Spis treści:
- Dlaczego schabowe wychodzą twarde?
- Co zrobić, żeby schabowy był miękki i soczysty?
- Domowe patenty na soczyste schabowe
Dlaczego schabowe wychodzą twarde?
Polskie domy, w których przynajmniej raz w miesiącu nie przyrządza się kotletów schabowych, należą do mniejszości. Przygotowanie idealnego mięsa na obiad jest jednak sztuką, która udaje się nielicznym.
Początkujący kucharze często zastanawiają się, dlaczego schabowe wychodzą twarde. Przyczyny takiego stanu rzeczy mogą być jednak różne w zależności od tego, czy robimy danie z kością, czy bez.
W pierwszym przypadku mięso na ogół dłużej zachowuje swą soczystość, jednak samo jego smażenie wymaga wzmożonej ostrożności. W drugim - wieprzowina może być nieco bardziej sucha, dlatego kluczem do sukcesu, poza obróbką termiczną, może okazać się również staranne marynowanie.
Sprawdź także: Jaka surówka do ziemniaków i schabowego? Wybierz najlepsze dodatki do kotletów
Co zrobić, żeby schabowy był miękki i soczysty?
Jedną z najważniejszych czynności, o których nie możemy zapominać, jest staranne rozbicie mięsa przed wrzuceniem na patelnię. Schab - przed smażeniem - najlepiej rozbić z obu stron metalowym tłuczkiem do mięsa, później doprawić solą i pieprzem i obtoczyć mięso w mące, jajku i domowej bułce tartej. Dzięki temu uzyskamy nie tylko soczyste mięso, ale i chrupiącą panierkę.
Jak smażyć kotleta schabowego tak, aby mięso było soczyste i miękkie? Przygotowane kotlety należy smażyć na rozgrzanym tłuszczu, np. na smalcu. Ewentualnie na oleju rzepakowym, który jest zalecany zwłaszcza z uwagi na wysoką temperaturę dymienia.
Mięso smażymy przez około cztery minuty z każdej strony. Aby kotlety nie były zbyt kaloryczne, po przygotowaniu warto odsączyć z nich nadmiar tłuszczu ręcznikiem papierowym.
Domowe patenty na soczyste schabowe
Na tym jednak nie koniec, ponieważ istnieją również dwa inne domowe patenty na soczyste schabowe, które warto stosować.
Usuwanie żyłek
Jeżeli chcemy zapobiec kurczeniu się mięsa podczas smażenia, to po pokrojeniu schabu na około dwucentymetrowe plasterki powinniśmy ostrym nożem usunąć z niego chrząstki i żyłki.
Domowa marynata
Już wcześniej wspomnieliśmy, że powodem, dlaczego schabowe wychodzą twarde, może być brak ich wcześniejszego marynowania. Nie warto więc zapominać o tym kroku po rozbiciu. Tym bardziej że nie jest on czasochłonny. Mięso wystarczy jedynie włożyć na dwie godziny do naczynia z mlekiem i plastrami cebuli. Zawarty w nabiale kwas mlekowy pomaga rozkładać białka w mięsie i zmiękczać kolagen, dzięki czemu kotlet będzie bardziej kruchy.
Źródło: Smaker.pl
Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Borowik amerykański - nowy grzyb w polskich lasach. Jak go rozpoznać? »
Przez miesiąc piła czternastogodzinny rosół kolagenowy. Efekty przerosły oczekiwania »
Przysmak dzieciństwa wraca do łask. Ewa Wachowicz zdradza idealny przepis »