Dania jednogarnkowe

Połączenie płatków owsianych i kefiru jest nie tylko smaczne, ale też zbawienne dla zdrowia. Dlaczego? Bo reguluje trawienie, pomaga w odchudzaniu i chroni przed infekcjami. To zaledwie kilka z właściwości tej sycącej przekąski. Jak przygotować owsiankę na kefirze?

Dlaczego warto łączyć płatki owsiane z kefirem? Nabiał korzystnie wpływa na właściwości płatków | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Miłośnicy zdrowych, ale też sycących śniadań powinni zainteresować się owsianką na kefirze, która świetnie odchudza i korzystnie wpływa na pracę całego organizmu. Jak przygotować takie danie? To nic skomplikowanego - wymaga dwóch wspomnianych produktów oraz kilku dodatków, takich jak owoce czy bakalie. Odkryj, dlaczego warto łączyć płatki owsiane z kefirem i przygotuj apetyczną i pyszną przekąskę.

Sprawdź także: Owsianka przestaje być zdrowa, traci na wartości. Jeden błąd wystarczy, by ją zepsuć

Jakie właściwości mają płatki owsiane?

Jedząc rano owsiankę, nawet nie zdajesz sobie sprawy z tego, ile wartościowych składników odżywczych dostarczasz swojemu organizmowi. Jakie właściwości mają płatki owsiane? Wpływają całościowo na ludzkie ciało, usprawniając jego funkcjonowanie. Właśnie dlatego zostały uznane za żywność funkcjonalną, czyli produkty naturalnego pochodzenia, które wyjątkowo dobrze oddziałują na organizm, chroniąc go przed chorobami. 

Do głównych właściwości płatków owsianych zaliczyć można:

  • uzupełnianie niedoborów witamin i minerałów - w składzie płatków owsianych kryją się m.in. witamina E, te z grupy B oraz magnez, krzem, wapń i fosfor,
  • pozytywny wpływ na układ nerwowy - zdrowszy sen, poprawa koncentracji i pamięci,
  • przeciwdziałanie starzeniu się organizmu i właściwości antynowotworowe (chronią przed szkodliwym działaniem wolnych rodników),
  • dostarczanie zdrowe tłuszcze organizmowi, które są niezbędne przy profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych - korzystnie wpływają na lipidogram, przeciwdziałają zakrzepom i poprawiają krążenie oraz zmniejszają ryzyko wystąpienia nadciśnienia,
  • wspomaganie prawidłowej pracy jelit - błonnik przyspiesza procesy trawienne, eliminuje wzdęcia i korzystnie wpływa na mikroflorę jelitową,
  • działanie przeciwzapalne i regulacja skoków cukru

Właściwości kefiru

Płatki owsiane mają szereg pozytywnych właściwości. Kefir to produkt, który także cechuje się korzystnym wpływem na organizm. To fermentowany, niskokaloryczny napój mleczny, produkowany przy użyciu ziaren kefirowych, złożonych z bakterii i drożdży. Ma białą barwę i lekko kwaśny posmak, jest źródłem witamin (K, z grupy B) i minerałów (m.in. wapń, magnez).

Jakie są właściwości kefiru?

  • To świetny probiotyk - dba o prawidłową mikroflorę jelitową, zdrowe procesy trawienne i regularne wypróżnianie, 
  • działa antybakteryjnie, hamując rozwój infekcji i zatruć pokarmowych,
  • wspomaga układ odpornościowy i wzmacnia reakcję organizmu na atak antygenów,
  • wspiera układ kostny i minimalizuje ryzyko złamań, dzięki zawartości wapnia i magnezu,
  • zapobiega alergiom i astmie, działa przeciwzapalnie,
  • wykazuje działanie antyoksydacyjne, więc przeciwdziała rozwojowi nowotworów,
  • obniża poziom „złego” cholesterolu we krwi, co przekłada się na dobre zdrowie układu sercowo-naczyniowego i prawidłowy lipidogram.

