i zastosowanie w kuchni »

Włóż skórkę z cytryny do zamrażalki. Efekty cię zaskoczą! »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 126

wszystkie
10
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 62

15 min
4
30 min
35

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2