Fot. 123RF/Picsel
Jak każda dieta, również ta w przypadku zachowania zdrowych stawów musi być w pełni zbilansowana w celu dostarczenia wszystkich niezbędnych składników odżywczych, witamin i minerałów. W naszym codziennym menu powinniśmy uwzględnić:
Białko
to podstawowy budulec chrząstki stawowej, dlatego nie powinno go zabraknąć w diecie wspierającej zdrowie stawów. Pamiętajmy więc, by w naszym codziennym jadłospisie znalazły się m.in. jaja, chude mięsa, ryby, produkty mleczne jak np. kefiry, jogurty czy twarogi oraz rośliny strączkowe jak np. soja, fasola, groch, soczewica itd., które są źródłem białek roślinnych.

Kolagen
to właśnie on jest składnikiem mazi stawowej, która odpowiada za zmniejszanie tarcia w stawach i zapewnienie odpowiedniej ich ruchomości. Niestety z wiekiem (po 25 roku życia) zmniejsza się ilość kolagenu w naszym organizmie, czego objawem jest ból lub tzw. trzeszczenie stawów. Aby uzupełnić niedobory kolagenu warto spożywać m.in. galaretki z dobrej jakości mięsa wieprzowego czy długo gotowany rosół na bazie kurzych łapek czy golonki. Warto również uzupełniać swoją codzienną dietę o suplementy na bazie kolagenu np. 4Flex (innowacyjny preparat zawierający unikalny kolagen Fortigel®), który wspiera stawy.
Witamina C
konieczna jest do syntezy kolagenu, a odpowiednia jej ilość w organizmie ogranicza zanik chrząstki stawowej i wspomaga jej regenerację. Pilnujmy więc, by do codziennej diety włączyć m.in. dziką różę, owoce jagodowe, owoce cytrusowe np. kiwi, porzeczkę, a także warzywa kapustne, brokuły, brukselki i chrzan.
Witamina D
ułatwia przyswajanie i wykorzystanie wapnia i fosforu - dwóch pierwiastków, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu kostnego i zębów oraz działa przeciwzapalnie. Choć w większości dostarczana jest do naszego organizmu dzięki promieniom słonecznym, to znajdziemy ją również w takich produktach jak np. łosoś, dorsz, sardynki, żółty ser, pieczarki czy borowiki.
Kwasy tłuszczowe omega-3
to o nich mówi się, że wspomagają leczenie reumatoidalnego zapalenia stawów i poprawiają ruchomość stawów. Kwasy te znajdziemy głównie w tłustych rybach morskich z zimnych wód m.in. halibut, łosoś, śledź, dorsz, makrela, sardynki oraz owoce morza. Ponadto cennym źródłem kwasów tłuszczowych są m.in. orzechy włoskie, siemię lniane, nasiona lnu, soi czy rzepaku.
Czego unikać dla dobra stawów?
Nie wszyscy zdają sobie sprawę, ale niektóre produkty, spożywane w nadmiernej ilości szkodzą stawom. By zachować zdrowe stawy ograniczmy więc m.in. tłuszcze zwierzęce, które utrudniają wchłanianie białek niezbędnych do budowy stawów. Z diety wyeliminujmy również żywność wysoko przetworzoną (fast foody, chipsy, zupki chińskie), w której znajduje się mnóstwo konserwantów działających negatywnie na stawy obciążając je. Ponadto ograniczmy spożywanie alkoholu, mocnej kawy i herbaty, które wypłukują wapń z organizmu i zmniejszają przyswajalność białka.
Źródło: materiały prasowe