Spis treści:
- Żółty ser – wartości odżywcze i właściwości
- Jak zrobić żółty ser w domu krok po kroku?
- Jakie przyprawy dodać do domowego żółtego sera?
Szacuje się, że na świecie istnieje około czterech tysięcy gatunków serca. Na polskich stołach najczęściej spotkać można różne rodzaje twarogu oraz sery żółte, najbardziej znane są oczywiście te holenderskie oraz szwajcarskie. W sklepach do wyboru mamy wiele rodzajów, gouda, ementaler, edamski, tylżycki, a także mierzwiony o niezwykle cienkich plastrach, czy okrągły salami. Jeżeli lubisz kulinarne eksperymenty, możesz pokusić się o przygotowanie żółtego sera w domu. Podpowiemy ci, jak to zrobić, jakie przyprawy dodać do domowego żółtego sera, oraz jakie kryją się w nim wartości odżywcze.
Sprawdź także: Jak zrobić gęsty, domowy majonez? Ten przepis jest w rodzinie od pokoleń
Żółty ser – wartości odżywcze i właściwości
Ser żółty jest dobrym źródłem witaminy A, witamin z grupy B, D, E i K, oraz minerałów, takich jak: wapń, magnez, potas, cynk, chrom, żelazo, fosfor i sód. Zawiera także dość sporo białka, które powinno znaleźć się, w każdym posiłku.
Taka kombinacja składników odżywczych wpływa korzystnie na funkcjonowanie organizmu. Na przykład witamina A oddziałuje pozytywnie na zdrowie oczu oraz pomaga chronić je przed chorobami, natomiast witamina E znana także jako witamina młodości pomaga zadbać o kondycję skóry, włosów i paznokci, a także wykazuje działanie przeciwutleniające. Witamina K wpływa na prawidłowe krzepnięcie krwi. Natomiast połączenie witaminy D i wapnia to sposób na zadbanie o mocne kości i zęby. Witaminy z grupy B oraz magnez są natomiast istotne dla układu nerwowego. Potas pomaga regulować prawidłowe ciśnienie krwi.
Nie da się jednak ukryć, że zbyt duża ilość sera w diecie może poskutkować nadprogramowymi kilogramami. Produkt ten należy do tych wysokokalorycznych, w 100 g jest od ok. 350 do 400 kcal, dlatego należy spożywać go z umiarem. Dodatkowo zawiera nasycone kwasy tłuszczowe, które spożywane w dużej ilości mają niekorzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, a także mogą przyczyniać się do powstawania blaszki miażdżycowej. Ponadto ser żółty zawiera duże ilości sodu, co nie będzie wskazane dla osób, które borykają się z chorobami nerek.
Jak zrobić żółty ser w domu krok po kroku?
Przepisem na domowy żółty ser podzieli się autorzy kanału Ogrodnictwo Intuicyjne - Permakultura TV, który można śledzi za pomocą serwisu YouTube. Przygotuj: kilogram półtłustego twarogu, litr mleka, 100 g masła, dwa żółtka, sól, oraz łyżeczkę sody oczyszczonej. Opcjonalnie możesz dodać ulubione przyprawy.
Zacznij od zagotowania mleka, następnie dorzuć rozdrobniony twaróg, gotuj wszystko na niewielkim ogniu, nie zapomnij, mieszać masy. Kiedy oddzieli się serwatka, odcedź ser na sitku. Do garnka wrzuć masło i poczekaj, aż się roztopi, następnie dodaj ser, mieszaj całość powoli dodając sól, żółtka, przyprawy i sodę. Kiedy składniki się połączą, przełóż ser do pojemnika, i poczekaj, aż ostygnie. Domowy ser będzie gotowy do spożycia po około 12 godzinach. Pamiętaj, aby przechowywać go w lodówce.
Jakie przyprawy dodać do domowego żółtego sera?
Domowy ser żółty możesz przygotować w wersji naturalnej lub dodać do niego ulubione przyprawy, świetnie sprawdzi się tu na przykład kminek, który równocześnie świetnie wpłynie na twoje trawienie. Jeżeli lubisz przyprawy śródziemnomorskie, możesz spróbować wersji z oregano, bazylią lub tymiankiem. Jeżeli natomiast wolisz pikantne potrawy świetnie sprawdzi się chilli, na przykład to w postaci suszonych płatków.
Źródło: fit.poradnikzdrowie.pl, youtube.com/@perma-kultura, smaker.pl
Autor: Anna Hutek-Brzezinka
Zobacz także:
Lepsza wersja śliwek. Regulują pracę jelit, obniżają ciśnienie, hamują apetyt »
Pij o poranku przez trzy tygodnie. Różnicę odczują nie tylko jelita »
Tycie na twarzy i obrzęk wokół oczu to pierwsze objawy. Choruje ważny narząd »