Dlaczego warto łączyć płatki owsiane z kefirem?

Poznając właściwości obu produktów, możesz się zastanawiać, dlaczego warto łączyć płatki owsiane z kefirem? Okazuje się, że choć osobno wspaniale wspierają pracę organizmu, to w połączeniu są jeszcze korzystniejsze.

Produkty roślinne nie są najlepszym źródłem białka, bo to w ich składzie jest zazwyczaj niepełnowartościowe. Płatki owsiane mają wyjątkowo dużo aminokwasów, więc pod tym względem są lepsze od innych roślinnych artykułów spożywczych, ale wciąż niewystarczająco jak na zbilansowaną i zdrową dietę.  Właśnie dlatego do owsianki warto dodawać nabiał - kefir, jogurt naturalny albo mleko, aby maksymalnie wykorzystać białko ze zboża i przyswoić to, którego dostarcza produkt mleczny.

Dlaczego jeszcze warto łączyć płatki owsiane z kefirem? Spowoduje to lepszą przyswajalność witamin i minerałów. Płatki owsiane zawierają kwas fitynowy, który może ograniczać wchłanianie składników odżywczych, a dodanie probiotyku sprawi, że kwas zostanie usunięty z owsianki.

Jak przygotować owsiankę na kefirze?

Czy robiłeś kiedyś owsiankę na wodzie lub mleku? Pamiętaj, że będzie pełnowartościowa tylko, jeśli nie rozgotujesz płatków. Zdecydowanie lepiej więc zalać je wrzątkiem i odczekać, aż napęcznieją niż trzymać na palniku przez kwadrans.

Jak przygotować owsiankę na kefirze? Sposób wykonania nieco się różni od tradycyjnej przekąski. Możesz oczywiście przyrządzić owsiankę na wodzie (zalewając ją wrzątkiem) i dodać kefir jako dodatek. Zdrowszą propozycją będzie jednak połączenie kefiru z płatkami już na początku.

Weź ok. pięciu łyżek płatków owsianych i wsyp je do miski. Następnie zalej ok. 200 ml produktu mlecznego. Wymieszaj i odłóż do lodówki na 30 minut przed spożyciem (ew. na całą noc, jeśli przygotowujesz owsiankę na kolejny poranek). Przed zjedzeniem, udekoruj zdrowymi dodatkami. 

Owsianka na kefirze

 Owsianka na kefirze Zobacz przepis

Jak przygotować owsiankę na kefirze? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Co dodać do owsianki na kefirze?

Skoro znasz już przepis na owsiankę na kefirze, pozostaje tylko zapamiętać, jakich zdrowych produktów użyć, aby owsianka była pełnowartościowa. Co dodać do owsianki na kefirze? Wystrzegaj się wysokocukrowych i przetworzonych składników, np. cukru, syropu klonowego, bananów, suszonych owoców czy jogurtu owocowego. 

Najlepszymi dodatkami będą: naturalny miód (jeśli potrzebujesz dosłodzić owsiankę), przyprawy (np. cynamon, który podkręci metabolizm) oraz owoce o niskim indeksie glikemicznym, np. borówki czy truskawki. Warto wsypać też posiekane bakalie (orzechy) i nasiona (chia lub siemię lniane, które w połączeniu z kefirem świetnie odchudza).

Źródło: fit.poradnikzdrowie.pl, medme.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Nie obieraj, a jeśli obierzesz, nie wyrzucaj. Zaskakujące właściwości skórek z ziemniaków »

Zielony koktajl od Ewy Wachowicz. Pomoże „wymieść” toksyny z organizmu i wspomoże odchudzanie »

Przejadły ci się lody? Spróbuj tego chłodnego deseru, który je zastąpi »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Pieczywo Chlebek korzenny

Chlebek korzenny łatwy i pyszny w przygotowaniu. Taki chleb piekę od kilku la...

Odsłon: 165

15 min
6
Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 1585

30 min
17
Dodatki Patent na obieranie jajek

Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...

Odsłon: 326

15 min
10

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8