Czy pomidory można mrozić? Przeczytaj nasz poradnik, zanim wrzucisz je do zamrażalnika

Słodkie, dojrzałe, czerwone pomidory to dary lata, z których w sezonie powinniśmy korzystać do woli. Ci szczęśliwcy, którzy hodują je w swoich ogrodach nieraz mogą mieć problemy ze zjadaniem ich na bieżąco. Tu pojawia się pytanie, czy pomidory można mrozić? W poniższym artykule znajdziesz odpowiedzi na te i inne pytania.

Czy pomidory nadają się do mrożenia? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Pomidory są niezwykle zdrowe, zawierają mnóstwo cennych składników odżywczych. Znajdziesz w nich witaminę A, te z grupy B, C, E, i K, a także szereg minerałów, takich jak: potas, cynk, fosfor, fluoru, magnez, miedź, jod, żelazo, wapń, mangan czy sód. Spożywanie pomidorów pomaga obniżyć wysoki poziom "złego" cholesterolu, zapobiega miażdżycy, a także pomaga regulować ciśnienie krwi. Pomidory mają także mnóstwo witaminy C, dzięki czemu wspierają odporność oraz mają działanie przeciwutleniające. Zawarty w nich likopen chroni skórę przed szkodliwym promieniowaniem UV, działa przeciwzapalnie oraz antyoksydacyjne. Oczywiście najlepiej spożywać pomidory, kiedy są świeże, jednak, czy można je również mrozić? 

Sprawdź także: Oręż do walki z wysokim cukrem i nadprogramowymi kilogramami. Jak zrobić domowy sok z jagód?

Czy pomidory można mrozić?

Z reguły zaleca się, aby nie mrozić warzyw i owoców, które w swoim składzie zawierają dużo wody. Zasada ta powinna dotyczyć również pomidorów, które mają jej ok. 90 proc. Okazuje się jednak, że odpowiednio przechowywane, nadają się do mrożenia. 

Jak mrozić pomidory? Najlepiej robić to w całości, wystarczy je umyć, osuszyć, pozbyć się szypułek, włożyć do specjalnych woreczków lub pojemników, a następnie włożyć do zamrażalnika. Pamiętaj o zachowaniu przestrzeni pomiędzy poszczególnymi sztukami, aby się ze sobą nie zmroziły. 

Do mrożenia najbardziej nadają się mniejsze lub średnie sztuki, wybieraj gatunki mięsiste, o twardej skórce, które nie zawierają zbyt dużo wody. Małe pomidorki koktajlowe, daktylowe lub papryczkowe, również możesz wrzucić do zamrażalnika. 

Jak wykorzystać zamrożone pomidory?

Warto jednak pamiętać, że tak "zakonserwowane" owoce, nie będą nadawać się do zrobienia sałatki lub do położenia na kanapce. Najlepiej sprawdzą się do przygotowania sosu, na przykład do spaghetti, możesz dodać je także do warzywnego gulaszu. Doskonale smakować będą również w klasycznej pomidorówce lub pomidorowej zupie krem. Aby rozmrozić pomidory, wystarczy umieścić je w naczyniu i zalać ciepłą wodą. 

Źródła: zywienie.medonet.pl, 

Autor: Anna Hutek

Zobacz także:

Trujące sobowtóry grzybów. Jak rozpoznać i gdzie szukać grzybów w lesie? »

Tak organizm „woła” o wodę. Objawy, które zwiastują odwodnienie »

Przestań trzeć ziemniaki na placki. Zastąp je tym warzywem »

Genialny sposób na błyskawiczne mycie kurek. Internauci oszaleli z zachwytu »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Torcik z opłatkiem Barbie

Torcik przygotowałam dla mojej 6 letniej wnusi Magdaleny. Torcik bardzo pros...

Odsłon: 158

>60 min
9
60 min
16
30 min
25
30 min
5

Polecane artykuły

Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

2
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

6
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

2
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

26