„Szczęścia, pomyślności, a przede wszystkim zdrowia" - takie życzenia nie raz powtarzamy sobie w czasie świąt. Dbając o najbliższe nam osoby, z uwagą przygotowujemy każdy szczegół wigilijnej wieczerzy. Dekorujemy dom, wyjmujemy najlepszą zastawę oraz z pieczołowitością doprawiamy wszystkie dania. Zastanawialiście się kiedyś nad tym, dlaczego o tej porze roku tak często używamy niektórych przypraw? Goździki, cynamon czy kardamon stały się niemal oficjalnymi przyprawami Bożego Narodzenia. Dlaczego? Powodem są nie tylko ich walory smakowe oraz aromat, te przyprawy mają naprawdę magiczną moc i mogą sprawić, że nasze świąteczne życzenia się spełnią. Przynajmniej te, dotyczące zdrowia.
1. Kardamon
Jest to nieco zapomniana przyprawa, która ma naprawdę magiczną moc. Uwodzicielski aromat kardamonu przewija się m.in. w przyprawie do piernika, jednak warto również wykorzystać go do innych dań. Koniecznie włączcie go do swojej diety, jeżeli chcecie w łatwy sposób pozbyć się toksyn z organizmu. Lecznicze właściwości tej przyprawy docenili już starożytni, którzy zalecali spożywanie jej w przypadku zaburzeń układu pokarmowego, zatruć oraz przeziębień. Warto również pamiętać, że olejki eteryczne zawarte w kardamonie wykazują także działanie antyoksydacyjne, czyli przeciwdziałające szkodliwemu oddziaływaniu wolnych rodników.
Pobierz bezpłatny e-book ze świątecznymi przepisami. Kliknij!
Kliknij prawym przyciskiem myszy i zaznacz "Zapisz element docelowy jako...", aby zapisać e-booka na dysku.
Zimą nic tak nie stawia na nogi i nie rozgrzewa jak herbata imbirowa. Jeśli chcesz zadbać o swoich bliskich w okresie częstych zachorowań na grypę i przeziębienia, upewnij się, że w twojej spiżarni znajduje się spory zapas imbiru. Badania naukowców dowiodły, iż najwięcej korzyści dla naszego organizmu może przynieść spożywanie świeżego imbiru. Jednak także jego sproszkowana wersja ma bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Imbir możemy stosować jako naturalny antybiotyk. Ponadto, przyprawa ta pomoże nam uporać się z uciążliwymi bólami głowy, rozdrażnieniem, problemami z koncentracją oraz trudnościami trawiennymi. Warto również wiedzieć, że imbir uznaje się za naturalny spalacz tłuszczu - co z pewnością przyda się po świątecznym biesiadowaniu.
Pobierz bezpłatny e-book ze świątecznymi przepisami. Kliknij!
Kliknij prawym przyciskiem myszy i zaznacz "Zapisz element docelowy jako...", aby zapisać e-booka na dysku.
Ta przyprawa dodaje smaku wielu, tradycyjnym daniom. W kuchni staropolskiej była wykorzystywana powszechnie, jednak z czasem nieco o niej zapomnieliśmy. Na szczęście dzisiaj gałka muszkatołowa znów wraca do łask. Warto mieć ją pod ręką, gdyż jej właściwości są naprawdę zaskakujące. Gałka muszkatołowa ma działanie antydepresyjne i antyoksydacyjne. Przyprawa ta zwalcza wolne rodniki, które mogą uszkadzać DNA oraz wywołują wiele poważnych chorób. Co ciekawe, gałkę muszkatołową uważa się również za bardzo silny i skuteczny afrodyzjak.
Pobierz bezpłatny e-book ze świątecznymi przepisami. Kliknij!
Kliknij prawym przyciskiem myszy i zaznacz "Zapisz element docelowy jako...", aby zapisać e-booka na dysku.
Trudno o bardziej świąteczną przyprawę niż cynamon. Dodajemy go do piernika, czy też grzanego wina oraz dekorujemy nim bożonarodzeniowe stroiki. Jego aromat nieodzownie przywodzi na myśl przyjemne, zimowe wieczory. Jednak mało kto wie, iż oprócz walorów smakowych, cynamon ma silne działanie antyseptyczne, bakteriobójcze i grzybobójcze. Wspomaga procesy trawienne, pomaga w utracie kilogramów. Już pół łyżeczki cynamonu dziennie, może zatrzymać pociąg do słodyczy oraz nadać poczucie sytości. W ten sposób unikniemy przejadania się oraz nagłych ataków głodu
Pobierz bezpłatny e-book ze świątecznymi przepisami. Kliknij!
Kliknij prawym przyciskiem myszy i zaznacz "Zapisz element docelowy jako...", aby zapisać e-booka na dysku.
Ta przyprawa, podobnie jak np. cynamon, jest nieodzownym elementem mieszanki do piernika. Goździki bardzo często wykorzystuje się w daniach wytrawnych - dodajemy je do dań z dziczyzny oraz szpikujemy nimi świąteczną szynkę. Doceniamy ich egzotyczny, lekko pikantny aromat. Po goździki warto jednak sięgać nie tylko ze względu na smak, ale i właściwości lecznicze. Garbniki obecne w olejku goździkowym mają silne działanie antygrzybiczne i antybakteryjne. Co ciekawe, medycyna naturalna poleca stosowanie goździków w przypadku bólu głowy lub zębów. Naukowcy dowiedli również, iż zaledwie kilka gramów goździków dziennie pomoże obniżyć poziom cholesterolu.
Pobierz bezpłatny e-book ze świątecznymi przepisami. Kliknij!
Kliknij prawym przyciskiem myszy i zaznacz "Zapisz element docelowy jako...", aby zapisać e-booka na dysku.