Daje uczucie sytości, pomaga pozbyć się tłuszczu z brzucha i obniżyć „zły” cholesterol. Jak stosować olej MCT?

Nie każdy wie, co to jest olej MCT. Tymczasem staje się coraz bardziej popularny, bo chętnie używają go sportowcy i osoby, które planują zrzucić kilka kilogramów. Dowiedz się, jakie ma właściwości, jak go stosować i do czego można dodać olej MCT w codziennej diecie.

Co to jest olej MCT? Wchłania się szybciej niż pozostałe tłuszcze, ale obniża cholesterol | Fot. Canva Pro

Spis treści:

Wielokrotnie słyszy się, że każdy z nas potrzebuje zbilansowanej diety, składającej się zarówno z cukrów i białka, jak i z tłuszczów. Czym są kwasy tłuszczowe, którym z nich jest olej MCT i do czego można dodać ten suplement, aby wzmocnił organizm? 

Sprawdź także: Owsianka w wersji turbo - reguluje trawienie i pomaga zrzucić oponkę z brzucha

Czym są kwasy tłuszczowe?

Kwasy tłuszczowe występują zarówno jako składniki tłuszczów, jak i wolne kwasy tłuszczowe. W przemyśle spożywczym są wykorzystywane do produkcji m.in. masła, olejów, smalcu czy margaryny. Pełnią jednak ważniejszą funkcję, dostarczając ludziom energii (oraz kumulując jej zapas), niezbędnej do zapewnienia prawidłowych procesów w organizmie. Są przechowywane pod postacią trójglicerydów w tkance tłuszczowej.

Kwasy tłuszczowe mogą być nasycone (np. kwas masłowy, stearynowy, arachidowy) lub nienasycone (np. kwas linolowy, omega-3 i omega-6). Pierwsze z nich oraz jednonienasycone kwasy tłuszczowe omega-9 są produkowane przez organizm człowieka (jak cholesterol). Natomiast niezbędne kwasy nienasycone nie są wytwarzane przez ludzi i muszą być dostarczane wraz z pożywieniem jako niezbędne do utrzymania pracy organów.

Co to jest olej MCT?

Olej MCT to tłuszcz nasycony średniołańcuchowy, który określa się suplementem diety. Jego nazwa MCT pochodzi właśnie od jego typu - Medium Chain Triglicerydes (co w dosłownym tłumaczeniu oznacza trójglicerydy o średniej długości łańcucha). Najczęściej jego źródłem jest olej kokosowy

Wchłaniane oleju MCT przez organizm przebiega znacznie szybciej niż innych tłuszczów nasyconych, ponieważ trafia on bezpośrednio do komórek nabłonka jelitowego, skąd przebiega transport do wątroby, gdzie następuje trawienie. Wskazuje się, że olej MCT nie podnosi poziomu cholesterolu i nie zwiększa ryzyka wystąpienia chorób serca.

Jakie właściwości ma olej MCT?

Wiesz już, co to jest olej MCT, ale czy domyślasz się, kto najchętniej po niego sięga? Najczęściej są to sportowcy i osoby, które przeszły na dietę odchudzającą lub ketogeniczną. Dlaczego akurat one? Wynika to z właściwości, jakie ma olej MCT.

Przede wszystkim produkt jest źródłem szybkiej i prostej do przyswojenia energii, co przydaje się szczególnie wszystkim aktywnym sportowcom. Dla osób, które postanowiły wypróbować dietę ketogeniczną, olej MCT to świetny sposób na sprawniejsze przejście w tzw. ketozę (stan, w którym ciało pobiera energię z tłuszczów, a nie cukrów) - jest łatwo przekształcany w ciała ketonowe. Do właściwości oleju MCT należy też zaliczyć działanie przeciwgrzybicze i wspieranie układu odpornościowego.

Jakie właściwości ma olej MCT? Zwiększa uczucie sytości, hamuje apetyt i przyspiesza metabolizm - dlatego chętnie korzystają z niego również wszyscy na diecie redukcyjnej. Co więcej, zwiększa on wrażliwość tkanek na działanie insuliny i obniża zbyt wysoki poziom cholesterolu. To szczególnie cenne informacje dla diabetyków i w profilaktyce choroby miażdżycowej. 

Jak stosować olej MCT?

Nie ma uniwersalnych wskazówek co do tego, jak stosować olej MCT. Źródła naukowe podają wartości od pięciu do siedemdziesięciu gramów dziennie. Jeśli pierwszy raz będziesz próbować tego suplementu diety, warto odpowiednio przygotować organizm, aby czerpał z wszystkich właściwości oleju MCT. Jak to zrobić? Przez kilka pierwszych dni nie stosuj go więcej niż łyżkę dziennie. Po tygodniu zwiększ porcję do dwóch łyżek i obserwuj, czy nie wystąpią u ciebie żadne przykre dolegliwości. Zapamiętaj jednak, aby nie przekroczyć porcji pięciu łyżek oleju MCT dziennie.

Olej MCT - przeciwwskazania

Choć właściwości oleju MCT służą sportowcom, czy osobom na dietach, nie wszyscy mogą go przyjmować. Kto nie powinien stosować oleju MCT? Przeciwwskazania to: uczulenie lub nadwrażliwość na substancje zawarte w suplemencie oraz delikatny i podrażniony układ pokarmowy.

Olej MCT - skutki uboczne

Wszyscy, którzy wiedzą, jak stosować olej MCT, nie przyjmują go więcej, niż jest to wskazane na opakowaniu przez producenta lub podane w badaniach naukowych. Jeśli jednak wykorzystasz większą dawkę lub nie przyzwyczaisz organizmu do suplementu, najpewniej dotkną cię skutki uboczne. Olej MCT wypity w nadmiarze może powodować nudności, biegunkę, bóle brzucha i problemy gastryczne (wzdęcia, bóle jelitowe). 

Do czego można dodać olej MCT?

Planujesz wypróbować ten suplement diety, ale nie wiesz, do czego można dodać olej MCT? W codziennym jadłospisie świetnie sprawdzi się zarówno jako składnik sałatek, jak i koktajli. Możesz go również stosować do wypieków, zamiennie z olejem kokosowym. Co więcej, dodaj go do domowego majonezu, aby smakował jeszcze lepiej. 

Najpopularniejszym napojem, do którego można dodać olej MCT, jest jednak kawa kuloodporna, czyli tzw. bulletproof coffee. Jest chętnie używana w diecie ketogenicznej, która wykorzystuje produkty wysokotłuszczowe oraz ogranicza ilość spożywanych węglowodanów.

Źródła: farmacja.cm.uj.edu.pl, medonet.pl, medme.pl, drnatural.pl, poradnikzdrowie.pl, mybionic.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Organizm wysyła te znaki, gdy jest odwodniony. Spójrz na język i brzuch »

Przetwory, które wytrzymają całą zimę. Jak je przygotować? »

Oto dodatek inny niż wszystkie. Keczup z cukinii nie ma w sobie równych »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
36
>60 min
2
Przetwory Domowe kostki maggi z lubczyku

Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...

Odsłon: 305

30 min
10
60 min
10
Przekąski Galareta z żeberek wieprzowych

Galaretę z wieprzowiny robi się przeważnie z nóżek lub golonek, ale nie każdy...

Odsłon: 790

30 min
26

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2