Fot. 123RF/Picsel
Mąka ryżowa powstaje poprzez zmielenie ziaren ryżu białego lub brązowego. Nie zawiera glutenu, dlatego w szczególności polecana jest osobom chorym na celiakię oraz wszystkim, którzy muszą ograniczyć gluten w swojej codziennej diecie. Ze względu na bogactwo błonnika, do jadłospisu, powinny włączyć ją osoby borykające się z częstymi zaparciami.
Regularne spożywanie mąki z ryżu służy dobremu wyglądowi włosów i paznokci, wszystko za sprawą dużej zawartości cynku. Ponadto, występujące w mące witaminy z grupy B, żelazo czy magnez, korzystnie wpływają na układ nerwowy, kostny i sercowo-naczyniowy w organizmie. Co ciekawe, badania naukowe udowadniają, że częste jedzenie produktów z ryżu brązowego może zmniejszać ryzyko zachorowalności na raka.

Nie kupuj, zrób samodzielnie
Mąki ryżowej nie musimy kupować w sklepie, możemy przygotować ją sami. Wystarczy dowolny rodzaj ryżu i dobrej jakości malakser. Po zmieleniu ziaren, mąkę najlepiej jeszcze przesiać przez sitko, wówczas będziemy mieć pewność, że nie natkniemy się na żaden nierozdrobiony fragment. Mąkę powinniśmy przechowywać w suchym miejscu, w szczelnie zamkniętym pojemniku, z dala od światła.
Jak używać mąki ryżowej?
Mąka powstała ze zmielenia ryżu jest bardziej sypka i mniej puszysta niż pszenna, dlatego wybierając ją do wypieków pamiętajmy, aby dodać więcej tłuszczu (na każdą szklankę mąki należy dodać łyżkę oleju lub masła klarowanego) i jajek, niż zalecono w przepisie. Te ostanie można również zamienić na siemię lniane (jedną łyżkę siemienia lnianego rozpuścić w trzech łyżkach cieplej wody) lub zastąpić rozdrobnionym bananem. Najlepiej jednak będzie, jeśli ryżową mąkę zmieszamy z innymi bezglutenowymi np. kukurydzianą czy ziemniaczaną. Stosując te zasady śmiało możemy piec ciasteczka, ciasta lub przygotować przepyszne pierogi. Zachęcamy do zobaczenia, co z mąki ryżowej potrafią zrobić nasi użytkownicy.
Fot. Kazimierz na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Bezglutenowa wege tarta z brokułami
Fot. Zdrowonacodzien na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Duńskie ciasteczka maślane przy okazji bezglutenowe
Fot. Kawa-z-mlekiem na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Pierożki bezglutenowe z farszem jaglano - serowym
Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Maloni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. BezglutenowaChochelka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Kawa-z-mlekiem na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Sznycle z indyka w panierce z mąki ryżowej
Fot. Nemezjana Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie