Śliwki są nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Zawierają wiele cennych witamin i minerałów, np. witaminę C, A, E, witaminy z grupy B, a także magnez, potas, wapń i żelazo. Są cennym źródłem błonnika, dlatego polecane są w przypadku zaparć oraz problemów z układem trawiennym. Co więcej, śliwki pozwalają obniżyć poziom „złego cholesterolu”, a także zapobiegają miażdżycy.
Świetnie sprawdzą się zarówno na surowo, w przetworach, jak i w deserach czy wypiekach. Czy jednak wiesz, jak przygotować śliwki do ciasta? Dlaczego niektóre gospodynie obtaczają śliwki do ciasta w mące?

Sprawdź także: Najlepsze ciasta ze śliwkami. Top 13 prostych i tanich przepisów!
Śliwki do ciasta, czy obtaczać je w mące
Chyba każdej gospodyni przydarzył się kiedyś wypadek przy pracy. Ciasto zamiast lekkie i puszyste wyszło rozmięknięte i opadnięte lub, co gorsza, upiekło się z zakalcem. Takie przykre sytuacje zdarzają się najczęściej, kiedy do ciasta używamy owoców. Aby tego uniknąć, warto stosować się do kilku prostych zasad.
Podczas przygotowywania ciasta ze śliwkami, czasem poleca się obtoczyć je w mące. Szczególnie gdy używamy wyjątkowo soczystych owoców. Do obtaczania śliwek można użyć: mąki pszennej, mąki ziemniaczanej, a nawet w wiórkach kokosowych. Niektórzy używają również bułki tartej, jednak jest to rzadziej stosowana metoda.
Przyczyną zakalca może być również użycie zbyt dużej ilości owoców, co sprawi, że ciasto będzie ciężkie i nie wyrośnie. Dodatkowo warto pamiętać o tym, by przed przygotowaniem domowych wypieków wyciągnąć wszystkie składniki z lodówki. Pokojowa temperatura pozwoli nam uzyskać pyszne i puszyste ciasto. Kolejną wartą zapamiętania wskazówką będzie dokładne trzymanie się proporcji zawartej w przepisie na ciasto oraz zastosowanie odpowiedniej temperatury i czasu pieczenia.
Jak zrobić ciasto ze śliwkami, które zawsze wychodzi?
Warto pamiętać również o skutecznym zabiegu, dzięki któremu ciasto ze śliwkami powinno wyjść bez zakalca. Kiedy układasz połówki śliwek na cieście, pamiętaj, by kłaść skórką do dołu. W tej sposób miąższ owoców nie sprawi, że ciasto namoknie sokiem, tylko ładnie się wysuszy. Na takich wypiekach z owocami świetnie zaprezentuje się, np. cukier puder. Taką metodę na śliwki do ciasta wykorzystała kulinarna tiktokera. Jej przepis na ciasto ze śliwkami zrobił prawdziwą furorę w sieci. Z filmikiem zapoznało się kilkaset tysięcy internautów.
Zobacz: Prosty przepis na ciasto ze śliwkami z Tik-Toka
Zobacz także:
Kiedy i czym pryskać śliwkę na robaki i inne choroby? »
Śliwka mirabelka wraca do łask. Poznaj jej właściwości zdrowotne i zastosowanie w kuchni »
Włóż skórkę z cytryny do zamrażalki. Efekty cię zaskoczą! »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »
Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »